Jurnal de Constanta Prefectul a dispus
Jurnal de Constanta: Prefectul a dispus: poliţişti şi controale ARR pe DN2ADevierea traficului rutier ca urmare a demarării lucrărilor de reparaţii la podul Cernavodă a generat multe probleme în localităţile de pe DN2A. În consecinţă, prefectul Claudiu Iorga Palaz i-a convocat pe reprezentanţii instituţiilor abilitate şi pe cei ai administraţiilor publice locale pentru identificarea soluţiilor optime.
Intensificarea lucrărilor la infrastructura rutieră a adus necazuri comunităţilor din localităţi precum Hârşova, Crucea şi Ovidiu. Miercuri, 2 februarie, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a convocat la sediul Instituţiei Prefectului pe primarii localităţilor situate pe Drumul Naţional 2A - Crucea, Hârşova, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu şi Nicolae Bălcescu, pe şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, comisarul şef Constantin Dancu, reprezentantul Autorităţii Rutiere Române, Titi Stan, precum şi pe un reprezentant al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Alexandru Creţu.
Edilii prezenţi la şedinţă au reclamat faptul că intensificarea traficului greu pe DN2A, ca urmare a devierii acestuia de circa trei săptămâni, precum şi nerespectarea regimului de viteză impus de legislaţia în vigoare au dus la şubrezirea imobilelor situate în zonă. Cele mai multe probleme de acest gen au fost reclamate de primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi. „Traficul s-a intensificat după închiderea podului de la Cernavodă, iar maşinile de mare tonaj tranzitează localităţile comunei, respectiv Gălbiori, Crucea şi Stupina. Crăpăturile la diverse imobile au crescut în dimensiune, mai ales în ultima perioadă. Ele existau tot din cauza traficului, dar situaţia s-a agravat când în sălile de clasă unde învaţă copiii din ciclul primar au început să se desprindă bucăţi de tavan, să cadă varul de pe pereţi. Şi la biserică au apărut probleme şi, nu în ultimul rând, în locuinţele oamenilor", a declarat edilul din Crucea. El a exclus categoric posibilitatea ca situaţia survenită în şcoala recent reabilitată şi modernizată să fi avut la bază şi efectuarea unor lucrări de mântuială, invocând faptul că recepţia acestora a fost realizată de specialişti care nu au constatat deficienţe în execuţie. „Este un proces care a început cu mulţi ani în urmă (n.r. - referire la crăpăturile din diverse imobile), eu l-am semnalat şi în cadrul altor întruniri, încă de pe vremea când actualul prefect deţinea funcţia de secretar general al Prefecturii Constanţa. S-au luat măsuri imediate, în sensul urmăririi vitezei cu care circulau autovehiculele, iar lucrurile s-au mai temperat. Acum trebuie să se intervină iarăşi", a conchis primarul Frigioi.
Solicitare de deviere a traficului
Profitând de convocarea prefectului şi de prezenţa celor de la DRDP şi SPR Constanţa, viceprimarul oraşului Ovidiu, Dan Pândichi, a solicitat devierea traficului greu de pe DN2A pe DN3C, fosta variantă de ocolire a localităţii. „Neapărat transportul greu, în ambele sensuri, trebuie deviat. Astfel se reduce poluarea fonică, praful, trepidaţiile şi toate incovenientele pe care le produce acum în centrul localităţii", a explicat viceprimarul localităţii Ovidiu. Secundul lui Bocai a recunoscut că şi pe DN3C sunt imobile ce ar putea fi afectate, însă pe şoseaua naţională există case pe ambele părţi, ceea ce sporeşte eventualele pagube produse de intensificarea traficului.
De asemenea, pentru fluidizarea traficului şi pentru a anticipa ambuteiajele ce se pot produce în perioada sezonului estival, viceprimarul Pândichi a venit cu propunerea realizării unui sens giratoriu, deocamdată provizoriu, la intersecţia DN3C, la ieşirea din Ovidiu spre Lumina, cu DN2A. „Oricum, acolo este prevăzută realizarea unui sens giratoriu de către proiectanţii autostrăzii, dar până atunci se poate amenaja unul provizoriu, mai ales dacă traficul va fi deviat pe DN3C", a concluzionat viceprimarul oraşului Ovidiu, Dan Pândichi.
Revenind la motivul şedinţei la care participa, el a menţionat că problemele semnalate există de mult, dar, probabil, colegii săi din administraţie au dorit să anticipeze intensificarea traficului în perioada următoare, mai ales în sezonul estival, şi să atenţioneze instituţiile abilitate să intervină din timp.
Basculantele la control!
Un alt aspect ce duce la accentuarea crăpăturilor din imobilele amplasate pe lungimea DN2A vizează supraîncărcarea basculantelor. Edilii l-au informat pe prefect că, în special noaptea, basculantele trec în convoaie cu viteză şi cărând piatră de la carierele de la Pantelimon peste capacitatea admisă, ceea ce amplifică trepidaţiile. Ei susţin că pagubele ar putea fi reduse dacă şoferii de autovehicule grele ar evita supraîncărcarea şi ar încerca să respecte limita de viteză.
În consecinţă, prefectul Claudiu Iorga Palaz a convenit cu reprezentantul ARR Constanţa ca acest aspect să fie rezolvat, toate maşinile de mare tonaj putând fi verificate la Giurgeni, unde există un punct luminat şi cântar.
Intervenţie imediată
Fără să mai stea pe gânduri, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dispus ca problemele legate de greutatea depăşită şi excesul de viteză să fie rezolvate în scurt timp. „Este cert, aşa cum au afirmat şi primarii, că problemele iscate în urma devierii traficului pe DN2A au la bază nerespectarea vitezei legale şi depăşirea capacităţii de încărcare a maşinilor de tonaj greu. Primele măsuri care se impun vizează eliminarea acestor cauze prin intensificarea aparatelor radar pe drum, iar ARR să bage cântar la intrarea la bariere. La sfârşitul lunii vom evalua situaţia pentru a vedea dacă măsurile luate au fost eficiente", a declarat prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz.
La rândul său, şeful SPR Constanţa, Constantin Dancu, a informat că pe DN2A au fost suplimentate echipajele de poliţie încă din data de 1 februarie, tocmai pentru a descuraja şoferii ce apasă mai mult pedala de acceleraţie, şi s-au amplasat radare mai ales în zonele cu probleme. „Încercăm şi trebuie să reuşim să îi determinăm pe şoferi să respecte legea. Sunt convins că transportatorii o vor face. Suplimentăm forţele pe DN2A pe timp de zi şi noaptea, punem radare şi aplicăm sancţiuni celor ce depăşesc limita de viteză", a subliniat prefectul Palaz.
Cine plăteşte pagubele?
Un alt motiv al agitaţiei primarilor localităţilor situate pe DN2A ar putea fi obţinerea de bani. De altfel, edilul din comuna Crucea a şi afirmat că „au apărut pagube, iar bugetul local nu ne permite să le acoperim". De asemenea, el a recunoscut că pentru remedierea problemelor generate de devierea drumului ar putea fi alocate fonduri fie de la Ministerul Transporturilor, fie de la Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri. Să se fi gândit oare Frigioi că, aşa cum colega sa de partid, primarul oraşului Cernavodă, a primit bani de la CNADNR pentru întreţinerea drumului pe care a fost deviat traficul ca urmare a demarării reparaţiilor la podul din localitate, s-ar putea proceda la fel şi în cazul celorlalte unităţi administrativ-teritoriale de pe DN2A?
Subiectul bani a fost evitat de prefectul Claudiu Iorga Palaz, el afirmând că va avea discuţii „pe fiecare caz în parte", deocamdată prioritar fiind „să limităm pagubele prin acţiuni imediate şi eficiente".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp