Jurnal de Constanta Locuitorii din Cernavodă vor decide soarta primarului Mariana Mircea
Jurnal de Constanta: Locuitorii din Cernavodă vor decide soarta primarului Mariana MirceaZicala potrivit căreia „de ce ţi-e frică nu scapi" pare să se confirme şi în cazul primarului oraşului Cernavodă, Mariana Mircea. Decizia Curţii Constituţionale a României, pronunţată recent, oferă prefectului Claudiu Iorga Palaz posibilitatea de a relua pregătirea şi organizarea referendumului privind demiterea din funcţie a primarului Mircea, acţiune solicitată de localnici încă din 2009.
De aproape doi ani, prin diverse tertipuri, edilul din Cernavodă, Mariana Mircea, a încercat să obstrucţioneze derularea referendumului privind demiterea sa din funcţie. Ultima modalitate la care s-a apelat pentru a împiedica organizarea referendumului a constat în nedesemnarea de către Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Cernavodă a reprezentanţilor în comisia ce avea să se ocupe de pregătirea evenimentului. Asta se întâmpla prin lunile ianuarie şi febuarie 2010, însă prefectul Claudiu Iorga Palaz n-a cedat. În luna martie 2010, el a demarat un proces prin care chema în judecată atât CJC, cât şi pe primarul oraşuluiCernavodă, în vederea obligării acestora la desemnarea a câte unui reprezentant care să facă parte din comisia pentru referendumul ce avea să fieorganizat în vederea demiteriiprimarului Mariana Mircea.
În urmă cu două zile, Curtea Constituţională a României s-a exprimat asupra sesizării privind excepţia de neconstituţionalitate formulată de Consiliul Judeţean Constanţa în procesul demarat de prefect. „Prin Decizia 130/2011, Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate formulată deConsiliul Judeţean Constanţa, considerând-o netemeinică. Prin urmare, dosarul de fond va fi repus pe rol, urmând ca Tribunalul Constanţa să reia procesul pe care l-am iniţiat şi să se pronunţe în consecinţă. Tactica adoptată de Nicuşor Constantinescu nu a făcut decât să amâne soluţionarea unei probleme pe care cetăţenii oraşului Cernavodă au ridicat-o conform drepturilor pe care le conferă Constituţia României", a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Altfel spus, procesul demarat de Palaz îşi va urma cursul şi, în cel mai scurt timp, atât CJC, cât şi Primăria Cernavodă vor fi obligate să-şi desemneze reprezentanţi în comisia care se va ocupa de pregătirea şi organizarea referendumului.
A fost dorinţa localnicilor
După niciun an de la alegerea Marianei Mircea ca primar al oraşului Cernavodă, la sediul Instituţiei Prefectului a ajuns o adresă scrisă de un grup de cernavodeni (n.r. - peste 4.000 de localnici au dat cu subsemnatul, cifră care se apropia de cea a votanţilor din iunie 2008, când Mircea a obţinut mandatul de edil al urbei) care solicitau organizarea unui referendum pentru demiterea acesteia. După mai multe analize şi verificări, prefectul Claudiu Iorga Palaz a hotărât demararea procedurilor, în conformitate cu prevederile legale. Numai că, după cum era de aşteptat, piedicile n-au întârziat să apară.
Pe 29 martie 2009, Mircea a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia în care invoca faptul că semnăturile strânse pentru organizarea referendumului ar fi fost false. Rezoluţia semnată de judecătorul Teodor Niţă respingea acuzaţia şi confirma faptul că semnăturile erau reale. Mai mult, Niţă a dispus „neînceperea urmăririi penale împotriva persoanelor Marin Cadiu, Ion Costache, Luminiţa Costache şi Nicolae Sorin Costache (n.r. - oameni care s-au ocupat de strângerea semnăturilor)".
În consecinţă, prefectul Palaz a declanşat procedura de organizare a referendumului la Cernavodă urmând toate etapele prevăzute de lege.
El a făcut adrese către instituţiile ce trebuiau să nominalizeze reprezentanţi în comisia ce avea ca sarcină pregătirea şi desfăşurarea referendumului: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Constanţa, Judecătoria Medgidia, Consiliul Local Cernavodă şi primar Mariana Mircea. „După nominalizarea persoanelor se va emite ordinul prefectului pentru organizarea referendumului la Cernavodă. Apoi, procedura se va derula conform prevederilor Legii nr. 3/22.02.2000", afirma la acea vreme Claudiu Iorga Palaz.
O nouă încercare de obstrucţionare
Conştient că se va încerca tărăgănarea nominalizărilor de către unele instituţii, reprezentantul Guvernului în teritoriu a revenit cu o adresă către instituţiile respective în care preciza ca termen limită data de 21 decembrie 2009. „Dacă nu vin nominalizările de la instituţiile respective voi face plângere penală împotriva acestora, pentru că se încalcă prevederile legii", avertiza prefectul Palaz. În ianuarie şi februarie 2010, consilierii judeţeni ai PD-L au tot încercat să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor CJC un proiect de hotărâre privind nominalizarea unui reprezentant în acea comisie, dar în zadar. Pretextând că aleşii nu se supun prefectului, iar solicitarea lui Palaz ar fi ilegală, preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu a refuzat să desemneze un reprezentant în comisia ce avea să se ocupe de referendumul de la Cernavodă.
Între timp, Instituţia Prefectului a desemnat-o pe Aura Bozdoacă, directorul Serviciului Juridic, drept reprezentant în comisia respectivă, iar Judecătoria Medgidia şi Consiliul Local Cernavodă s-au conformat şi ele prevederilor legale. Deşi în ianuarie 2010 prefectul a înştiinţat în scris fiecare consilier judeţean cu privire la obligativitatea desemnării unui membru în comisia de organizare a referendumului de la Cernavodă, demersul său nu a avut succes. Astfel, prefectul Palaz a atenţionat că, în caz contrar, „se va aprecia că autoritatea deliberativă, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa, a încălcat cu bună ştiinţă prevederile legale, urmând ca Instituţia Prefectului să ia măsurile necesare în vederea unei aplicări unitare a legii". Aşa s-a ajuns la procesul care, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României, îşi va urma cursul şi va decide cine a avut dreptate: prefectul sau preşedintele CJC.
În contextul actual, reprezentantul Guvernului în teritoriu este optimist şi consideră că organizarea referendumului de la Cernavodă privind demiterea primarului Mariana Mircea „este un drept constituţional al localnicilor care trebuie respectat".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp