Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Reabilitarea imobilelor, în impas… temporar

ro

19 May, 2011 12:57 568 Marime text

Senatorii întruniţi miercuri, 18 mai, în plen au respins proiectul iniţiat de Guvern prin care proprietarii clădirilor care prezintă „pericol public" prin gradul de degradare urmau a fi obligaţi să le reabiliteze din proprie iniţiativă şi cu fonduri proprii sau cu sprijinul temporar al autorităţilor publice locale. Pe unii edili constănţeni vestea i-a bucurat, pe alţii, însă, i-a întristat.

În noiembrie anul trecut, şefa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, propunea Executivului adoptarea unui proiect de lege în baza căruia autorităţile publice locale să poată reabilita faţadele clădirilor private cu fonduri proprii, iar sumele cheltuite să le recupereze ulterior de la proprietari, în caz de forţă majoră putând recurge la executarea silită. Proiectul legislativ a fost trimis în Parlament, iar miercuri a fost supus votului în plenul Senatului, unde a întrunit 31 de voturi pentru şi 28 împotrivă. Proiectul a fost respins întrucât, fiind lege ordinară, avea nevoie de votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Legeaprevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şiînvelitorilor/teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, „prezintă pericol public". Reabilitarea intra în obligaţia deţinătorilor de orice fel ai imobilelor cu grad înalt de degradare, ei urmând, „din proprie iniţiativă", să demareze lucrările, pe banii lor. Totodată, clădirile trebuiau evaluate de autorităţile publice, după care se trecea la notificarea proprietarilor în sensul de a le atrage atenţia că trebuie să intervină pentru refacerea faţadelor.

Proprietarii notificaţi se decideau ce măsuri trebuie să ia, să-şi asigure finanţarea, să contracteze proiectantul şi executantul lucrărilor.

Pentru a veni în sprijinul celor ce n-au posibilităţi financiare, s-a prevăzut ca primarul să aibă posibilitatea de a propune Consiliului local preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie dacă proprietarii dovedesc că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familiesub câştigul salarial mediu netlunar pe economie. Chiar dacă a picat în Senat, proiectul legislativ va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor care este şi for decizional.

 

Reacţii din teritoriu

Încă de pe vremea când acest proiect legislativ era promovat permanent de ministrul Elena Udrea, primarii constănţeni aveau păreri împărţite în ceea ce priveşte oportunitatea lui. Astfel, viceprimarul municipiului Constanţa ne-a declarat că primăria nu are posibilitatea financiară de a susţine asemenea lucrări. O reacţie similară a avut şi primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache. Singurul care a găsit normativul drept o soluţie „foarte tare" a fost primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan. El ne-a mărturisit că în localităţile vechi există numeroase imobile aflate într-o stare deplorabilă şi chiar voia să intervină în cazul unora, după care urma să le trimită proprietarilor devizul de plată în plic. „O idee bună" pe care o susţinea, de altfel, şi edilul din Năvodari, Nicolae Matei. Edilul năvodărean se gândea chiar la acordarea unor facilităţi pentru proprietarii care investeau în reabilitarea imobilelor.

Primarul oraşului Murfatlar ar fi subscris propunerii MDRT, însă este conştient că oamenii n-au bani, iar bugetul primăriei este în imposibilitatea de a acoperi cheltuielile. Nici primarul din Ovidiu, Dumitru Bocai, nu este întru totul de acord luând în calcul situaţia financiară cu care se confruntă toată lumea, dar în perspectivă ar fi de bun augur. În opinia sa, varianta salvatoare ar fi cooptarea unor firme private care să-şi autofinanţeze lucrările şi, ulterior, să recupereze în rate banii de la populaţie.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii