Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:39 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Încă o plângere penală pentru Constantinescu de la... 112

ro

01 Mar, 2011 11:48 742 Marime text

Demersul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa - prin care a încercat să întrerupă furnizarea utilităţilor la imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul Militar Zonal şi Biroul Răspuns Apel 112, componentă a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - a fost „taxat" de prefect. Palaz a făcut plângere penală împotriva lui Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu şi a solicitat instanţei suspendarea efectelor HCJC nr. 153.

Încă din anul 2009, Consiliul Judeţean Constanţa încearcă să reducă spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul Militar Judeţean Constanţa. Numai că acţiunea trebuia să aibă la bază şi un acord din partea Ministerului Apărării Naţionale. Inexistenţa acestuia a dus la intentarea unei acţiuni în instanţă de către minister, procesul nefiind definitivat nici la ora actuală. Totul a pornit în primăvara anului 2009 când, prin adoptarea HCJC nr. 153/15.05.2009, consilierii judeţeni au admis ca o parte din imobilul situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 106 să fie dată în administrare Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea". După definitivarea procesului de predare-primire între instituţiile amintite anterior, fiecare titular al dreptului de administrare urma să „suporte cheltuielile ocazionale de întreţinere şi exploatare a imobilului. În acest sens, instituţiile vor încheia contracte de furnizare a utilităţilor, serviciilor de pază, curăţenie, reparaţii, reabilitări etc.", se menţiona în HCJC respectivă. În conformitate cu prevederile art 1 din HG nr. 414 din 4.08.1997, CJ-urile au „obligaţia de a asigura centrelor militare care funcţionează în unităţile administrativ-teritoriale respective terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, dotările şi fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii specifice acestora". Aceleaşi precizări apar şi în Legea 446/2006, la art. 78 fiind menţionat: „Autorităţile administraţiei publice locale pot dispune mutarea centrelor militare din localurile care le-au fost puse la dispoziţie numai cu acordul Ministerului Apărării şi numai după ce noile localuri au fost amenajate conform prevederilor legale".

Una se prevede, alta se face

În contextul prezentat anterior, în data de 9 februarie 2011, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a transmis către SC RAJA SA Constanţa o notificare prin care se solicită „decizia noastră de reziliere unilaterală de furnizare a apei, al cărui obiect îl constituie furnizarea apei la locul de consum Centrul Militar Zonal situat în str. Mircea cel Bătrân nr. 106. (...) urmând să dispuneţi sistarea apei la imobil". Solicitări similare au ajuns atât la conducerea RADET Constanţa, cât şi la Enel Distribuţie. Demersul şefului CJC este cu atât mai greu de înţeles în condiţiile în care în acea locaţie urmează să funcţioneze alte două instituţii deconcentrate, iar în întâmpinarea depusă la Tribunalul Constanţa în procesul intentat CJC de către MApN, prin care se solicita respingerea acţiunii ca fiind nefondată, se menţionează: „Celelalte argumente privind obligativitatea suportării costurilor utilităţilor de către Consiliul Judeţean nu constituie motive de nelegalitate, în condiţiile în care CJ Constanţa suportă, în continuare, aceste costuri".

Situaţie confirmată în scris

La finele săptămânii trecute, prefectul Claudiu Iorga Palaz a fost informat în scris de către directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general-locotenent Marcel Opriş, că, începând cu data de 25 februarie 2011, în spaţiile alocate conform contractului de comodat nr. 313183/03.07.2008, dintre CJC şi Biroul Răspuns Apel 112, componentă a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, „nu mai există utilităţi - apă menajeră, apă caldă şi căldură -, în condiţiile în care instituţia noastră are încheiate contracte de prestări servicii cu furnizorii de utilităţi şi nu înregistrează restanţe la plata facturilor". Aşadar, în condiţiile prezentate, „este pusă în pericol funcţionarea Biroului Răspuns Apel 112 Constanţa, acesta fiind unicul punct în care sunt recepţionate toate apelurile de urgenţă către 112 în judeţul Constanţa şi, implicit, vieţile cetăţenilor". O notificare similară a ajuns şi pe biroul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, acestuia menţionându-i-se că, în absenţa utilităţilor, conducerea se vede nevoită „să întrerupă funcţionarea Biroului Răspuns Apel 112 Constanţa şi accesul cetăţenilor la Serviciul de Urgenţă 112, cu toate consecinţele care decurg din aceasta". Şi, totuşi, se pare că luni, 28 februarie, angajaţii de aici tot nu beneficiau de apă potabilă.

Intervenţie operativă

„Eram în situaţia delicată de oprire a Serviciului 112 la nivelul judeţului pentru că domnul preşedinte al CJC a tăiat utilităţile de la clădirea în care acest serviciu funcţionează. Este pentru prima dată, la nivelul judeţului, când o persoană care ocupă o funcţie publică are atâta ură pe serviciile şi instituţiile statului. După ce a acţionat în acest mod cu medicii, studenţii, arheologii şi artiştii, acum s-a apucat de instituţiile militarizate ale statului", a declarat prefectul Claudiu Iorga Palaz. În consecinţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a intentat luni, 28 februarie a.c., o acţiune la Tribunalul Constanţa pentru suspendarea efectelor HCJC 153/2009, în paralel trimiţând adrese către furnizorii de utilităţi pentru a nu întrerupe serviciile asigurate imobilului din str. Mircea cel Bătrân nr. 106.

Totodată, prefectul Palaz a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa o plângere penală împotriva preşedintelui CJC Nicuşor Constantinescu „pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art. 248 Cod Penal".

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii