Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:28 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Fostul subprefect Andrei, în cădere liberă

ro

06 Dec, 2010 11:49 661 Marime text

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a supus dezbaterii proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici. Printre modificările propuse este şi aceea prin care inspectorii guvernamentali vor fi transferaţi într-un corp de rezervă al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Printre cei ce ar putea avea această soartă se află şi fostul subprefect al judeţului Constanţa Cosmin Andrei.

Funcţia de inspector guvernamental va fi scoasă din categoria înalţilor funcţionari publici, iar cei care ocupă aceste funcţii vor fi transferaţi într-un corp de rezervă, din care ar putea fi trecuţi şi în funcţii de execuţie, potrivit propunerilor de modificare a Statutului funcţionarilor publici. Potrivit proiectului de act normativ, după intrarea în vigoare a modificărilor, din Statutul funcţionarilor publici va fi abrogat articolul 12, litera f, care prevede că în categoria înalţilor funcţionari publici intră şi inspectorii guvernamentali. Aceştia vor intra „în rezerva" ANFP. Astfel, funcţionarii publici din corpul de rezervă care au ocupat anterior funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici sau de conducere pot fi redistribuiţi pe funcţii publice de conducere de acelaşi nivel sau de nivel inferior vacante ori pe funcţii publice de execuţie vacante. Redistribuirea va fi făcută de ANFP şi, dacă există mai mulţi funcţionari publici care îndeplinesc condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice respective, ANFP va organiza, în colaborare cu autoritatea sau instituţia publică respectivă, o testare profesională pentru selectarea funcţionarului public care urmează să fie redistribuit, se stipulează în proiectul MAI.

Evoluţie datorată politicului

Fostul subprefect al judeţului Constanţa Cosmin Andrei ar putea fi unul dintre „rezerviştii" ANFP. După ce a cunoscut o perioadă de glorie, acesta pare să fie urmărit de ghinion. Progresul său a demarat vara anului 2004, în Consiliul Local Orăşenesc Năvodari, unde a obţinut un mandat de ales local pe lista PRM, poziţie pe care şi-a menţinut-o chiar dacă, între timp, s-a „transferat" la PNL. N-a apucat să-şi termine mandatul întrucât, pe 21 aprilie 2008, la doar 29 de ani, tânărul devenit liberal a fost promovat ca subprefect al judeţului Constanţa, înlocuindu-l pe Adrian Nicolaescu. La aproximativ un an, în baza cursurilor pentru înalţi funcţionari publici, subprefectul „apolitic" avea să fie retrogradat prin decizia nr. 264 din 25 februarie 2009, semnată de premierul Emil Boc, fiind numit în funcţia publică de inspector guvernamental. După câteva săptămâni, decizia cu nr. 444 din 30 martie 2009, publicată în Monitorul Oficial din 1 aprilie 2009, avea să stabilească atribuţiile inspectorului guvernamental Cosmin Andrei în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Astfel, primul ministru Emil Boc avea să decidă că înaltul funcţionar constănţean trebuia să îndeplinească, în judeţul Harghita, atribuţii ce intră în sfera de competenţă a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

A presimţit ceva, dar nu i-a ieşit

Probabil, în dorinţa de a reveni acasă şi a-şi găsi stabilitatea din punct de vedere profesional, Cosmin Andrei, de profesie jurist, a încercat să se „reorienteze". Aşa se explică participarea sa, în toamna acestui an, la un concurs pentru a profesa ca avocat în cadrul Baroului Constanţa. Însă, încercarea de intrare în avocatură a inspectorului guvernamental a eşuat, acesta fiind respins cu nota 8,06. În contextul prezentat, dacă proiectul de normativ al MAI va deveni lege, Cosmin Andrei riscă să fie tras pe tuşă şi nu se ştie dacă foştii colegi de partid l-ar mai putea ajuta în vreun fel.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii