Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:43 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Teama de PSD Constanţa impune garanţii de la liderul PNL?

ro

27 Jan, 2011 12:26 681 Marime text
Dacă cineva ar fi discutat cu liberalii în urmă cu o lună şi le-ar fi propus să-i susţină pe social-democraţi pentru diverse funcţii în administraţia publică locală şi judeţeană sigur luau foc, iar răspunsul era, inevitabil, „exclus". Acum situaţia s-a schimbat la 180 de grade şi, sub pretextul înlăturării preşedintelui Băsescu şi a PD-L-ului de la putere, apropierea de social-democraţi este cea mai bună soluţie.

Şi asta în condiţiile în care, conform sondajelor actuale, candidând pe cont propriu, PSD şi PNL ar putea prelua guvernarea fără probleme şi compromisuri. În fine, vorba consilierului municipal PNL Ovidiu Cupşa: „Dacă preşedintele Crin Antonescu ajunge la Cotroceni, orice sacrificiu s-a meritat!"... asta-i deviza liberalilor. Şi, totuşi, se pare că alianţa cu PSD le dă fiori, mai ales la Constanţa, ştiută fiind abilitatea de negociere, mai bine zis de impunere, a echipei Mazăre. Iată de ce o delegaţie formată din peste 20 de liberali s-a deplasat miercuri, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a avea o discuţie „face to face" cu preşedintele PNL Crin Antonescu.

Potrivit liderului PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, o parte din Biroul Politic Judeţean a participat la „întâlnirea informală", printre delegaţi numărându-se senatorul Puiu Haşotti, consilierii municipali Victor Manea şi Ovidiu Cupşa, aleşii judeţeni Gabriel Monea, Doina Carp, Eugen Silaghi şi primarul comunei Săcele, Ion Oprea. Deşi ar fi confirmat prezenţa, deputatul Mihai Lupu a absentat, afacerile, probabil, fiind mai importante pentru el.

Rolul discuţiei

„Preşedintele Crin Antonescu a vrut să afle părerea noastră în privinţa alianţei cu PSD şi să ne asigure că va fi o colaborare corectă cu PSD", ne-a declarat liderul PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, la finalul întâlnirii. Fără a divulga cum au stat lucrurile, el a confirmat că au existat mai multe poziţii şi s-a discutat şi pe aspecte punctuale de la nivel local. Mesajul liberalilor constănţeni prezenţi la discuţii a fost acela că, în cazul realizării alianţei cu PSD, „PNL trebuie să reuşească să-şi păstreze identitatea, valoarea echipei - în creştere în ultima perioadă, iar oamenii de încredere să fie susţinuţi şi prezenţi la toate nivelele". Dragomir a afirmat că toţi colegii de partid i-au dat asigurări liderului PNL că „hotărârile luate la nivel naţional nu vor fi puse în pericol deoarece nu vor pune interesul personal sau local mai presus". „Colegii mei voiau să se asigure că au sprijin la centru şi după încheierea alianţei cu PSD", a conchis Dragomir.

„Am vrut să avem garanţia că alianţa cu PSD nu va atinge imaginea PNL şi că va fi un parteneriat corect", a afirmat şi consilierul municipal Ovidiu Cupşa.

Susţinere şi nu prea

„Fără discuţii, unde avem primari, partenerii social-democraţi îi vor susţine. Liberalii vor avea această siguranţă", a fost răspunsul iniţial dat de Cupşa în privinţa posibilităţii de a le asigura continuitatea edililor liberali în funcţie.

După câteva minute, acesta a început să... voaleze. Pretextând că interesul general este ca Alianţa PSD-PNL-PC să obţină cât mai multe mandate în alegerile locale şi apoi la parlamentarele din 2012, Cupşa a scăpat porumbelul: „Unde un candidat stă mai prost se va pune altul mai bine cotat, indiferent dacă e vorba de primarul ce deţine mandatul acum".

Până la urmă, cel puţin în plan local, totul va depinde de abilitatea de negociere a liderilor PNL în cadrul discuţiilor cu echipa Mazăre.

Probabil pentru a nu lăsa să se creadă că liberalii se vor cuminţi de tot, Ovidiu Cupşa a adăugat: „Noi vom încerca, în continuare, să ne impunem punctul de vedere (n.r. - referire la şedinţele CLM Constanţa). Doar Mazăre nu are dreptate în tot ce spune. Când apar puncte sensibile şi vulnerabile pe plan local, se merge pe medierea de la centru. Avem garanţia susţinerii din partea preşedintelui Crin Antonescu. Dacă ar sări calul (n.r. - referire la pesedişti), avem mediere şi susţinere", a concluzionat liberalul.

„O plimbare, nimic în plus"

Din delegaţia PNL Constanţa n-a făcut parte primarul oraşului Techirghiol, Adian Stan. Contactat telefonic, el a spus că nici nu ştia de întâlnire şi, probabil, absenţa sa a survenit pentru că „nu interesa punctul meu de vedere". „Ce-i drept, au fost întâlniri între Dragomir şi organizaţii locale în care li s-a spus «Constanţa va avea un tratament diferit faţă de centru». Sunt convins că nu va fi astfel deoarece organizaţia PNL Constanţa e slabă ca reprezentare în raport cu PSD şi, atunci, ce poţi pretinde?", ne-a declarat Stan. În opinia sa, delegaţia PNL Constanţa „a obţinut doar o plimbare la Bucureşti, nimic în plus. Rămâne de văzut dacă vor fi susţinuţi liberalii care deţin acum mandate în administraţia publică locală".

Zarurile au fost aruncate

Sacrificaţi sau nu, liberalii vor merge mai departe. Dovadă stă ultimul anunţ făcut de centru, potrivit căruia pe 31 ianuarie ar urma să se desfăşoare şedinţa Comitetului Naţional Executiv al PNL, precum şi întâlniri şi discuţii cu grupurile parlamentare, care vor demara începând cu ora 11.00. Cum s-ar spune, liberalii vor să fie cu temele pregătite înainte de „marea finală", întrunirea din 5 februarie a membrilor Delegaţiei Permanente a PNL, for ce va avea ultimul cuvânt în privinţa acceptării alianţei cu PSD şi a modalităţii în care se va concretiza.

De partea cealaltă, social-democraţii par mult mai relaxaţi. Ei au convocat pe 4 februarie reunirea Comitetului Executiv Naţional al PSD, ce va decide asupra alianţei cu PNL şi PC. A doua zi, pesediştii vor „parafa" acţiunea în funcţie de votul exprimat în Consiliul Naţional al partidului.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii