Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber „Să plătim şi aerul respirat de musafiri, dacă-i aşa!“

ro

17 May, 2011 12:24 706 Marime text

O persoană trebuie să plătească cota de contribuţie ce-i revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor acesteia, dacă locuieşte mai mult de 15 zile pe lună într-un apartament.

Găbiţa Tudoran, 38 ani, ne-a povestit că locuieşte la bloc de ani de zile şi susţine că nu a avut niciodată neînţelegeri cu vecinii sau cu reprezentanţii asociaţiei de locatari. Problemele au început să apară de la începutul anului 2010, de când copilul său, în vârstă de patru ani, a început să locuiască, în cursul săptămânii, la părinţii săi. Scandalizaţi, vecinii de palier îi impută că îi „escrochează", atâta vreme cât pentru zilele în care copilul este readus în apartamentul părinţilor, aceştia refuză să plătească acea cotă din cheltuielile comune pe care ar datora-o mi-cuţul: „M-am săturat, nu-mi place scandalul, un alt vecin mi-a spus să-mi văd de treabă, că se potolesc ei până la urmă, nu mai înţeleg nimic. Aşa, pot şi eu să ridic pretenţii că sunt două apartamente nelocuite, la care vin aproape în fiecare zi persoane din familie să vadă cum stau lucrurile. Şi ele folosesc liftul, consumă curent în spaţiile comune, merg pe scări, poate fac mizerie, ştiu eu? Să plătim şi aerul respirat de musafiri, dacă-i aşa! Aş vrea să aflu, ca cititor al ziarului, cum se calculează cheltuielile pentru o persoană, respectiv copilul meu, care este prezent în bloc doar de vineri după-amiază, până duminică la ora 14,00? Ce înseamnă, concret, aceste cheltuieli? Vă mulţumesc foarte mult!".

Astfel de probleme nu sunt deloc rare în cadrul asociaţiilor de proprietari, ele fiind declanşate, de multe ori, şi pentru că locatarii nu ştiu ce înseamnă, de fapt, cheltuielile asociaţiei de proprietari. Potrivit Legii nr. 230 privind funcţionarea asociaţiilor, în această categorie intră următoarele: a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale; b) chel-tuieli pe consumuri individuale; c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale; d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari; e) cheltuieli pe consumatori tehnici; f) cheltuieli de altă natură.

 

Locatarii decid

Pentru că oricând pot să intervină evenimente speciale în cadrul asociaţiilor sau să existe locatari care ascund diverse lucruri ce i-ar implica la plată, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, Marcel Dragu, precizează că hotărârile în această direcţie se pot lua de adunarea generală. Asta, dacă ele nu sunt consemnate în acordul de asociere dintre locatari şi asociaţie. Potrivit Legii 230, la plată se trec toate persoanele care stau cel puţin 15 zile pe lună într-un imobil. „Unii se dau în judecată pentru declaraţii mincinoase, sunt chestii subiective, greu de verificat. De aceea este bine ca locatarii să decidă, ca să nu fie discuţii interminabile! Sunt asociaţii care au introdus la plată copiii şi animalele de companie, altele nu au făcut asta" - ne-a mai spus şeful UJAP, care ne-a explicat că la nivelul uniunii, s-au făcut eforturi pentru eliminarea metodei de calcul în funcţie de numărul de persoane, având în vedere că toate consumurile majore sunt contorizate.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii