Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Salariu de profesor debutant - 1.300 de euro!

ro

13 May, 2011 08:35 1119 Marime text
Dar nu în România, ci în Franţa...

Timp de două săptămâni, la Şcoala cu clasele I-VIII „Remus Opreanu", s-a petrecut o premieră în istoria învăţământului constănţean.În urma convenţiei de colaborare încheiate de către această instituţie constănţeană şi Institutul Universitar de Formare a Cadrelor Didactice, din cadrul Universităţii din Bourgogne, Franţa, România a fost introdusă în cercul select al ţărilor în care studenţii pot opta pentru un stagiu de pregătire.

În preambulul acestei acţiuni, prof. Mirela Stoica, directorul Şcolii „Remus Opreanu", a participat la un curs de formare desfăşurat la Paris, organizat de La Ligue de L'Enseignement, în urma aprobării unei candidaturi Comenius, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

„A fost un excelent schimb de experienţă în ceea ce priveşte sistemele de învăţământ din ţările implicate, respectiv România, Franţa, Spania, Belgia, Bulgaria. Petrecând o zi într-o şcoală pariziană, am observat şi diferenţe, dar şi similitudini în privinţa desfăşurării procesului instructiv-educativ", ne-a declarat prof. Stoica.

 

Miercurea nu se face şcoală

Despre diferenţele dintre sistemul românesc de învăţământ şi cel francez, am stat de vorbă cu cele două stagiare din Dijon de care s-au îndrăgostit elevii de la Şcoala „Remus Opreanu" - Chloe Gadreau şi Leslie Gouges.

În Franţa, cursurile încep la ora 9 şi se finalizează la ora 17, clasele primare neavând ore în zilele de miercuri. După primele două ore, există o pauză de 15 minute în care elevii ies în recreaţie, dar în curte. În niciun caz pe holuri! Iar în timpul programului nu intră şi nu iese nimeni din instituţie! Pauza mare este între orele 12 şi 14, când absolut toată lumea, de la cadre didactice la elevi, serveşte masa. După care urmează alte ore cu recreaţii de 15 minute.

Notele sunt de la 0 (zero) la 20, 10 fiind nota minimă de promovare (cum e la noi 5). Notele sunt însoţite de observaţiile fiecărui profesor, aceştia comunicând cu părinţii prin intermediul unui carnet în care sunt trecute toate observaţiile legate de activitatea copilului. Separat, profesorii dispun de un catalog electronic.

Învăţământul este GRATUIT - cu excepţia meselor, al căror preţ se stabileşte funcţie de venitul părinţilor - şi obligatoriu până la vârsta de 16 ani. După programul de curs, activităţile extraşcolare se fac cu plată tot în funcţie de venitul familiei şi sunt facultative.

În ceea ce priveşte salariul unui cadru didactic francez, acesta pleacă de la 1.300 de euro pentru un profesor debutant, în condiţiile în care salariul minim pe economie este de 1.000 de euro, şi poate ajunge până la 2.500-2.800 de euro la sfârşitul carierei pedagogice.

În cele două săptămâni de şedere în Constanţa, stagiarele din Dijon au fost găzduite de prof. Carmen Chiriţă. Directorul adjunct al Şcolii „Remus Opreanu" s-a străduit să le ofere un program atât de diversificat încât sâmbătă, 14 mai, când părăsesc România, să poată povesti numai de bine colegilor şi profesorilor cu care vor disemina experienţele din diversele ţări pe unde a fost fiecare.

Spre exemplu, astăzi, se află în excursie în Delta Dunării, miercuri au participat la un program folcloric oferit de elevii de la Colegiul Comercial „Carol I", au vizitat diferite obiective şi s-au familiarizat cu sistemul educativ românesc chiar prin vizite în grădiniţe şi alte instituţii. Cursurile petrecute împreună cu elevii de la „Remus Opreanu" le-au apreciat drept „mereu surprinzătoare".

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii