Jurnalul de Constanţa CJC continuă seria proiectelor cu finanţare UE
Jurnalul de Constanţa: CJC continuă seria proiectelor cu finanţare UEUn nou proiect ce vizează salvarea vieţii omeneşti în situaţii de urgenţă a fost lansat marţi, 13 iulie, de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Evenimentul a avut loc în prezenţa reprezentanţilor ISU din judeţele arondate Regiunii de dezvoltare Sud-Est - Constanţa, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea şi Tulcea.
După ce, la începutul acestei săptămâni, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) s-au deplasat la Dobrich (Bulgaria) pentru a semna un nou proiect transfrontalier cu partenerii bulgari, miercuri, 13 iulie, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a salutat lansarea unui alt proiect. Este vorba despre „Achiziţionare de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea Sud-Est" din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Beneficiarul acestuia este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă, altfel spus inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele arondate Regiunii de dezvoltare Sud-Est. Demersurile privind implementarea proiectului respectiv au început în aprilie 2010, când a fost depus, acum fiind în etapa organizării achiziţiei de echipament. Obiectivul general vizează creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţa publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore, urmărindu-se sprijinirea unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial, la nivelul întregii regiuni. Totodată, implementarea sa va ajuta instituţiile specializate şi autorităţile locale să prevină situaţiile de urgenţă, dar şi să le gestioneze mult mai bine.
Punerea în practică a proiectului prezentat va permite, numai pentru ISU „Dobrogea", dotarea cu trei autospeciale cu apă şi spumă de capacitate mare, o autospecială de intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, o autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic şi radiologic), o autospecială pentru descarcerări grele, trei autospeciale de capacitate medie, două ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă de reanimare. Pentru achiziţionarea echipamentului menţionat vor fi organizate licitaţii, iar preşedintele CJC speră ca ele să poată fi furnizate în două luni, dacă nu vor apărea „contestatari de profesie" care să amâne termenul de respectare a contractului ce va fi semnat cu firma ce va fi desemnată câştigătoare. „Eu cred că este un pas important pentru Regiunea Sud-Est şi pentru cele şase judeţe componente. Foarte mulţi m-au întrebat de ce au durat atât. Consider că nu este aşa, pentru că în alte judeţe au fost contestaţii sau greşeli. Am corectat erorile constatate la proiecte similare din alte zone pentru a evita întârzierile. Am reuşit, împreună cu MAI, să rezolvăm problemele identificate şi să ne atingem scopul propus: salvarea de vieţi. Şi cu aceste echipamente tot mai avem nevoie de altele pentru a ajunge la stadiul minimal cerut de UE, deoarece suntem subdimensionaţi ca echipamente, resurse umane şi timp de reacţie, dar vom reuşi", a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. De altfel, el şi-a exprimat speranţa ca proiectele de acest gen să continue.
Şeful CJC n-a ratat nici de această dată ocazia de a vorbi depre regionalizare. În opinia sa, desfiinţarea judeţelor n-ar mai fi permis derularea proiectului şi a multor altora şi ar fi condus la pierderea unor sume importante alocate de UE. Constantinescu a menţionat că regionalizarea nu este de bun augur nici privind planurile Uniunii, dar nici din perspectiva situaţiilor de urgenţă. „Regionalizarea a fost facută doar de Carol al II-lea şi de Hitler. Nici comuniştii nu au desfiinţat consiliile judeţene, ci le-au redenumit consilii populare", a afirmat preşedintele CJC. De asemenea, el a subliniat „măiestria" de care dăm dovadă noi, românii, în a ne pune singuri piedici. Constantinescu a subliniat că suntem singura ţară din lume care are TVA la proiecte realizate din fondurile europene, aspect ce îngreunează derularea lor şi constituie o piedică pentru orice potenţial beneficiar care şi aşa are probleme financiare. „Ne punem singuri piedică. Am cerut să desfiinţăm acest TVA şi nu vor să asculte. Toţi caută vinovaţi pentru neaccesarea fondurilor europene când, de fapt, vinovaţii sunt în altă parte", a conchis preşedintele CJC.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp