Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:43 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Sârbu şi Buşoi cer preciză de la CE privind centrala de la Cernavodă

ro

07 Apr, 2011 12:03 715 Marime text

Eurodeputaţii Daciana Sârbu (PSD) şi Cristian Buşoi (PNL) au adresat Comisiei Europene o interpelare pe tema centralei nucleare de la Cernavodă, solicitând clarificări privitoare la standardele de siguranţă nucleară a acesteia, potrivit unui comunicat remis.

„În contextul problemelor din Japonia, presa românească ridică diferite semne de întrebare cu privire la centrala de la Cernavodă, iar oamenii sunt, pe bună dreptate, speriaţi, mai ales că autorităţile din ţară nu fac efortul de a da informaţii clare. Comisia Europeană trebuie să ne ofere tuturor nişte răspunsuri ferme, pentru ca teama şi confuzia din prezent să dispară", a afirmat Daciana Sârbu. La rândul său, liberalul Cristian Buşoi spune că situaţia actuală din Japonia este un avertisment că standardele trebuie revizuite. „O monitorizare mai severă din partea forurilor europene poate fi o garanţie că statele membre controlează situaţia, din moment ce există îndoieli în privinţa capacităţii unora dintre ele de a-şi proteja cetăţenii", a susţinut Buşoi. În avizul favorabil dat de Comisie în 2010 pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă se precizează că acestea vor corespunde unor standarde mai ridicate de siguranţă, ceea ce ridică implicit semne de întrebare în legătură cu siguranţa reactoarelor 1 şi 2, care funcţionează în prezent. Astfel, în avizul Comisiei se precizează că noile reactoare vor beneficia de îmbunătăţiri generale, inclusiv niveluri de siguranţă mai înalte, o mai bună capacitate de reacţie la accidente grave, precum şi o protecţie mai eficientă în caz de incendiu. În acest context, deputaţii europeni solicită un punct de vedere oficial al Comisiei pe această temă.

Doar ultima generaţie de tehnică

De asemenea, parlamentarii români din forul european cer lămuriri din partea CE şi cu privire la verificările standardelor de siguranţă ale reactoarelor funcţionale în prezent. Mai mult decât atât, forul comunitar de decizie a fost întrebat dacă are competenţa de a solicita inspecţii la centralele nucleare în măsura în care apar preocupări legate de siguranţa acestora. Consiliul European a decis, la finalul lunii martie, supunerea la teste de stres a tuturor reactoarelor nucleare din UE, urmând ca statele membre să se angajeze să implementeze doar „cele mai moderne tehnologii", potrivit unui anunţ făcut de preşedintele Traian Băsescu. „Consiliul a stabilit declanşarea unor procese prin care să fie supuse testelor, aşa-numitele teste de stres, toate reactoarele nucleare de pe teritoriul UE. Rezultatele vor fi făcute cunoscute publicului, este o altă decizie, iar CE va revizui actualul cadru de reglementare pentru instalaţiile nucleare", a spus şeful statului. O altă decizie anunţată a fost ca statele membre să se angajeze în implementarea numai a celor mai moderne tehnologii în domeniul nuclear de acum înainte. „Urmează să vină tehnicienii, să ne spună ce înseamnă cele mai moderne tehnologii în diversele sisteme, de exemplu combustibil nuclear îmbogăţit sau neîmbogăţit, aşa cum foloseşte România", a precizat preşedintele.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii