Jurnal de Constanta Deputaţii constănţeni şi-au uitat menirea?
Jurnal de Constanta: Deputaţii constănţeni şi-au uitat menirea?Nu o dată am auzit parlamentari afirmând că intervenţiile lor - fie că sunt întrebări şi interpelări, fie că sunt iniţiative legislative - n-au puterea de a schimba ceva, mai ales dacă sunt membri ai formaţiunilor politice aflate în opoziţie. Şi totuşi, există parlamentari care nu se lamentează şi nici nu se lasă pe tânjeală, indiferent de ce parte a baricadei se află.
După cum menţionam şi în alte materiale, întrebările şi interpelările formulate de parlamentari reprezintă metoda cea mai rapidă şi eficientă în rezolvarea problemelor locale, punctuale şi nu numai. Pe acest considerent, am aruncat o privire pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor pentru a vedea dacă ai noştri deputaţi au mai sesizat guvernanţii în legătură cu unele aspecte ce ar putea fi soluţionate punctual şi fără prea mari intervenţii sau modificări legislative ce presupun proceduri de durată.
Aşa am avut ocazia să constatăm că trei deputaţi constănţeni - Matei Brătianu (PSD), Antonella Marinescu (PSD) şi Ibram Iusein (UDTR) - rămân, cel puţin până acum, fără nicio interpelare sau întrebare adresată miniştrilor Cabinetului Boc. Neinformarea, dezinteresul sau faptul că nu menţin contactul cu electoratul care i-a trimis în Parlament ar putea fi motivele pentru care alţi doi deputaţi - Eduard Martin (PSD) şi Maria Stavrositu (PD-L) - n-au formulat interpelări sau întrebări din 5 octombrie 2009 şi, respectiv, 6 octombrie 2009. Pe lângă acest aspect trebuie menţionat şi faptul că Martin are la activ doar două interpelări în acest mandat de deputat, iar Stavrositu - trei.
Anul ăsta, linişte şi pace... deocamdată
Printre deputaţii care nu pun mare preţ pe „armele" parlamentare se numără şi liberalul Gheorghe Dragomir, care are la activ doar şase interpelări, ultima datând din 17 februarie 2010. Deputatul PNL Mihai Lupu se poate „lăuda" cu 12 întrebări şi interpelări, însă din 23 februarie 2010 nu s-a mai chinuit să afle „părerile" şi modul în care vor acţiona membrii Cabinetului Boc în unele situaţii dificile cu care se confruntă comunităţile din judeţul Constanţa. Social-democrata Cristina Dumitrache (n.r. - cu 16 interpelări la activ) se pare că a luat şi ea o „pauză" din data de 24 iunie 2010, când era interesată de „stadiul implementării strategiei privind reducerea riscului de inundaţii".
Democrat-liberalul Constantin Chirilă are în palmares 20 de întrebări şi interpelări, ultima fiind formulată pe 20 octombrie 2010. Un alt parlamentar care în acest an nu a demarat seria „curiozităţilor scrise" este Amet Aledin (UDTTMR). Cu 39 de interpelări şi întrebări depuse în acest mandat de deputat, reprezentantul UDTTMR a „intervenit" ultima oară pe 23 noiembrie 2010.
Deşi n-a dat în brânci scriind interpelări (n.r. - are doar trei), deputatul PD-L Zanfir Iorguş a fost pe fază când a venit vorba de soarta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia. Pe 8 februarie, el s-a adresat ministrului Sănătăţii în încercarea de a-l determina să renunţe la desfiinţarea unităţii sanitare din municipiul pe care l-a condus trei mandate.
Recordul îi aparţine
Singurul deputat de Constanţa care a „bombardat" mai toţi miniştrii rămâne Manuela Mitrea (PSD). Deşi deţine buletin de Bucureşti şi este în premieră reprezentantul electoratului din Constanţa, ea are la activ 54 de întrebări şi interpelări. Şi, după cum am constatat, nici în acest an nu se lasă mai prejos. Dacă PD-L-istul Iorguş a înaintat o interpelare în 2011, Mitrea are deja trei, depuse pe 7 şi 9 februarie anul curent. Prima îl are ca destinatar pe ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, şi vizează deblocarea posturilor de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, în condiţiile în care unitatea funcţionează doar cu 20 de angajaţi, deşi normativul prevede 70. Iată de ce Manuela Mitrea vrea să afle „când şi câte posturi se vor debloca la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa".
Următoarea intervenţie a deputatului PSD a avut aceeaşi „ţintă" - ministrul Cseke. Preocupată de numărul mare de îmbolnăviri cu virusul gripal A/H1N1, precum şi de decesele survenite din această cauză, Mitrea a dorit să afle direct de la sursă dacă este posibilă o epidemie de gripă cauzată de virusul A/H1N1 şi ce măsuri întreprinde ministerul pe care-l conduce pentru a preveni o epidemie gripală.
Ultimul demnitar „deranjat" de deputatul Colegiului uninominal nr. 8 a fost ministrul de Justiţie, Cătălin Predoiu. Motivul deranjului: „Desfiinţarea judecătoriilor şi parchetelor din Hârşova, Cernavodă şi Băneasa". Includerea acestor instanţe pe lista celor ce vor fi desfiinţate este, în opinia parlamentarului PSD, o decizie eronată din mai multe motive. În consecinţă, Manuela Mitrea vrea să afle care sunt criteriile ce au stat la baza includerii în Anexa proiectului de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea a instanţelor din judeţul Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp