Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:09 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Centrul Militar Zonal căpuşează spaţiile CJC - Arhivele se mută în stradă (?!)

ro

25 Oct, 2010 07:56 1267 Marime text
Relatam oneştilor noştri cititori cu ceva vreme în urmă despre situaţia Arhivelor constănţene, cu promisiunea de a reveni cu noutăţi. Care mai e soarta lor la acest moment vă descriem în cele ce urmează. Vă spuneam, dragi cititori, cum pe la mijlocul secolului trecut, mai exact în 1945, directorul Arhivelor Naţionale, la acea vreme Aurelian Sacerdoţeanu, solicita Primăriei Constanţa un spaţiu pentru deschiderea unei filiale la Constanţa. Primarul de atunci a afirmat că nu le poate onora solicitarea, lipsa unui spaţiu adecvat întârziind înfiinţarea acestei direcţii a Arhivelor Statului. Abia în 1951, printr-o hotărâre a Consiliului Municipal, a luat fiinţă, la Constanţa, Secţia Regională a Arhivelor Statului. Din păcate, şi la ora actuală, Arhivele Naţionale din Constanţa funcţionează ca instituţie într-un imobil impropriu şi nu posedă un spaţiu adecvat pentru importanţa activităţii desfăşurate. Mai mult decât atât, documente de importanţă naţională sunt în pericol de deteriorare.

CMZ se lăfăieşte

Din perspectiva acestei stări de fapt, Consiliul Judeţean Constanţa a adoptat, în primăvara anului, trecut o hotărâre prin care imobilul situat în strada Mircea cel Bătrân 106 se dădea în administrare Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrului Militar Zonal. Predarea şi preluarea spaţiilor urma să se facă în termen de 30 de zile de la adoptarea HCJC, numai că nici până în ziua de azi nu s-a întâmplat acest lucru, întrucât Centrul Militar Zonal contestă legalitatea actului adoptat de CJC, deşi Instituţia Prefectului a dat aviz de legalitate la vremea respectivă. „Luând în considerare unicitatea şi importanţa naţională a documentelor deţinute de această instituţie, precum şi faptul că, în situaţia deteriorării documentelor, recuperarea acestora este imposibil de efectuat, este imperios necesară acordarea unui spaţiu care să permită funcţionarea în condiţii propice", arăta Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în expunerea de motive a hotărârii. Încă din 2001, Centrul Militar Zonal funcţionează în imobilul din strada Mircea cel Bătrân nr. 106, lângă Universitatea Marinei Civile şi Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman", pentru a da doar câteva repere. Clădirea este proprietate publică a judeţului Constanţa şi, conform HCJ 41/2007, CJC are în administrare întregul imobil. Întrucât competenţele centrelor militare au fost restrânse după ce stagiul militar nu a mai fost obligatoriu, CJC a decis că activitatea CMZ poate continua într-un spaţiu redus ca întindere faţă de cel deţinut în prezent. Ca atare, Consiliul Judeţean a aprobat darea în administrare a unei părţi din imobil Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, însă căpuşa CMZ refuză eliberarea spaţiului, pe motiv că decizia aparţine exclusiv Ministerului Apărării!

Arhivă adusă cu căruţa

În „spatele" Centrului Militar Zonal se află Ministerul Apărării Naţionale, care a „uitat" că ocupă spaţii ce nu i-au aparţinut: Cercul Militar (în fostul sediu al Prefecturii Constanţa) şi Comandamentul Operaţional Naval (fost hotel „Carol I") sunt numai două dintre ele. „În toate ţările civilizate, arhivele sunt amplasate în centru, nu că sunt eu Virgil Coman şi vreau să stau în centru. Imobilul a fost construit cu bani publici, iar arhivele nu sunt ale lu' Coman, nici ale lu' Nicuşor Constantinescu, ele aparţin judeţului. Ei spun că nu este moral să ne mutăm noi acolo. Nici mie nu mi se pare moral ca Ministerul Apărării să folosească nu neapărat în mod eficient atâtea spaţii în centrul oraşului, iar arhivele să putrezească. Au cerut suspendarea hotărârii Consiliului Judeţean, au pierdut, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare pe fond la Curtea de Apel. Şi această ultimă instanţă ne-a dat dreptate, declarând nul recursul Centrului Militar", a declarat directorul DJAN, Virgil Coman. Ca urmare, ministerul de resort a atacat hotărârea de... Guvern, prin care CJC este administratorul clădirii! El ne-a povestit cum, în Primul Război Mondial, arhivele de la Constanţa, cu concursul autorităţilor locale, au fost duse cu căruţele la Brăila, ca să nu fie distruse de ocupaţia germano-bulgară. „Chiar şi aşa au fost distruse multe documente. Iar acum, când au mai mare nevoie de un spaţiu de depozitare şi conservare, ne eschivăm, iar documentele sunt în pericol să se degradeze. Nu mi se pare normală atitudinea reprezentanţilor MApN, mai ales a celor din teritoriu. Clădirea adăposteşte 4 km de arhivă şi trebuie să preluăm alţi patru kilometri de la autorităţile locale", a adăugat Coman, precizând că la Academia Navală, unde a mai funcţionat CMZ, sunt destule spaţii unde s-ar putea muta extrem de uşor. Dacă, până la sfârşitul anului, nu se tranşează situaţia, arhivele riscă să ajungă în stradă, întrucât actualul sediu se află într-o clădire ce face tema revendicărilor imobiliare!

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii