Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:18 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa USL Constanţa, proiectată din vara 2010?

ro

11 Mar, 2011 11:53 849 Marime text

Semnarea acordului de colaborare dintre PSD - PNL şi PC la nivel judeţean a demonstrat „încrederea" şi „egalitatea în drepturi" a membrilor celor trei formaţiuni ale Uniunii Social Liberale. Concluzia: întrucât parafarea documentului are ca obiectiv comun câştigarea alegerilor locale, parlamentare şi prezidenţiale, pierderile colaterale nu trebuie să conteze pentru nimeni.

Liderii politici ai PSD, PNL şi PC Constanţa, parlamentari, primari, consilieri locali şi judeţeni, membri ai Uniunii Social Liberale de la nivel judeţean s-au reunit la Pavilionul Expoziţional pentru a asista la semnarea documentului ce consfinţeşte înfiinţarea USL şi pentru a demonstra că sunt dispuşi să acţioneze împreună pentru „a elimina PD-L din orice structură" şi „a reda o speranţă românilor". Aşa am avut ocazia să-i vedem în aceeaşi sală şi chiar la aceeaşi masă pe foşti contracandidaţi, cum a fost cazul Marianei Mircea (PSD), actual primar al oraşului Cernavodă, şi predecesorul său, liberalul Gheorghe Hânsă.

Dar, de la început s-a pornit oarecum cu stângul, întrucât imnul PC a fost omis de organizatori, deşi, după cum a ţinut să precizeze preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, Ion Mincă, „PC are imn şi este foarte frumos". De asemenea, în timp ce la prezidiu PSD şi PNL erau reprezentate de câte doi lideri - Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Gheorghe Dragomir şi Puiu Haşotti, PC l-a avut doar pe preşedintele filialei, Ion Mincă, deşi prim-vicepreşedintele Dan Nicolae Rahău era prezent în sală. În contextul prezentat, sunt explicabile dorinţele conservatorilor, exprimate public de liderul lor: „Vrem să fim trataţi ca şi parteneri, iar cu fiecare ocazie dorim să nu omiteţi să pronunţaţi şi numele PC".

Nici social-liberalii nu au fost scutiţi de „glume". În timp ce voci liberale atenţionau că PNL nu trebuie să-şi piardă identitatea odată cu apropierea de PSD, „nea Puiu, decanul de vârstă", după cum a fost prezentat liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, de către preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, şi-a rugat partenerii de la PSD să nu le fie teamă că-şi vor pierde identitatea odată cu apariţia USL.

Poliţa i-a fost plătită de Radu Mazăre, care a divulgat faptul că „nea Puiu a venit la mine astă vară, ne-am întâlnit la Mamaia, ca să încercăm să urnim această alianţă", cu alte cuvinte fiind unul dintre artizanii proiectului politic privind înfiinţarea USL.

Dar, după cum au lăsat să se înţeleagă toţi cei care s-au perindat pe la microfon, orgoliile personale sau de partid vor trebui înăbuşite, cel puţin pe parcursul a „una-două legislaturi sau cât va fi nevoie", după care nimeni nu îi va împiedica să meargă pe propriul drum.

PNL vrea candidaţi şi liste comune

„În politică trebuie să ne cunoaştem interesele şi, întâmplător, interesele opoziţiei coincid cu interesul naţional. În politică nu trebuie nici să ne iubim, nici să ne simpatizăm, trebuie să ne respectăm şi să avem încredere unul în altul", a punctat în intervenţia sa senatorul PNL Puiu Haşotti. Practic, el a subliniat că noua construcţie politică se bazează pe încredere şi pe faptul că preşedinţii celor trei partide membre USL „vor avea înţelegerea şi disponibilitatea să negocieze convenabil pentru toţi", iar obiectivul principal al acesteia îl constituie câştigarea viitoarelor alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Prima dovadă a punerii în practică a acestor aspecte va veni în octombrie anul curent, când USL Constanţa va înainta lista candidaţilor ce vor fi susţinuţi pentru obţinerea mandatelor de primari din teritoriu, dar şi în elaborarea listelor. Şi asta pentru că Haşotti şi preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, au pledat pentru ca USL să aibă candidaţi şi liste comune în toate localităţile, la nivel naţional şi judeţean, pentru „a da un semn la alegerile locale şi a crea premisele pentru parlamentare", chiar dacă „vor fi şi pagube colaterale".

Drepturi egale?

„Această alianţă e obligatorie, nu discutabilă. E vorba de o reacţie naturală de apărare. Să uităm ce ne-a despărţit şi să facem pasul de a democratiza România. Nu mai discutaţi ideologic. Vom depăşi pas cu pas fiecare animozitate", a fost mesajul transmis membrilor USL de către prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Chiar dacă liderul PSD a ştiut să spună că nu este important că „va fi un vice în plus sau în minus undeva", întrebat dacă, după formarea noilor majorităţi în consiliile locale se va trece la promovarea de noi viceprimari din partea PNL sau PSD, acolo unde se poate, Constantinescu a dat-o la întors invocând faptul că se va discuta pe marginea fiecărui proiect de hotărâre şi unde se va obţine susţinerea necesară se va acţiona, ştiut fiind faptul că înlocuirea unui vice presupune iniţierea unor proiecte de hotărâre în CL-uri. Altfel spus, cel mai probabil până după alegerile locale viitoare, este foarte posibil să nu asistăm la schimbări de acest gen sub diverse pretexte.

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a anunţat că în perioada următoare, conform unui calendar ce urmează a fi stabilit, filialele locale ale PSD, PNL şi PC „vor veni şi vor semna acorduri similare celui de la nivel judeţean". „Să aveţi încredere că suntem toţi cu aceleaşi drepturi şi la aceeaşi masă, dar toţi trebuie să depunem acelaşi efort pentru ca USL să funcţioneze la maxim, ca o singură organizaţie. În 2012, USL va câştiga alegerile locale în judeţ cu aproape 90%. Dacă obiectivul este de a elimina PD-L din orice structură, înseamnă că nu ne ştim obiectivul, nu ştim ce vrem", a conchis Dragomir.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii