Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:45 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Interesul PSD Constanţa faţă de judeţul Tulcea, în pericol?

ro

20 Jan, 2011 11:52 555 Marime text

Tratativele privind colaborarea în perioada următoare, eventual pe termen cât mai lung, dintre PSD şi PNL se derulează mai greu având în vedere pretenţiile liberalilor în privinţa participării la alegerile locale şi parlamentare din 2012. Problema spinoasă o reprezintă baronii locali ai PSD, care, pe lângă puterea locală de care dispun, vor să-şi extindă influenţa şi în alte judeţe, de obicei în cele vecine, iar apariţia alianţei cu PNL pare să le strice planurile.

Se pare că în urma discuţiilor purtate, deocamdată la nivel central, între conducerile PSD şi PNL, liderii ar fi căzut la învoială, însă abia acum urmează greul: convingerea baronilor locali în sensul acceptării. În ultima perioadă se tot avansează ideea potrivit căreia preşedintele PSD, Victor Ponta, şi omologul său liberal, Crin Antonescu, şi-ar fi împărţit frăţeşte ţara, astfel încât să nu existe contre în timpul scrutinelor electorale, în special la locale. Aşadar, PSD ar urma să deţină supremaţia în 21 de judeţe în ceea ce priveşte nominalizarea şi promovarea propriilor oameni pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene şi de primari în municipiile reşedinţă de judeţ. Liberalilor le rămân 20 de judeţe unde, teoretic, au toate şansele să se impună deoarece social-democraţii nu le-ar crea probleme, ba, dimpotrivă, i-ar susţine. Desigur, este lesne de înţeles că în judeţul Constanţa PNL nu va putea ridica pretenţii. De altfel, şansele de a-i înlătura din funcţii pe Nicuşor Constantinescu de la şefia CJC şi pe Radu Mazăre de la cârma Primăriei Constanţa erau nule pentru liberali.

Colaborare mai veche

Dacă acest aspect este lămurit, iată că o altă pretenţie liberală va complica negocierile dintre cele două formaţiuni. Surse ale ziariştilor de la HotNews ar fi afirmat că liberalii vizează obţinerea „supremaţiei" în judeţul Tulcea, dar asta dă peste cap obiectivele echipei Mazăre, care ar dori să-şi extindă influenţa aici. Să nu uităm că prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în calitate de responsabil zonal, a avut la un moment dat un cuvânt de spus şi chiar a acţionat în ceea ce priveşte coordonarea activităţii în plan politic a colegilor tulceni. Ba, mai mult, există deja proiecte în care administraţia constănţeană şi cea tulceană colaborează, ambele fiind implicate prin intermediul politicului. Exemple în acest sens sunt realizarea şoselei Delta Expres şi construcţia de locuinţe ieftine pentru tineri, proiecte iniţiate de PSD Constanţa şi pentru care s-au arătat interesaţi şi social-democraţii tulceni încă din anul 2008. Anul trecut, primari şi agenţi economici din judeţele Tulcea şi Constanţa au participat la o dezbatere pe marginea altui proiect - „Drumul vinului şi al tradiţiilor dobrogene". Acesta are drept scop promovarea potenţialului turistic prin crearea unor trasee turistice cu vizitarea de obiective culturale, ecumenice şi a cramelor din cele două judeţe. Nu în ultimul rând, există un protocol de colaborare semnat între CJC şi alte instituţii din Constanţa şi Tulcea privind înfiinţarea Consorţiului Regional de Dezvoltare Durabilă Dobrogea. Colaborare dintre cele două judeţe există şi în cadrul Pactului Teritorial pentru ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială în Regiunea Sud-Est.

Cele enumerate anterior demonstrează că între cele două judeţe există afinităţi mai vechi, colaborarea instituţională fiind doar un aspect, întrucât nu pot fi trecute cu vederea interesele economice, care ar aduce profit multor întreprinzători constănţeni membri ai PSD sau prieteni ai echipei Mazăre.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii