Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:02 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Palaz

ro

04 Mar, 2011 12:22 850 Marime text

Modificările ce urmează a fi făcute în sistemul sanitar generează reacţii multiple din partea celor ce lucrează în domeniu. Desfiinţarea unor unităţi sanitare constituie principalul motiv de nemulţumire care i-a determinat pe liderii sindicali să solicite intervenţia reprezentantului Guvernului în teritoriu, în speranţa că acesta va reuşi să stopeze pornirile ministrului de resort.

Membrii Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituţiei Prefectului s-au reunit joi, 3 martie, într-o şedinţă de lucru. La întrunirea coordonată de prefectul Claudiu Iorga Palaz au participat reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din judeţ, dar şi consilierul municipal PNL Ovidiu Cupşa, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Constantin Dina. Ei au discutat despre efectele pe care noul Cod al Muncii le va avea la nivel regional, precum şi alte probleme punctuale expuse de unii participanţi.

Participarea reprezentantului PNL a avut ca scop asigurarea sindicaliştilor asupra faptului că parlamentarii liberali au pledat pentru dezbaterea în Parlament a noului Cod al Muncii şi nu sunt de acord cu asumarea răspunderii Executivului pentru a putea fi pus în aplicare. El consideră că aplicarea Codului Muncii în varianta propusă de Guvern va conduce la „un blocaj pe piaţa muncii". „În această situaţie, Patronatul Naţional Român susţine oprirea trecerii în Parlament a Codului Muncii prin asumarea răspunderii Guvernului şi trecerea la negocieri pe fiecare articol pentru a avea un Cod al Muncii bun şi corect", a concluzionat Cupşa.

La rândul lor, sindicaliştii au atenţionat că, odată asumată răspunderea, se vor pierde multe locuri de muncă, oameni bine pregătiţi şi numeroase facilităţi de care ar fi putut beneficia angajaţii. Ei au indus ideea că salariaţii vor fi împărţiţi în salariaţi din mediul privat şi cei din sistemul bugetar, unii având nişte drepturi pe care ar putea să le negocieze, alţii aproape nimic.

Precauţie sindicală

Deşi nu s-a pus problema desfiinţării Centrului de Sănătate din oraşul Băneasa, în contextul demarării procedurilor de comasare şi desfiinţare a unor unităţi sanitare din ţară, liderul sindicatului „Sanitas", Nicolae Manea, a adus în discuţie o posibilă închidere a acestuia. De aceea, el a depus un memoriu în acest sens la Instituţia Prefectului. În opinia lui Manea, politica Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea unităţilor sanitare nu ar trebui pusă în practică. „Nu sunt de acord cu decizia de comasare a unităţilor sanitare din judeţul Constanţa şi în urma celor cinci demersuri făcute la Ministerul Sănătăţii Spitalul Orăşenesc Cernavodă nu se mai desfiinţează, rămânând ca instituţie de sine stătătoare", a ţinut să precizeze Nicolae Manea. De altfel, atât conducerea DSP, cât şi Prefectura Constanţa şi-au manifestat o poziţie comună privind modificările ce ar urma să apară în sistemul sanitar constănţean. Însă, pentru că „suflăm şi-n iaurt", Manea a preferat să întrebe ministerul, prin intermediul prefectului, „dacă se va rămâne la lista convenită iniţial, ce se va întâmpla cu asigurarea asistenţei medicale în judeţ, deci şi la Băneasa, după desfiinţarea acelei unităţi? Ce se va întâmpla cu brendul câştigat în timp de Sanatoriul de la Mangalia, dacă el nu va rămâne de sine stătător, precum şi în cazul comasării TBC Palazu cu Spitalul de Boli Infecţioase? Nu ar fi mai bine ca ele să rămână pe piaţa concurenţei libere?".

Asigurările prefectului vs. indiferenţa altora

Prefectul Claudiu Palaz a susţinut că Centrul de Sănătate de la Băneasa nu se poate desfiinţa şi, cel puţin până la ora actuală, nu s-a pus această problemă. De altfel, el a ţinut să precizeze că, împreună cu directorul DSP şi parlamentari constănţeni, a insistat pentru păstrarea în funcţiune a Spitalului Hârşova, precum şi pentru renunţarea la comasare a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare de la Mangalia. „Cât e vorba de judeţ, nimeni nu are rea intenţie şi toţi se bat ca să-şi menţină unităţile sanitare aşa cum sunt. Spitalul Hârşova a fost scos de pe listă. Dacă se vor impune reorganizări, ele se vor face pertinente şi cu cap, fără patimă", a punctat Palaz. De asemenea, el n-a ratat ocazia de a sublinia indiferenţa unora dintre reprezentanţii instituţiilor abilitate de a nu se implica direct în reorganizarea sistemului sanitar la nivel judeţean. „Ar trebui ca toţi să participe la întrunirile sau videoconferinţele pe aceste teme. Unii erau prin concedii şi nu aveai cu cine să discuţi. Cei ce păstoresc aceste spitale trebuie să fie prezenţi când se discută situaţia lor şi posibile desfiinţări, nu să fie plecaţi în concediu, cum a făcut Nicuşor Constantinescu. Autorităţile judeţene refuză să aibă un dialog şi un punct de vedere în această privinţă", a afirmat prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz.

jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii