Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:35 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Fără bani la buget, primăriile vor reabilita faţade?

ro

16 Nov, 2010 11:56 638 Marime text

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a anunţat recent că a fost elaborat un proiect de lege în baza căruia autorităţile publice locale vor putea reabilita faţadele clădirilor private cu fonduri proprii, iar sumele cheltuite vor fi recuperate ulterior de la proprietari, în caz de forţă majoră putându-se recurge la executarea silită. În rândul primarilor constănţeni, părerile referitoare la această propunere legislativă sunt împărţite.

Normativul ar urma să fie supus aprobării în şedinţa Executivului şi vizează, în special, obligativitatea reabilitării faţadelor. „Avem un proiect de lege pentru reabilitarea faţadelor. Este gata. Probabil că va fi discutat miercuri în Guvern şi prin intermediul acestui normativ vom obliga proprietarii de imobile să reabiliteze faţadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului. Autorităţile publice locale vor putea reabilita clădirile private din bugetul propriu, urmând să recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silită, potrivit unui proiect de lege al MDRT", a specificat demnitarul. Demersul legislativ al conducerii MDRT survine într-o perioadă financiară dificilă pe care o traversează atât sistemul privat, cât şi cel bugetar, ceea ce, după toate probabilităţile, va permite cu greu implementarea noului program.

Bunăvoinţă este, banii lipsesc

Viceprimarul municipiului Constanţa, social-democratul Decebal Făgădău, a recunoscut că orice reprezentant al administraţiei publice locale îşi doreşte să conducă o localitate frumoasă, dar modalitatea de punere în aplicare a propunerii legislative a MDRT „rămâne de discutat". „Primăria Constanţa nu îşi permite să suporte costurile cu lucrările pentru reabilitarea faţadelor, chiar dacă ar exista bunăvoinţă... În curând, autorităţile vor avea toate obligaţiile posibile, fără a fi asigurată şi susţinerea financiară necesară", ne-a declarat vicele municipalităţii constănţene.

O reacţie similară a avut şi primarul municipiului Medgidia, liberalul Marian Iordache, care a subliniat că „bugetul local nu permite derularea acestor lucrări". Totodată, edilul a subliniat faptul că în cazul proprietăţilor nu poate interveni. „Eu, ca primărie, nu pot interveni; pot doar să amendez. Priorităţile şi le stabileşte proprietarul, nicidecum autoritatea publică locală, iar varianta recuperării sumei prin executare silită nu mi se pare viabilă", a adăugat primarul municipiului Medgidia.

„Foarte tare"

Şeful administraţiei locale din Techirghiol a afirmat că dacă ar fi fost la o emisiune de divertisment şi ar fi fost întrebat ce părere are despre proiectul în discuţie ar fi răspuns „Foarte tare!". Adrian Stan ne-a mărturisit că aştepta o iniţiativă de acest gen de mult timp şi este benefic, în special pentru localităţile vechi, unde există probleme privind starea deplorabilă a unor faţade de imobile. „Persoanele care şi-au revendicat şi obţinut imobilele le-au abandonat şi le-au lăsat în paragină. Am foarte multe sesizări şi amenzi pe această temă, însă au fost contestate în instanţă, iar sancţiunile pecuniare au fost anulate. Chiar am două imobile în centrul oraşului pentru care voi uzita noul normativ. Voi reabilita faţadele, iar proprietarilor le trimit în plic devizul", a menţionat primarul localităţii Techirghiol, liberalul Adrian Stan.

Încântat a fost şi edilul din Năvodari. Social-democratul Nicolae Matei a apreciat că iniţiativa MDRT „e o idee bună şi o susţin în totalitate". Numai că primarul năvodărean a anticipat apariţia unui normativ de acest gen şi, după cum ne-a spus, a început deja reabilitarea faţadelor unor clădiri. „Atât asociaţiile de proprietari, dar şi persoanele fizice nu se pot organiza corespunzător şi, totodată, trebuie să-şi coreleze faţadele din punct de vedere urbanistic şi estetic cu PUZ-urile şi planurile de detaliu, drept pentru care este mai bine dacă lucrările se fac unitar şi cu implicarea autorităţii locale", susţine Matei. De altfel, şeful administraţiei năvodărene a confirmat că sunt situaţii în care primăria poate atrage firme care să execute lucrările respective, iar banii să fie recuperaţi odată cu achitarea impozitelor pe locuinţe. „Noi ne-am gândit şi la varianta de a acorda anumite facilităţi pentru cei care îşi reabilitează faţada, o posibilitate fiind aceea de a fi scutiţi de impozitul pe clădire", a conchis primarul Nicolae Matei.

Colegi de partid cu păreri diferite

„În principiu, ideea este bună, dar va fi greu de pus în practică pentru că nu sunt bani. Suportabilitatea financiară a proprietarilor în această perioadă este la limită... Doar dacă Guvernul garantează creditul ce ar putea fi contractat, atunci ar fi mai uşor de realizat", este de părere primarul oraşului Murfatlar, democrat-liberalul Gheorghe Cojocaru. Colegul său de partid, edilul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, consideră că proiectul este binevenit, chiar dacă traversăm o perioadă de criză. „Nu sunt întru totul de acord având în vedere situaţia financiară cu care se confruntă toată lumea, dar, gândind în perspectivă, este de bun augur. Probabil, cel puţin în prima fază, se va acţiona pe zonele centrale ale localităţilor, deoarece afectează imaginea", a opinat Bocai. De asemenea, şeful administraţiei publice din Ovidiu a găsit şi „formula salvatoare" pentru a degreva bugetul local de cheltuieli în plus. Bocai mizează pe cooptarea unor firme constructoare care să-şi autofinanţeze lucrările, iar primăria să încaseze pe parcurs banii de la populaţie, eventual în rate.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii