Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Ilegalităţi sub oblăduirea PSD la Bărăganu?

ro

02 May, 2011 12:42 821 Marime text

Lupta pentru câştigarea mandatului de primar al comunei Bărăganu îi determină pe unii competitori să apeleze la orice tertip, legal sau nelegal, pentru a-şi atrage electoratul de partea sa. Însă, nerespectarea prevederilor legale în vigoare sesizate de prefectul Claudiu Iorga Palaz nu este exclus să aducă unor complici probleme pe care doar instanţa le va rezolva... şi nu se ştie dacă în favoarea lor.

„Oamenii au început să fie lipsiţi de orice respect faţă de cetăţean din punct de vedere administrativ întrucât unii sunt în stare să facă orice fel de ilegalităţi doar din dorinţa de a-şi atinge anumite scopuri, ceea ce nu mi se pare corect. Administraţia locală trebuie lăsată să-şi facă treaba. Politica e politică şi nu au legătură una cu alta", a opinat prefectul Claudiu Iorga Palaz în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc vineri, 22 aprilie. Remarca acestuia a venit în contextul în care „administraţia din Bărăganu este folosită pentru a rezolva anumite interese şi jocuri politice". Pentru a exemplifica, el a explicat că joi, 21 aprilie, s-a desfăşurat o şedinţă nelegală a Consiliului Local Bărăganu, întrucât instituţia nu are în prezent secretar (n.r. - persoana care a asigurat funcţia de secretar fiind implicată în competiţia electorală pentru desemnarea viitorului primar al comunei) şi nici nu s-au făcut demersurile necesare pentru soluţionarea problemei. Fosta secretară a Primăriei Bărăganu, Ana Mihaela Mănăilă, este suspendată din funcţie din anul 2009 şi nu putea îndeplini atribuţiile aferente acestui post decât dacă era reîncadrată, în mod legal, pe post. Ori, potrivit prefectului Palaz, ea a semnat documente şi a participat la şedinţa CL Bărăganu de joi. „Documente de acest gen (n.r. - privind reîncadrarea secretarei pe funcţie), la data de 21 aprilie, nu existau în cadrul Primăriei Bărăganu", a subliniat Palaz.

 

Unul cu influenţa, altul suportă repercusiunile

Folosindu-se de reacţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu - în cazul atacării în contencios-administrativ de către prefect a unei HCJC prin care se suplimentau unele taxe pe drumurile judeţene -, potrivit căreia Palaz ar fi acţionat astfel pentru a proteja o firma de transport marfă a tatălui său, reprezentantul Guvernului în teritoriu a vrut să demonstreze că şeful CJC este cel ce-şi foloseşte influenţa în interes personal, mai corect supus politic. „Este normal să cred că se gândeşte la asta, pentru că aşa procedează. Exercită influenţe prin prisma funcţiei deţinute asupra societăţilor unde a fost acţionar. Vreau să vă precizez că doamna chemată să suplinească funcţia de secretar al comunei Bărăganu are soţul angajat al firmei SC «Conpres Holding» SRL. Deci, a avut toate pârghiile necesare ca să o convingă să îndeplinească, fără a fi încadrată legal, funcţia de secretar al comunei Bărăganu", a afirmat prefectul Claudiu Palaz.

Deoarece, Ana Mihaela Mănăilă a participat în calitate de secretar al comunei Bărăganu la şedinţa Consiliului Local Comunal, prefectul a formulat plângere penală împotriva sa pentru abuz în serviciu. „Nu am primit nicio dispoziţie la Prefectură prin care să văd că a fost reîncadrată. Dacă se prepară acte retroactiv nu cred că este corect şi legal, dar nu m-ar mira acest lucru", a conchis Palaz.

 

Şirul ilegalităţilor continuă

Tot la Primăria Bărăganu s-a descoperit o altă „acţiune" asupra legalităţii căreia vor trebui să se pronunţe organele competente. Prefectul judeţului a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) „pentru o situaţie similară (n.r. - referire la abuz în serviciu) privind deturanarea de fonduri europene de către Magdalena Neague, contabilă în cadrul Primăriei Bărăganu". Potrivit prefectului, semnătura acesteia apare pe contractele prin care au fost distribuite fonduri europene pentru întreţinerea păşunii „către firma soţului dumneaei, Titu Neague (n.r. - acesta este candidat din partea PSD la funcţia de primar al comunei, alegerile urmând să se desfăşoare pe 1 mai). Contractul este semnat de către contabil şi de către domnul primar (n.r. - referire la Constantin Benţea)". Palaz consideră că DNA trebuie să-şi spună punctul de vedere în situaţia respectivă şi a reafirmat: „Atât timp cât este vorba de bani publici sau bani din fondurile europene voi sesiza instituţiile statului. Atât timp cât se forţează legislaţia, nu se ţine cont de lege şi nici de perioada sărbătorilor întrecându-se orice limită, sunt forţat să fac acest lucru, angajaţii Prefecturii lucrează", a subliniat reprezentatul Guvernului în teritoriu.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii