Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Angajatorii vor specialişti, şcolile scot doar... diplome

ro

19 Nov, 2010 12:00 911 Marime text

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, alături de membrii Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) - structură consultativă în contextul proiectării anuale a planului de şcolarizare în învăţământul profesional şi tehnic, a organizat joi, 18 noiembrie, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria" Constanţa, o întâlnire tehnică de promovare a eficienţei şi calităţii formării profesionale, vizând o mai bună corelare a acţiunilor întreprinse de factorii direct implicaţi: şcoală - comunitate locală - agenţi economici.

În prima parte a întâlnirii, inspectorul şcolar general, prof. dr. Aliss Andreescu, a vorbit despre viitorul unităţilor şcolare, raportându-se în special la grupurile şcolare, la modalitatea prin care elevii vor fi implicaţi în activitatea concretă, cum vor fi pregătiţi pentru viaţă şi a atras atenţia că agenţii economici au un rol determinant. Prezent la eveniment, subprefectul Aidun Curt-Mola a vorbit despre armonizarea vectorilor de dezvoltare: învăţământ - integrare pe piaţa muncii - cerinţele comunităţii şi a subliniat ideea educării forţei de muncă. Un expert regional al Regiunii de Sud-Est, din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), prof. ing. Florin Mărginean, a susţinut o prezentare despre corelarea ofertei educaţionale a învăţământului profesional şi tehnic cu cerinţele pieţei muncii. „Efectuăm o monitorizare pe plan local de acţiune. Încercăm să implementăm acel cadru strategic. Ne dorim un nivel superior de calitate, astfel că furnizorii de formare profesională trebuie puşi în legătură cu cadrele educaţionale din planificarea învăţământului profesional şi tehnic", a explicat prof. ing. Florin Mărginean. Potrivit acestuia, învăţământul profesional şi tehnic furnizează forţă de muncă la un interval de patru-cinci ani, astfel că experţii pregătesc un alt studiu previzional privind cererea pieţei muncii şi formarea profesională la nivelul anului 2013, chiar spre 2020. „Sperăm ca în martie - aprilie 2011 să avem acest studiu previzional realizat pe sectoare şi subsectoare. (...) În lunile ianuarie - februarie vom investiga mii de firme, în încercarea de a identifica nepotrivirile cantitative şi calitative între cerere şi ofertă", a precizat expertul Regiunii de Sud-Est.

Parteneriat şcoală - agenţi economici

O altă intervenţie a avut-o inspectorul de specialitate, prof. dr. ing.Gabriela Neagu, din cadrul ISJ Constanţa, care a prezentat evoluţia indicatorilor învăţământului profesional şi tehnic, dar şi principiile fundamentării planului de şcolarizare pentru acest sector. Potrivit primarului Mariana Gâju, în calitate de reprezentant al administraţiei publice locale Cumpăna, este foarte importantă susţinerea dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic la nivelul regiunilor rurale a municipiului Constanţa. „Se impune necesitatea dezvoltării la nivelul localităţilor rurale şi susţin înfiinţarea grupurilor şcolare. Totodată, susţin necesitatea pregătirii absolvenţilor în conformitate cu cerinţele angajatorilor", a subliniat Mariana Gâju. „Un parteneriat înseamnă o relaţie scrisă între două entităţi. La nivelul Constanţei există toată deschiderea să oferim agenţilor economici un învăţământ de calitate. (...) Dezvoltarea parteneriatului reprezintă un deziderat pe care trebuie imediat să-l construim: şcoală - agenţi economici", a explicat Gheorghe Gavrilă, directorul Grupului Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa. La această întâlnire publică au fost invitaţi 51 de agenţi economici parteneri ai unităţilor şcolare, reprezentanţi ai comunităţilor locale, membri CLDPS.

Date îngrijorătoare

O realitate cruntă a fost prezentată chiar de către directorul AJOFM Constanţa, ing. Romulus Florin Mincă, care a abordat câteva analize comparative şomaj - locuri de muncă. Astfel, rata şomajului în luna octombrie la nivelul judeţului Constanţa a ajuns la 5,2%, înregistrând o creştere cu 0,1% faţă de septembrie din cauza terminării sezonului estival. Tot potrivit datelor AJOFM Constanţa, în luna octombrie au fost înregistraţi 16.498 de şomeri, din care 10.973 indemnizaţi, iar în ceea ce priveşte locurile de muncă vacante au fost disponibile doar 714 locuri. „4.361 de persoane au beneficiat de servicii de mediere, dintre care 354 au fost încadrate în muncă", a subliniat Romulus Mincă. Potrivit acestuia, printre problemele identificate de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă se află ocuparea în mediul rural şi în comunităţile de rromi, specificul economic al judeţului Constanţa, fluctuaţia mare de personal, pregătirea inadecvată a absolvenţilor de învăţământ raportată la cerinţele actuale ale pieţei de muncă şi lipsa experienţei. Tot în luna octombrie, au fost asistate în consiliere 8.630 de persoane, dintre care 270 au fost propuse pentru un curs de calificare. De asemenea, conform legii, agenţii economici care nu declară locurile de muncă vacante riscă o sancţiune între 3.000 şi 3.500 de lei din partea AJOFM.

Situaţii concrete

Primarul localităţii Ciobanu, Ioan Suciu, a subliniat faptul că elevii de acolo sunt pregătiţi în domeniul construcţiilor, aceasta fiind singura şcoală din zonă, şi a solicitat Inspectoratului Şcolar General să continue să pregătească în continuare elevi în această direcţie. Cornelia Bereş, agent economic de profesie, a semnalat faptul că de câţiva ani se confruntă cu o altă problemă: lipsa specialiştilor. „În cadrul Bursei Locurilor de muncă mă lovesc de o problemă: nu sunt oameni specializaţi", a subliniat agentul economic. Ea a precizat că la Medgidia există o unitate de panificaţie dotată conform normelor UE, însă se confruntă cu lipsa oamenilor specializaţi în acest domeniu.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mari 17 Feb, 2011 09:54 Cine vorbea Neagu marea inspectoare care e zmeu in inspectie dar caned ia darul se inmoaie si nu mai zice nimic..sa-i fie rusine.sa spuna profesorii de specialitate pe care i-a inspectat nici nu stie sa vorbeasca feumos cu ei Rusine!