Liderul de opinie Baze de tratament... intratabile - Cu lacătul pe uşi
Liderul de opinie: Baze de tratament... intratabile - Cu lacătul pe uşiSănătatea constănţeană pierde, anual, două milioane de euro doar pentru că este prea... „săracă" să investească! Este vorba despre Spitalul Clinic de Recuperare din Eforie Nord, care, de şase ani încoace, este obligat să pună lacăt pe uşile bazei de tratament la venirea frigului. Turiştii nu au unde să se cazeze, iar cei câţiva care ar fi dispuşi să facă „naveta" între hotelurile din Eforie şi spital nu sunt suficienţi pentru ca unitatea să-şi poată plăti măcar cheltuielile legate de încălzirea bazei şi a apei din bazine. Nenorocirea s-a abătut pe „capul" spitalului în urmă cu şase ani, când cele trei hoteluri - „Steaua de Mare", „Meduza" şi „Britania", pe vremuri cunoscut sub denumirea „Delfinul"-, fiecare având o capacitate de 1.000 de locuri şi care deserveau unitatea, au fost abandonate de proprietar. Dacă cele trei hoteluri ar redeveni funcţionale, ar asigura minimum 2.000 de pacienţi pe zi şi spitalul ar putea avea realizări de până la 2 milioane euro şi să funcţioneze 12 luni pe an, nu doar pe durata verii, cum se întâmplă în prezent. Un lichidator judiciar încearcă acum să le vândă din cauză că proprietarul a înregistrat 5 milioane de euro datorii. Din păcate, deşi ar fi trebuit conservate, cele trei hoteluri au fost lăsate pradă vremii. Tencuiala cade, geamurile au fost sparte, hoţii au devalizat interioarele.
Nu mai sunt bani pentru Băile Reci nr. 1
Anul acesta, cu mari eforturi, conducerea spitalului a reuşit să „sensibilizeze" Ministerul Sănătăţii, care a alocat 4.000.000 lei pentru reabilitarea Băilor Reci nr. 1 şi 2. Sumele nu au fost suficiente şi pentru finalizarea Băilor Reci nr. 1. „Numai racordul electric ar costa în jur de 30-40.000 de euro. Ne-ar mai fi trebuit cam 100.000 euro în total să dăm în funcţiune şi această unitate", a declarat managerul Spitalului Clinic de Recuperare, dr. Aurelian Ivaşcu.
Piscina, închisă
Un punct de „atracţie" pentru pacienţi, şi nu numai, din care se scoteau, pe vremuri, profituri „frumuşele" este piscina acoperită, pe care unitatea sanitară o deţine. Din păcate, aceasta nu mai funcţionează de mult timp şi se află în conservare. „Ne trebuie un număr minim de turişti pentru a se justifica, din punct de vedere financiar, funcţionalitatea ei, dar nu îl avem. Şi asta din cauză că cele trei hoteluri sunt închise. Cheltuielile legate de piscină sunt foarte mari. Mă refer la costurile pentru încălzirea încăperii şi a apei, care trebuie să aibă 32-35 grade Celsius", a mai afirmat dr. Aurelian Ivaşcu.
Un prim pas
Unitatea a fost dată în folosinţă prin anii '70 şi nu a suferit reparaţii capitale, deşi acestea s-ar fi impus încă din anul 1990. Dar, un prim pas este pe punctul de a fi făcut. „Este vorba despre un parteneriat între primăria oraşului şi Ministerul Sănătăţii pe atragerea de fonduri europene - Axa 3.1. Valoarea proiectului este de 20 milioane euro, bani ce vor veni de la Ministerul Sănătăţii. 98% din sumă se va întoarce în conturile ministerului", a explicat dr. Aurelian Ivaşcu. Cu banii obţinuţi, managerul doreşte reabilitarea completă a bazelor de tratament, inclusiv schimbarea instalaţiilor vechi de 40 de ani şi dotarea cu aparatură nouă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp