Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Tensiuni cu repetiţie în USL Constanţa

ro

09 May, 2011 14:17 558 Marime text

Conform programului stabilit la nivel central după semnarea protocolului privind înfiinţarea şi funcţionarea Uniunii Social Liberale, după data de 15 mai ar trebui să înceapă o serie de sondaje interne. Motivul: desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de primari care vor reprezenta USL la alegerile locale din vara anului viitor. După cum era de aşteptat, nemulţumirile au început să apară atât în tabăra PSD, cât şi în cea a liberalilor.

Pentru aplanarea situaţiilor conflictuale existente în mai multe judeţe ale ţării, printre care şi Constanţa, conducerea PSD a decis ca luni, 9 mai, liderii din teritoriu să vină la Bucureşti. Oficial, preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PSD sunt prezenţi în Capitală pentru a participa la şedinţa CEX, convocată în urmă cu două săptămâni şi care ar avea ca principal subiect de dezbatere demararea pe 15-16 mai a sondajelor de opinie în teritoriu pentru stabilirea aspiranţilor USL la funcţiile de edili şefi. În realitate, va fi inevitabil să nu se abordeze şi alte aspecte care pun piedici în activitatea USL, în special în ceea ce priveşte colaborarea dintre PSD şi PNL, pentru că PC nu-şi permite să emită prea multe pretenţii. Dacă în unele judeţe tensiunile au apărut încă dinainte de stabilirea candidaţilor, la Constanţa, unde conducerea USL se lăuda că va fi prima din ţară care va definitiva semnarea protocoalelor de colaborare la nivelul localităţilor, procesul a stagnat. Iar asta nu din cauza neînţelegerilor în vreo comună micuţă a judeţului, ci a tensiunilor care există între reprezentanţii PSD şi PNL din unităţi administrative mari. Nu mai puţin de cinci localităţi importante - municipiile Constanţa şi Mangalia, oraşele Cernavodă şi Năvodari şi comuna Tuzla - trebuiau să parafeze acordul încă de săptămâna trecută, dar evenimentul a fost amânat.

Excluderea din PNL se va repeta şi în PSD?

După cum spuneam, printre localităţile problemă se numără şi Mangalia. La ultima întrunire a membrilor Biroului Permanent Judeţean al PNL Constanţa, desfăşurată vineri seara, a fost dezbătută situaţia şi s-a ajuns la concluzia că fostul lider local al filialei liberale, consilierul Viorel Oleniuc, a fost propus pentru excluderea din partid. Propunerea a fost avansată Delegaţiei Permanente şi cu siguranţă se va concretiza. Acum, liberalii cred că la Mangalia lucrurile „vor intra în linie dreaptă", mai ales că în cadrul aceleiaşi şedinţe de partid s-a decis ca de activitatea liberalilor mangalioţi să se ocupe preşedintele filialei PNL Constanţa, Victor Manea.

Dacă la Mangalia se speră că problema s-a rezolvat, la Năvodari rămâne de văzut. Deşi unii liberali suţin că s-ar fi ajuns la o înţelegere şi aici între social-democratul Nicolae Matei şi liberalul Jean Paul Tucan, declaraţiile făcute de liderul local PSD nu confirmă. „La Năvodari, PSD trebuie să rezolve în cel mai scurt timp problema. Noi am dat dovadă de o conduită corectă faţă de USL, e cazul să adopte şi PSD-ul aceeaşi atitudine", a declarat vicepreşedintele Ovidiu Cupşa. Cât priveşte colaborarea PSD-PNL la Cernavodă, se pare că „s-au înţeles cât de cât", iar la Tuzla „s-au întâlnit pe plan local şi au lămurit problemele".

Constanţa, ultima semnatară

Potrivit secretarului general al PNL Constanţa, Septimiu Bourceanu, semnarea protocolului de înfiinţare şi funcţionare a USL în municipiul reşedinţă de judeţ va încheia procesul la nivel judeţean. „Cert este că reprezentanţii PSD, PNL şi PC Constanţa vor parafa protocolul separat de celelalte localităţi. Urmează să se stabilească dacă semnarea va avea loc într-un cadru festiv, astfel încât să marcheze procesul la nivel judeţean, sau va fi un simplu eveniment", a adăugat Bourceanu.

Referitor la data când vor fi semnate şi ultimele cinci protocoale, secretarul general al PNL Constanţa a precizat că s-ar putea ca reprezentanţii celor trei formaţiuni să fie convocaţi joia sau vinerea aceasta, dacă nu, cel mai târziu săptămâna viitoare. Oficial, amânarea este pusă pe seama plecării din localitate a secretarului executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, şi nicidecum pe neclarificarea neînţelegerilor existente. Astfel, încă nu se ştie dacă social-democraţii au desemnat un înlocuitor al acestuia sau se aşteaptă revenirea lui. Oricum, chiar dacă judeţul Constanţa va fi primul în parafarea protocoalelor USL, se aşteaptă izbucnirea altor tensiuni între PSD şi PNL pe tema stabilirii candidaţilor pentru funcţiile de primari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii