Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Experţii au decis

ro

05 May, 2011 12:24 743 Marime text

În urmă cu mai bine de o lună, câteva plăci din gardul Cimitirului Central s-au prăbuşit, luând viaţa unui om. Miercuri, 4 mai 2011, directorul Inspectoratului Judeţean de Construcţii Constanţa, Christian Gigi Chiru, a dat publicităţii rezultatul expertizei tehnice a gardului, din care reiese că împrejmuirea amplasamentului s-a făcut fără a fi respectat proiectul.

Directorul Inspectoratului Judeţean de Construcţii (IJC) Constanţa, Christian Gigi Chiru, a intrat în posesia rezultatului expertizei tehnice a gardului de împrejmuire a Cimitirului Central, expertiză ce a fost solicitată în urma incidentului tragic soldat cu moartea unui om. După ce a consultat raportul, Chiru a declarat că „parte din împrejmuirea de la cimitir a fost realizată cu nerespectarea proiectului, motiv pentru care primăria este obligată să procedeze la desfiinţarea acestui sector de gard realizat cu nerespectarea proiectului, precum şi la înlocuirea stâlpilor metalici improvizaţi cu stâlpi şi fundaţii din beton armat. Acest lucru este confirmat şi de expertiza tehnică întocmită de expertul tehnic dr. ing. Radu Damian". Gardul, construit în perioada 1995-1997 şi aflat în administrarea SC „Clares" SRL, are mari probleme, potrivit expertului.

 

Vinovată: apa de ploaie

Raportul de expertiză relevă faptul că îmbinările dintre panouri şi stâlpi „nu asigură rezistenţa şi stabilitatea ansamblului atât din cauza dimensionării insuficiente, cât şi a stării de afectare prin coroziuni şi deformaţii ale acestuia". Radu Damian apreciază că prăbuşirea gardului de pe strada Stabilizării, construit din panouri mari prefabricate recuperate de la pereţii nemontaţi ai blocurilor de locuinţe, a avut loc din cauză că, în timpul execuţiei, a fost schimbată soluţia tehnică din proiectul autorizat. Astfel, cei care au construit gardul au înlocuit stâlpii din beton armat cu unii din metal, precum şi panourile din proiect cu unele mai mari, fără să se gândească la apa de ploaie, care ar putea coroda stâlpii de susţinere. „Lucrările devenite ascunse prin aplicarea finisajului de fibră de sticlă tencuită peste stâlpi şi acoperirea cu pământ a bazei stâlpilor nu au permis o vizualizare a stării acestora, constituind un factor defavorizant privind posibilitatea de cunoaştere şi eventuala intervenţie pentru asigurarea rezistenţei ansamblului fundaţii-stâlpi-panouri", se arată în raportul de expertiză.

Practic, administratorul cimitirului ar trebui să strice tot gardul şi să facă unul nou, în conformitate cu proiectul iniţial, sau să întocmească un alt proiect, care să fie respectat de această dată.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii