Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Chiru - „Primăria Constanţa să nu emită autorizaţii de construire în zonele cu risc de prăbuşire!"

ro

27 Jan, 2011 12:27 1015 Marime text

Inspectoratul Judeţean de Stat în Construcţii (IJSC) Constanţa a fost sesizat de locuitorii din blocurile de pe strada Mircea cel Bătrân că un grup de muncitori efectuează lucrări în zonă, chiar în spatele imobilelor. Directorul IJSC Constanţa, Christian Gigi Chiru, însoţit de inspectorul zonal, a preferat să constate cum stau lucrurile în teren şi s-a deplasat la faţa locului.

Vizita inopinată a şefului IJSC Constanţa, Christian Gigi Chiru, n-a avut succes, întrucât n-a găsit pe nimeni care să-i arate vreun document în baza căruia se efectuaseră săpături în zonă.

Se pare că lucrările din spatele blocurilor de pe Mircea cel Bătrân n-au scăpat nici ochiului vigilent al unor organizaţii neguvernamentale. Aşa s-ar putea explica înregistrarea la sediul IJSC Constanţa a altor două petiţii din partea ONG-urilor „Mare Nostrum" şi „Eco Dobrogea". În sesizările respective, reprezentanţii organizaţiilor amintite susţin că în efectuarea săpăturilor nu au fost respectate o serie de prevederi legale ce stau la baza aprobării documentaţiei de urbanism ,,PUZ pentru teritoriul situat în municipiul Constanţa, delimitat de str. Ştefan cel Mare, prelungirea bd. Ferdinand pe lângă bl. MF1A, plaja Modern, str. Mircea cel Bătrân", aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 258, ce a obţinut votul aleşilor municipali exprimat în şedinţa din 11 noiembrie 2010.

Intervenţie la Primăria Constanţa

În urma celor reclamate de locatari şi de reprezentanţii ONG-urilor, directorul Christian Gigi Chiru a solicitat Primăriei Constanţa prezentarea documentaţiei ce a stat la baza iniţierii HCLM 258/2010, pentru executarea controlului în domeniul disciplinei în urbanism şi al amenajării teritoriului. După analizarea actelor solicitate s-a constatat că documentaţia de urbanism a fost aprobată pe baza mai multor avize favorabile: Avizul de oportunitate nr. 106724 al arhitectului şef al municipiului Constanţa, Avizul nr. 1345 emis de Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Avizul Comisiei de Circulaţie a municipiului Constanţa nr. 0003355/2010, Avizul Comisiei tehnice de urbanism a municipiului Constanţa, Decizia nr. 9208RP a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Avizul nr. 25606 al Consiliului Judeţean Constanţa.

Altă rundă de verificări

De asemenea, proprietarul terenului Dumitru Vasile a demonstrat că deţine un contract cu nr. 340/2010 încheiat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa pentru realizarea lucrărilor de cercetare arheologică a zonei, precum şi certificatul de urbanism nr. 3651 din 17 decembrie 2010, care poate fi utilizat în scopul construirii unui imobil D+P locuinţă unifamilială.

În baza documentelor enumerate mai sus, s-a ajuns la concluzia că schimbarea funcţiei zonei, realizată prin aprobarea PUZ-ului, permite Primăriei Constanţa să emită autorizaţii de construire pentru imobile având altă destinaţie decât cea de utilitate publică, conform prevederii documentaţiei urbanistice existente.

„Voi face demersuri pe lângă Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea stopării emiterii avizelor de mediu în zonele sensibile. Totodată, voi solicita Primăriei Constanţa să blocheze emiterea autorizaţiilor de construire în zonele cu risc ridicat de prăbuşire, până când, mai întâi, acolo se vor realiza lucrări de consolidare", a precizat directorul Inspectoratului Judeţean de Stat în Construcţii Constanţa, Christian Gigi Chiru.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii