Jurnal de Constanta Fraudă masivă în agricultură stopată de poliţiştii constănţeni
Jurnal de Constanta: Fraudă masivă în agricultură stopată de poliţiştii constănţeniMai multe persoane sunt cercetate de poliţişti după ce au reuşit să dea un tun de patru miliarde de lei vechi, păcălind mai mulţi fermieri de pe raza judeţului Constanţa. Potrivit comisarului-şef Dumitru Catană, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, şase percheziţii domiciliare au fost efectuate pe raza localităţilor Piatra Neamţ, Fundulea, Călăraşi, Bucureşti şi Cumpăna, în cadrul acţiunii de destructurare a unei grupări formate din şase indivizi. Este vorba de o „reţea de escroci care programaseră o fraudă masivă printr-o manevră foarte inteligentă, în dauna a cam tot ce era agricultură în judeţul Constanţa", după cum a caracterizat-o procurorul de caz.
La data de 19 noiembrie a.c., ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanţa, sub coordonarea unui procuror de la Tribunalul Constanţa, au reţinut două persoane suspecte de comiterea infracţiunii de înşelăciune calificată în convenţii cu consecinţe deosebit de grave. Poliţiştii au documentat activitatea infracţională a suspecţilor, care au iniţiat o activitate de înşelare a agricultorilor din zona Mereni-Cobadin, prin oferirea unor contracte de achiziţie a îngrăşămintelor chimice la preţuri atractive, cu facilităţi deosebite la plată. Astfel, Marius Chiriţă, de 30 de ani, din Cumpăna, şi Marius Ionuţ Drăgan, de 40 de ani, din Fundulea - Călăraşi, găseau clienţi celorlalţi participanţi la activitatea infracţională, intermediind şi explicându-le acestora condiţiile afacerii. Prin această manieră de abordare, cei doi urmau să încaseze un comision aferent fiecărui contract, printr-o înţelegere prealabilă cu ceilalţi suspecţi în cauză.
Oferte irefutabile
După ce se completau formulare tipizate ale unor contracte de vânzare- cumpărare, victimele erau puse să semneze documentele, în care, la rubrica vânzător, era menţionat numele unei societăţi comerciale reprezentate de Mădălin Marius Ilie, care se prezenta la negocieri. Contractele erau semnate în final de Constantin Tudorache, de 40 de ani, din Giurgiu, în calitate de „administrator" al societăţii, de faţă fiind Mihai Gheorghe, de 30 de ani, din Bucureşti, şi Florin Prodan, de 34 de ani, din Fundulea, prezentaţi în timpul negocierilor ca reprezentanţi ai societăţii. Pentru garantarea plăţii viitoare a bunurilor contractate victimelor li se cereau file cec sau ordine de plată semnate de acestea, dar necompletate la rubricile „data" şi „suma", acte care, convenţional, urmau să fie trimise în bancă exclusiv după livrarea mărfii.
Potrivit înţelegerii contractuale, victimele ar fi trebuit, teoretic, să plătească la livrare 20% din valoarea mărfii, termenul fiind stabilit pe 20.11.2010, iar restul de 80% urma să fie plătit cu cel de-al doilea instrument de plată, după recoltă, pe 31.08.2011.
Secretul bancar nu era valabil pentru ţepari
În data de 15 noiembrie a.c., Ţ.V., reprezentantul unei societăţi comerciale, a semnat cu suspecţii un contract pentru 48 tone de uree, la preţul de 1.350 de lei pe tonă, adică un preţ evaluat de specialişti ca reprezentând două treimi din valoarea reală de piaţă, iar Z.C., reprezentant al altei societăţi comerciale, a semnat tot cu aceştia, la data de 16.11.2010, un contract pentru 240 tone de azotat de amoniu la preţul de 1.150 de lei pe tonă.
La data de 17 noiembrie a.c., au fost introduse la plată filele cec ce fuseseră remise în alb de către cumpărători. Potrivit procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa Niţă Teodor, situaţia este una cât se poate de suspectă, întrucât indivizii aflau cu exactitate când erau alimentate conturile victimelor şi mai ales cu ce sumă, astfel că retrăgeau sume exacte. „Practic, devalizau conturile respectivilor clienţi. Vestea proastă pentru cei care se lasă păcăliţi de astfel de oameni este că nu există niciun instrument bancar pentru ca victima să-şi poată bloca conturile în situaţia în care este subiectul unei astfel de fraude", susţine procurorul Teodor Niţă. Tot el afirmă că ofertele erau de nerefuzat, mai ales că suspecţii motivau preţul mic prin faptul că este o livrare de marfă a unui membru al Guvernului. Până acum, indivizii cu pricina, care doar ce au deschis un „punct de lucru" în Constanţa, după ce mai întâi au acţionat pe filiera Ialomiţa - Călăraşi - Brăila, au reuşit să facă o pagubă de doar patru miliarde lei vechi.
Flagrant la o bancă din Bucureşti
Astfel, pe data de 17 noiembrie, suspecţii au transferat bani din cele două conturi ale societăţilor părţilor vătămate, de la o unitate bancară din Murfatlar către o societate controlată de Florin Prodan. Potrivit anchetatorilor, în numai 12 ore, banii au „sărit" prin patru-cinci conturi, pentru ca într-un final să ajungă într-un cont la Bucureşti. Astfel, la scurt timp, banii au fost transferaţi în contul altei societăţi comerciale, cel mai probabil una fictivă cred anchetatorii, şi de aici în contul personal al lui Prodan. Din suma astfel obţinută, 145.000 de lei de la societatea reprezentată de Z.C., respectiv 280.000 de lei de la cea de-a doua societate, până la intervenţia organelor judiciare Prodan a retras în două tranşe 40.000 de lei, respectiv 80.000 de lei. Pe parcursul cercetărilor, asupra lui Marius Chiriţă au fost găsite mai multe contracte şi instrumente de plată încheiate, respectiv remise de persoane ce urmau a fi înşelate, probabil, prin aceeaşi metodă, anchetatorii având informaţii că există vreo 20 - 25 de agricultori care ar fi căzut în plasă.
În data de 18 noiembrie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorului de caz, au organizat şi efectuat un flagrant, ocazie cu care Prodan a fost depistat în sediul unei unităţi bancare din Bucureşti, încercînd să ridice restul banilor din cont.
Doi dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv
Potrivit procurorului Teodor Niţă, duminică, 21 noiembrie, percheziţiile domiciliare erau în plină desfăşurare. Mai mult, Florin Prodan şi Marius Chiriţă, acesta din urmă din Cumpăna, complicele grupării care făcea rost de clienţi, au fost prezentaţi Tribunalului Constanţa, fiindu-le emise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. În schimb, Marius Ionuţ Drăgan este cercetat în stare de libertate. Anchetatorii fac în continuare cercetări pentru depistarea şi tragerea la răspundere penală a celorlalţi trei suspecţi, respectiv Mihai Gheorghe, Constantin Tudorache şi Mădălin Marius Ilie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp