Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber „Podul IPMC este în responsabilitatea lui Mazăre“

ro

03 May, 2011 12:26 835 Marime text

În urmă cu aproximativ două săptămâni, primarul Radu Mazăre i-a solicitat premierului Emil Boc să ia în vedere situaţia podului IPMC Constanţa şi să găsească o posibilitate de finanţare pentru ca acesta să beneficieze de lucrări de reabilitare. La momentul respectiv, prefectul Claudiu Palaz, i-a specificat premierului că acest pod este unul de importanţă în judeţ, în special pentru traficul de tonaj mare.

Boc a spus că va studia problema şi i-a cerut prefectului ca până marţi (n.r. - 26 aprilie) să prezinte o informare completă cu privire la situaţia podului pus în discuţie. Aşa cum a promis, Palaz a trimis în ziua de marţi o adresă către premierul Emil Boc în care era comunicată situaţia podului IPMC, situaţie preluată de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii.

 

„Primăria trebuie să-şi asume responsabilitatea"

Totuşi, prefectul a declarat că soluţia nu stă în această iniţiativă, deoarece autoritatea care are în mod real obligaţia de a se ocupa de această construcţie este Primăria Constanţa.

„Eu îmi menţin poziţia. Consider că atâta timp cât podul de la IPMC se află în administraţia Primăriei, aceasta ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi să se ocupe de lucrările de reabilitare. Este un punct foarte important pentru judeţ, fiind în legătură cu centura Constanţei", a declarat Claudiu Palaz.

De aceeaşi părere este şi şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Gigi Chiru, care afirmă că încercarea primarului de a atrage fonduri de la stat pentru lucrările de reabilitare este doar un „artificiu" şi nu deţine un cadru legal în acest sens.

„Aceasta este doar o ambiţie a domnului primar, care nu vrea să aloce banii pentru reabilitare. În condiţiile în care acest pod se află în administraţia autorităţilor locale, nu există cadrul legal pentru ca banii să fie alocaţi de către Guvern. S-a încercat la un moment dat trecerea lui la Ministerul Transporturilor, dar a fost doar o tentativă fără finalitate", a declarat Chiru.

 

Lucrările de reabilitare se ridică la două milioane de euro

Şeful Inspectoratului judeţean în Construcţii spune că situaţia actuală a podului este una foarte gravă. Lucrările de reabilitare realizate şi abandonate în urmă cu mai bine de doi ani nu au făcut decât să pună şi mai tare în pericol structura podului. În plus, nefiind finalizate, acele lucrări nu au putut fi conservate şi s-au deteriorat în timp, ceea ce a însemnat pierderea tuturor investiţiilor realizate.

„Podul vechi de la IPMC a făcut obiectul unor lucrări de reabilitare, care au fost ulterior abandonate. Deci investiţiile care au fost făcute în acea perioadă au însemna pur şi simplu bani risipiţi. Pe lângă acest aspect, abandonarea acelor lucrări a pus şi mai mult în pericol structura podului", a declarat Gigi Chiru.

În ceea ce priveşte banii necesari pentru o lucrare completă, Chiru afirmă că suma care reiese din expertiza făcută undeva în perioada 2008-2009 ar fi de două milioane de euro.

„Există o expertiză care prezintă valoarea de investiţie şi soluţia de intervenţie. Este vorba de două milioane de euro, nicidecum patru, cinci cum afirmă domnul primar, bani pe care municipalitatea se încăpăţânează să nu îi aloce deşi bugetul local este unul foarte mare. Dacă aceşti bani nu vor fi alocaţi, probabil că în următorii doi-trei ani construcţia respectivă va fi desfiinţată. Până atunci ambiţia municipalităţii de a obţine banii pentru această lucrare de la Guvern nu face decât să pună în pericol existenţa Podului de la IPMC", afirmă Chiru.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii