Jurnal de Constanta Comuna Oltina nu mai aşteaptă bani de la UE
Jurnal de Constanta: Comuna Oltina nu mai aşteaptă bani de la UELa sfârşitul săptămânii trecute, Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina, a fost la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului spre a depune o serie de proiecte de investiţii în infrastructură, pentru care speră să primească bani. Primarul spune că nu mai are fonduri de blocat în proiectele care întrunesc punctajele pentru a deveni eligibile, aşa că preferă să folosească puţinii bani din bugetul local ca să mai rezolve câteva din problemele localităţii.
Gheorghe Chirciu se plânge că a băgat foarte mulţi bani în proiecte şi că a depus cereri pentru toate axele finanţabile de către Uniunea Europeană, dar degeaba. Chiar dacă proiectele sale sunt eligibile, nu sunt bani. În acest context, edilul a mai făcut o ultimă încercare săptămâna trecută. A depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, un proiect pentru alimentare cu apă, canalizare şi asfaltare în comuna Oltina. „Am mai cerut bani pentru aceste lucrări şi pe alte programe de finanţare, dar, chiar dacă proiectul era eligibil, a fost declarat nefinanţabil. Proiecte noi nu facem pentru că avem o grămadă făcute, dar nefinanţabile. Cu bruma de bani pe care o avem prefer să fac ceva pentru comună. Singurul nostru sprijin rămâne Consiliul Judeţean Constanţa, care ne-a ajutat până acum de fiecare dată când am avut nevoie", a declarat Gheorghe Chirciu.
În aşteptarea banilor, primarul s-a apucat deja să schimbe sistemul de alimentare cu apă al comunei, pentru că acesta nu mai face faţă nevoilor cetăţenilor. De asemenea, Gheorghe Chirciu aşteaptă încălzirea vremii pentru a-i pune pe oameni la treabă. A cumpărat materialele necesare în vederea realizării unui gard nou la primărie, iar de manoperă se vor ocupa cei de la Serviciul de gospodărie comunală.
Un bloc ce stă să cadă
În comuna Oltina este un singur bloc şi, potrivit primarului, mai are puţin şi cade. „Avem un bloc în Oltina care stă practic pe o hazna. Nu există sistem de canalizare. Ăla o să cadă probabil într-o zi", spune Chirciu. Edilul i-a chemat la el pe locuitorii imobilului şi le-a sugerat să se organizeze într-o asociaţie. Astfel, împreună cu autoritatea locală, asociaţia de proprietari ar fi putut accesa banii oferiţi de Guvernul României pentru reabilitarea imobilului. Dar asta însemna că şi proprietarii trebuiau să participe la investiţie, ceea ce i-a nemulţumit profund pe oameni, care au preferat să se lase păgubaşi. Ei îi cer sus şi tare primarului să le facă sistem de canalizare, chiar dacă asta e ilegal, pentru că o administraţie publică nu poate investi pentru binele unor proprietari. Gheorghe Chirciu a încercat să rezolve într-un fel problema şi, cum bani în buget nu are pentru o astfel de lucrare, a depus la Fondul de Mediu un proiect care prevede realizarea canalizării pe toată suprafaţa comunei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp