Jurnal de Constanta Palaz - „terminatorul" magazinelor de vise
Jurnal de Constanta: Palaz - „terminatorul" magazinelor de viseJudeţul Constanţa are toate şansele să fie primul din ţară unde, în fiecare unitate administrativ-teritorială, consiliile locale au adoptat hotărâri prin care interzic vânzarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope. Prefectul Palaz a anunţat luni, 14 februarie, că nu va înceta bătălia împotriva etnobotanicelor până ce nu se va închide şi ultimul magazin de vise.
Fără să mai aştepte ca autorităţile centrale să ia măsuri în privinţa înăspririi legislaţiei privind regimul substanţelor halucinogene, prefectul Claudiu Iorga Palaz a demarat, încă de anul trecut, o amplă campanie împotriva comercializării etnobotanicelor. Practic, din octombrie 2010, reprezentantul Guvernului în teritoriu a început să monitorizeze acest fenomen ce ia amploare şi pune în pericol sănătatea şi viaţa oamenilor, în special a tinerilor. De altfel, campania iniţiată de prefectul Palaz reprezintă o premieră la nivel naţional, multe din acţiunile de control efectuate în magazinele de vise derulându-se sub directa sa coordonare. Implicarea şi perseverenţa sa în diminuarea şi stoparea fenomenului privind comercializarea şi consumul plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope n-au întârziat să aibă şi efectele scontate. După cum declara reprezentantul Guvernului în teritoriu, la nivelul judeţului Constanţa, din cele 74 de magazine de vise care funcţionau iniţial, în prezent mai sunt active 16.
Sprijin şi susţinere
Numai că, singur, prefectul Palaz n-ar fi putut câştiga bătălia cu etnobotanicele şi, după cum a menţionat chiar el, implicarea mai multor instituţii abilitate să intervină a avut un rol benefic. Mai mult, campaniei sale - materializată prin împărţirea unor pliante, realizarea unui sondaj de opinie, coroborate cu controale inopinate şi nocturne - i s-au alăturat şi mulţi voluntari - elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu" şi studenţi de la facultăţile de litere şi jurnalism din cadrul Universităţii „Ovidius". De altfel, luni, elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu" au participat la un marş împotriva consumului de etnobotanice, care a avut inclus în traseu şi o staţionare pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa pentru a-l asigura pe Palaz că sunt alături de el în campania demarată anterior. Gestul lor civic a fost răsplătit de prefect, care le-a acordat diplome de merit. „Mi-a plăcut ce aţi strigat afară şi tot ceea ce faceţi. Bună campania. Nu ştiu dacă aveţi informaţia, dar ea a plecat de la Constanţa şi mi-o asum. A fost pentru prima dată în ţară când au avut loc acţiuni clare şi punctuale în ceea ce priveşte comerţul din magazinele de vise", le-a spus Palaz elevilor.
Benevol sau împinşi de la spate
În pofida efectelor nocive ale consumului de etnobotanice, multe dintre autorităţile locale s-au eschivat în a lua măsuri. „Autorităţile locale trebuiau şi puteau să se implice în reducerea numărului acestor magazine de vise şi nu cred că se impunea presiune din partea prefectului ca să emită documente în acest sens", a subliniat Claudiu Iorga Palaz. Desigur, majoritatea spaţiilor comerciale de acest gen a existat în municipiul Constanţa, drept pentru care prefectul n-a putut să nu sublinieze reacţia tardivă a municipalităţii. „În Constanţa aveam pârghiile necesare încă din luna noiembrie pentru a închide magazinele de vise. Domnul primar Ştefan (n.r. - referire la Radu Ştefan Mazăre) nu a adus la cunoştinţă publicului faptul că exista o hotărâre care-i permitea să le închidă.(...) Există o hotărâre a CL Constanţa, un regulament de organizare şi autorizare a acestor magazine, prin care primăria se putea implica din 1 ianuarie ca ele să fie închise", a declarat Palaz. Într-un final, primarul urbei a înaintat spre adoptare o asemenea hotărâre, iar prefectul a ţinut să precizeze că „n-a făcut-o de hatârul prefectului, nu pentru mine, domnul primar Ştefan a făcut-o pentru dumneavoastră, cetăţenii Constanţei". Palaz a afirmat că, dacă Primăria Constanţa şi Corpul de Control al instituţiei ar fi acţionat de la 1 ianuarie, întrucât cadrul legal exista, la ora actuală „am fi uitat de aceste magazine de vise".
Totuşi, două administraţii locale nu vor adopta hotărâri privind interzicerea comercializării şi consumului de etnobotanice. Primăria Cogealac nu poate să o facă întrucât, în prezent, nu există un Consiliu Local funcţional, iar la Mangalia primarul Claudiu Tusac nu vrea să ţină cont de ceea ce sugerează prefectul Palaz.
După faptă şi răsplată
Aşa cum menţionam anterior, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dorit să mulţumească celor ce au intervenit în oprirea consumului de etnobotanice şi a oferit diplome mai multor şefi de deconcentrate. Cei faţă de care Palaz s-a simţit „dator moral" pentru sprijinul acordat au fost comisarul şef Aurelian Pavel, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa, comisarul şef Adrian Rapotan, reprezentant al IPJ Constanţa, colonelul Costică Cojoc şi colonelul Mircea Seceleanu, reprezentanţi ai Jandarmeriei, directorul ITM Eugen Bola, colonelul Traian Oprea, şeful ISU „Dobrogea", dr. Constantin Dina, de la DSP Constanţa, şeful Gărzii Financiare, Radu Cristian, şi lista continuă cu alte nume cunoscute care s-au alăturat campaniei şi demersului iniţiat de Palaz. De asemenea, diplome au primit şi elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu", precum şi studenţi de la Facultatea de litere şi Facultatea de jurnalism din cadrul Universităţii „Ovidius".
Prefectul Claudiu Iorga Palaz n-a ratat ocazia de a puncta reacţia întârziată a edilului şef al municipalităţii constănţene. Primarului urbei, Radu Ştefan Mazăre, i-a fost acordată o diplomă „pentru implicare tardivă în campania «Spune DA închiderii magazinelor de vise!», desfăşurată în cadrul acţiunii de combatere a comercializării produselor etnobotanice".
„Campania mea nu se opreşte aici. Urmează o nouă etapă de prevenire a acestui flagel. Şi pentru că anul acesta este declarat «Anul voluntariatului», s-a constituit, la nivelul prefecturii, Grupul Judeţean de Coordonare a Voluntariatului, care-şi propune să deruleze acţiuni împreună cu toţi cei ce doresc stoparea acestui fenomen", a conchis prefectul Claudiu Iorga Palaz.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp