Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Magazinele de vise nu-s pe placul tinerilor social-democraţi

ro

08 Dec, 2010 12:22 537 Marime text

În ultima perioadă, presa a insistat pe efectele nocive produse de consumul etnobotanicelor, iar mai multe administraţii publice locale din diverse colţuri ale ţării au emis hotărâri prin care să se interzică vânzarea acestora pe raza unităţilor administrativ-teritoriale pe care le păstoresc. Întrucât majoritatea consumatorilor provin din rândul tinerilor, juniorii social-democraţi s-au decis să se implice în eradicarea acestui fenomen ce a căpătat amploare.

Pentru că vânzarea etnobotanicelor s-a dovedit a fi o afacere profitabilă, România a ajuns să fie împânzită de magazine în care se comercializează produse din plante etnobotanice. Numai la nivelul municipiului Constanţa sunt peste 50 de astfel de spaţii comerciale, multe dintre ele fiind plasate în locuri vizibile şi cu vitrine care atrag atenţia de la mare distanţă. Deşi sunt contraindicate consumului uman, pe vitrinele magazinelor respective produselor de acest gen li se face reclamă şi sunt „recomandate" ca produse destinate fumatului legal. Aşa se explică şi consumul excesiv în rândul tinerilor, dar şi numărul din ce în ce mai mare al celor ce ajung apoi în urgenţele unităţilor spitaliceşti.

Situaţia pare să nu se schimbe, în pofida iniţiativelor legislative şi a dezbaterilor publice în cadrul cărora se pledează pentru interzicerea etnobotanicelor, fenomenul luând amploare.

Trec la acţiune

În contextul prezentat, conducerea organizaţiei de tineret a PSD a transmis în teritoriu un comunicat în care anunţă că membrii TSD se implică în eradicarea fenomenului legat de consumul produselor etnobotanice. Astfel, membrii TSD lansează o campanie împotriva acestor produse, acţiune ce se va derula la nivelul fiecărui judeţ. „Prin intermediul acestei acţiuni organizaţia de tineret a Partidului Social Democrat se va implica activ, abordând acest fenomen pe două paliere. Primul palier reprezintă conştientizarea efectelor consumului acestor substanţe, iar al doilea se referă la modificarea legislativă absolut necesară pentru oprirea acestui haos", se arată în comunicat. Campania va debuta pe 8 decembrie, când se vor organiza conferinţe de presă în judeţele în care există asemenea magazine de vise. „Tematica întâlnirilor cu presa va viza interzicerea amplasării magazinelor care comercializează produse etnobotanice la o distanţă mai mică de doi kilometri de unităţile şcolare, de staţiile mijloacelor de transport în comun şi de spitale. În acest sens am stabilit, în Biroul Permanent al PSD, să facem lobby pe lângă consiliile locale pentru a iniţia hotărâri de Consiliu Local privind limitarea magazinelor de vise", ne-a declarat preşedintele organizaţiei municipale a TSD Constanţa, George Vişan.

Demers cu dus-întors

În timp ce organizaţiile TSD din judeţele Iaşi şi Călăraşi au depus deja hotărâri de Consiliu Local în acest sens, la Constanţa rămâne de văzut cum se va proceda. Spunem rămâne de văzut deoarece preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Constanţa şi primar al municipiului, Radu Mazăre, a declarat recent că, legal, nu are cum să acţioneze pentru interzicerea sau închiderea magazinelor de vise. Mai mult, edilul a sugerat guvernanţilor să iniţieze un proiect legislativ în acest sens, astfel încât, în baza normativului dat de Executiv, să aibă posibilitatea de a închide spaţiile comerciale unde se vând asemenea produse.

Dezbateri şi lanţuri umane

În cadrul campaniei TSD este prevăzut ca, în data de 10 decembrie, în fiecare judeţ, în marile oraşe, juniorii social-democraţi să fie protagoniştii acţiunii intitulate sugestiv „Lanţul uman". Apoi, pe 13 decembrie, ar trebui să aibă loc o dezbatere publică referitoare la necesitatea adoptării unui act normativ în vederea înfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Produse Aromatice şi de Sinteză, instituţie ce-şi propune să controleze şi să stopeze consumul de plante etnobotanice. La dezbatere sunt aşteptaţi să participe, alături de deputaţii PSD, reprezentanţi ai ONG-urilor şi asociaţiilor care activează în domeniu. „Ne vom consulta cu preşedintele Radu Mazăre pentru a vedea cum ne vom ralia acestui demers. Practic, datele au fost stabilite de la centru, mai rămâne să vedem orele la care vor avea loc acţiunile şi zonele", a precizat preşedintele filialei municipale TSD Constanţa, George Vişan.

Campania juniorilor social-democraţi se va definitiva cu depunerea în Parlamentul României, de către deputaţii PSD Nicolae Bănicioiu şi Mugurel Surupăceanu, a propunerii legislative privind reglementarea regimului de punere în vânzare a produselor cunoscute sub denumirea de plante etnobotanice, iniţiativă pentru care se speră să se obţină susţinerea din partea tuturor parlamentarilor, indiferent de apartenenţa politică.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii