Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa USL, o piedică în plus în promovarea liberalelor

ro

10 May, 2011 14:12 703 Marime text

În cadrul ultimei întruniri a Delegaţiei Permanente a organizaţiei de femei a PNL, unul dintre subiectele abordate a vizat promovarea mai bună a liberalelor în administraţia publică locală în viitorul scrutin electoral. Obiectivul este îndrăzneţ, însă rămâne de văzut când va putea fi atins, mai ales la nivelul judeţului Constanţa.

Reprezentantele sexului frumos din PNL şi-au propus să se implice mai mult în politică, dar şi în administraţia publică locală. De altfel, la finele şedinţei Delegaţiei Permanente a organizaţiei de femei a PNL, preşedintele Lucia Varga a subliniat că apelul se adresează tuturor doamnelor şi domnişoarelor nemulţumite de ceea ce se întâmplă la ora actuală în ţară. Varga a dat ca termen finalul lunii iunie pentru identificarea femeilor - membre sau viitoare activiste PNL - dornice să candideze pentru funcţiile de consilier local, consilier judeţean şi primar în alegerile din vara lui 2012.
„Multe dintre femei au această teamă de a se implica în politică deşi ştiu că, aşa cum merg acum lucrurile în România, nu se mai poate. (...) Apelul nostru nu este îndreptat numai către femeile din PNL, ci către toate femeile nemulţumite care vor să se implice în politică. Avem deschidere către toate femeile din România - către casnice, către femeile pensionare sau către tinere. (...) Noi dorim să atragem în PNL cât mai multe femei cu putinţă", a declarat preşedintele organizaţiei femeilor liberale. În opinia sa,
femeile liberale vor fi capabile să aducă „un plus de valoare şi de expertiză" în conducerea primăriilor şi consiliilor locale şi judeţene. Şi, totuşi, liderul organizaţiei de femei a PNL a confirmat că, până în prezent, nicio femeie din PNL nu şi-a exprimat intenţia de a candida pentru una din cele trei funcţii din administraţia locală.

 

Vor prelua modelul PSD

Raportându-ne la situaţia de la nivel judeţean, nu putem să nu remarcăm faptul că, spre deosebire de partenerii PSD, liberalii nu dau prea multe şanse de afirmare femeilor. Şi asta nu de un an - doi, aşa a fost mereu. Situaţia este confirmată de realitate, PNL Constanţa putându-se „mândri" cu un singur consilier judeţean - profesorul universitar Doina Carp, un viceprimar şi 24 de consilieri locali... niciunul la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ. Poate că apropierea de PSD le va schimba mentalitatea liberalilor, deşi în varianta candidaturii pe liste comune sub sigla USL şansa propulsării doamnelor şi domnişoarelor din PNL se va reduce iarăşi.

Dar, cum speranţa moare ultima, liderul interimar al filialei judeţene de femei PNL Constanţa, Raluca Trandafir, continuă să-şi dorească o pondere mai mare a colegelor sale în administraţia publică locală. „Ne dorim o creştere a ponderii femeilor de 20-30% la nivel judeţean şi municipal. Le vom sprijini pe toate femeile care doresc să candideze, dar în funcţie de competenţe şi abilităţi. Noi mergem pe principiul meritocraţiei", a specificat Trandafir.

 

În căutare de candidate

La ora actuală, liberalele sunt în căutare de aspirante la funcţii în administraţia publică locală. Preşedintele organizaţiei judeţene, Raluca Trandafir, a confimat că până acum nu au identificat femei care intenţionează să candideze, dar nu-şi pierde speranţa. Dacă pentru mandatele de consilieri locali şi judeţeni ar putea apărea aspirante, pentru funcţiile de primari va fi mai greu. Dificultatea survine şi din faptul că viitorii candidaţi pe posturile respective vor trebui promovaţi cu acordul PSD. Un caz concret îi reprezintă comuna Deleni, unde preşedintele filialei PNL, Anica Dan, a condus ani buni primăria şi ar putea dori să revină pe post, însă, având în vedere relaţia proastă pe care o are cu social-democraţii (n.r. - actualul edil şef este membru PSD), sunt şanse minime ca USL să o prefere în locul reprezentantului PSD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ? 10 May, 2011 15:24 care presedinte al organizatiei judetene?s-au facut alegeri la Organizatia de Femei Judetene PNL si nimeni nu stie?de ce oare??????????
  • membru PNL 10 May, 2011 15:18 "PRESEDINTELE ORGANIZATIEI JUDETENE -RALUCA TRANDAFIR"?- DAR CAND S-AU FACUT ALEGERI LA ORGANIZATIA DE FEMEI SI MEMBRII PNL INCA NU AU AFLAT? "NU A IDENTIFICAT FEMEI DORITOARE SA CANDIDEZE PE FUNCTII DIN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA"?DAR CAND A FACUT ORG.JUDETEANA PNL SI RALUCA TRANDAFIR PUBLIC ACEST LUCRU SI MEMBRELE PNL NU S-AU INSCRIS PE LISTE? PNL CONSTANTA-OARE ATI CAUTAT FEMEI CAPABILE SI INCA NU ATI GASIT?PACAT;INSEAMNA CA NU AVETI IN CONDUCERE OAMENI CAPABILI CARE SA POATA CAUTA ALTI OAMENI CAPABILI/SAU SE MERGE PE FURIS,SI CATI BANI AI SA DAI LA PARTID - ATATA ATENTIE PRIMESTI/