Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa „Paco“ şi „Jesi“ („Carlitos“), trimişi în judecată de DIICOT

ro

09 May, 2011 14:13 649 Marime text
otrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Constantin Nadolu, zis „Paco", şi Cătălin Iosef, zis „Jesi" şi „Carlitos", pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, specializat în traficul internaţional de droguri de mare risc - cocaină şi heroină.

Potrivit rechizitoriului, inculpaţii au aderat la o grupare de crimă organizată transfrontalieră, constituită din cetăţeni columbieni, români şi de alte naţionalităţi, având nucleul în Columbia, reprezentat de către liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera („Gemenii" sau „Los Mellizos").

Anchetatorii susţin că activitatea infracţională a fost desfăşurată în România de către inculpaţii Cătălin Iosef şi Constantin Nadolu, sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez, aceştia asigurând preluarea în România a drogurilor de mare risc provenind din America de Sud. La rândul său, Victor Manuel Porto Sanchez, zis „El Viejo", de naţionalitate columbiană, este cercetat pentru savârşirea infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor.

Ecuador via România - Portul Constanţa-Agigea Sud

Potrivit comunicatului DIICOT, inculpaţii au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, pe ruta Ecuador (Guayaquil) - Spania (Algeciras) - Italia (Gioia Tauro) - România (Portul Constanţa-Agigea Sud) a unor mari cantităţi de cocaină disimulate în containere încărcate cu peşte congelat. Preluarea drogurilor era realizată sub forma importului legal de mărfuri. Inculpaţii foloseau în acest scop o societate comercială cu sediul în comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pentru importarea unor containere test, în scopul verificării reacţiei autorităţilor. După efectuarea testului, inculpaţii au şi realizat un transport efectiv de cocaină, pe ruta maritimă Ecuador - România, destinaţia finală a drogurilor fiind diverşi beneficiari din Europa de Vest. La data de 5.12.2007, autorităţile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 kg cocaină, în valoare de 22 de milioane de euro, drogurile fiind disimulate în cutii cu peşte congelat.

„Intenţia inculpaţilor a fost aceea de a trafica, pe ruta America de Sud - România - Vestul Europei, cantitatea totală de 1,5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane de euro", se mai arată în comunicat.

În sarcina inculpatului Constantin Nadolu se mai reţine că, împreună cu inculpatul Vasile Cojan şi cu alte persoane, trimise anterior în judecată de către procurorii DIICOT, a organizat transportul pe ruta Germania - Franţa a cantităţii de 106 kg heroină, provenind din Turcia. Drogurile au fost ambalate în 216 pachete şi ascunse printre cutii conţinând obiecte de mobilier, încărcate într-un autotren cu semiremorcă. La data de 8.05.2008, transportul de heroină a fost capturat în Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Valoarea cantităţii de 106 kg de heroină a fost evaluată la peste 2.100.000 de euro.

Procurorii DIICOT au monitorizat activitatea infracţională a membrilor grupării în mod coordonat şi în cooperare cu ofiţerii DEA şi cu autorităţile competente din Ecuador, Italia, Spania, Olanda şi Turcia.

Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Portul Constanţa, una din verigile slabe ale Uniunii Europene

Portul Constanţa este poartă de intrare a drogurilor în Uniunea Europenă. Asta reiese din raportul Europol, instituţie care avertizează asupra intensificării traficului de droguri prin Europa de Est. Această situaţie ar putea îngreuna aderarea României la spaţiul Schengen. În data de 4 mai 2011, raportul Europol a fost publicat pe site-ul oficial al organismului. Documentul prezintă o analiză globală care cuprinde şi ameninţarea pe care o reprezintă criminalitatatea organizată la nivelul UE (Organised Crime Threat Assessment - OCTA). „Grupările infracţionale albanofone, turce şi din fosta Uniune Sovietică încearcă să-şi extindă interesele în UE şi ar putea exploata oportunităţile posibilei aderări a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi (...) ale ridicării vizelor UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina şi Republica Moldova", se arată în documentul Europol.

Totodată, raportul menţionează că Europa de Sud-Est devine principalul punct de intrare în UE pentru traficul de droguri, arme şi persoane, fapt ce va afecta, probabil, şansele României şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen.

„Dintre toate punctele de intrare, sud-estul Europei a cunoscut cea mai mare extindere în ultimii ani, ca rezultat al intensificării traficului pe Marea Neagră, alproliferării rutelorbalcanice pentru bunurile ilegale către/şi din Uniunea Europeană şial uneicreşteri semnificative a imigraţiei ilegale via Grecia. Aceste evoluţii în regiune au contribuit la formarea unei axe balcanice de trafic către UE", menţionează documentul Europol. În acelaşi document sunt identificate şi câteva puncte vulnerabile pentru traficul de cocaină din America Latină, fiind menţionate porturile Constanţa, Odessa şi Varna, tratate ca zone de tranzit sau porţi de intrare a drogurilor de mare risc.

De cealaltă parte, Ministerul român de Interne a reacţionat, afirmând că nu este de acord cu aceste concluzii, în special cu cea care arată că intrarea României în spaţiul Schengen ar favoriza crima organizată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii