Jurnal de Constanta Afaceriştii din sudul litoralului vor plăti mai multe taxe
Jurnal de Constanta: Afaceriştii din sudul litoralului vor plăti mai multe taxeLuni, 6 decembrie 2010, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Mangalia, edilul Mihai Claudiu Tusac s-a întâlnit cu agenţi economici din zona turistică limitrofă. Circa 50 de agenţi economici au venit la întâlnirea cu reprezentantul administraţiei publice locale şi s-au arătat încântaţi de ideea acestuia de a cumpăra terenurile aferente construcţiilor pe care le deţin.
Mihai Claudiu Tusac le-a propus agenţilor economici din zonele limitrofe Mangaliei să cumpere sau să preia în concesiune, pe o perioadă de 49 de ani, terenul aferent construcţiei pe care o deţine fiecare în scopul de a desfăşura activităţi turistice pe litoralul de sud al Mării Negre. Propunerea şefului administraţiei locale a fost foarte bine primită de către oamenii de afaceri, mai ales că preţurile la care sunt evaluate terenurile sunt rezonabile, dată fiind căderea liberă în care se află piaţa imobiliară. Mai mult, ei pot achita suma totală în rate, pe o perioadă de maxim şase ani. „Este o soluţie cât se poate de corectă faţă de agenţii economici, dar şi faţă de locuitorii municipiului Mangalia. În acest fel se vor colecta bani la bugetul local, bani de care oraşul are atâta nevoie pentru alte lucrări edilitare", a precizat primarul Mihai Claudiu Tusac. Mai mult, vânzarea acestor active ar duce la dispariţia situaţiilor ilare de genul celei de la hotelul „Amfiteatru" din Olimp, unde clădirea aparţine unui agent economic, iar treptele ce duc spre plajă se află încă în întreţinerea Primăriei Mangalia. Pe de altă parte, achiziţionarea acestor terenuri ar obliga agenţii economici deveniţi proprietari să investească în dezvoltarea ofertei turistice în zonă şi să întreţină spaţiul verde corespunzător.
Bani pentru spaţiul verde
A doua problemă supusă atenţiei agenţilor economici de către primar a fost proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului taxelor şi impozitelor pentru anul 2011. În acest context, s-a dezbătut şi necesitatea instituirii unei taxe „verzi" din care să se realizeze lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi din staţiuni. „Am mai spus că impozitele şi taxele colectate de la cetăţenii municipiului sunt folosiţi în mare parte pentru curăţenia staţiunilor, pentru întreţinerea spaţiilor verzi din staţiuni, deşi cetăţenii municipiului nu prea au timp să se bucure de staţiuni, ei muncesc vara, nu se plimbă prin staţiuni. Principalul beneficiar al acestor lucrări plătite din banii locuitorilor este turistul şi apoi agentul economic care oferă servicii turistice. De aceea cred că trebuie să reparăm această nedreptate prin instituirea acestei taxe speciale plătite de către agenţii economici", a afirmat Tusac. Edilul a mai amintit şi de proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului privind o taxă de promovare şi publicitate ce urmează a fi colectată de la agenţii economici care desfăşoară activităţi turistice. Suma provenită din această taxă va fi direcţionată către asociaţiile de promovare turistică care vor derula activităţi specifice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp