Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:30 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie CJC cofinanţează proiectele europene - "Apă vie" pentru comune muribunde

ro

29 Oct, 2010 12:01 946 Marime text

Ieri, la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, preşedintele instituţiei, Nicuşor Constantinescu, a semnat acordurile de cofinanţare pentru patru proiecte ce se implementează la Cumpăna, Saligny, Lumina şi Târguşor. Prezenţi la semnarea acordurilor au fost doar primarii comunelor Saligny, Lumina şi Târguşor, Gabriel Tătulescu, Dumitru Chiru şi, respectiv, Iulian Bârsan, primarul Cumpenei, Mariana Gâju, fiind - aşa cum a anunţat preşedintele CJC - plecat într-o delegaţie la Bruxelles. Şeful administraţiei judeţene a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectele pentru care s-au semnat acordurile-cadru de finanţare se află în ultima fază înaintea implementării. „Prioritate au proiectele care au fost declarate eligibile şi finanţabile, indiferent de culoarea politică a primarului. Nu am făcut rabat şi nici nu vom face asta, pentru că mi se pare o crimă să politizezi şi fondurile europene", a declarat preşedintele CJC. Consiliul Judeţean Constanţa a găsit bani pentru a-i ajuta pe primarii din localităţile menţionate din contul înfiinţat de autoritatea judeţeană special pentru cofinanţarea de proiecte, indiferent că acestea sunt din fonduri guvernamentale sau europene.

Cofinanţare de aproape 3 milioane lei

Proiectul de la Saligny vizează realizarea unui sistem de încălzire din surse regenerabile la grădiniţele şi şcolile din satele Făclia şi Ştefan cel Mare, în valoare de aproape 600.000 lei. Aşa cum arăta edilul comunei Saligny, administraţia locală are obligaţia să susţină 20% din costurile de implementare ale proiectelor de la bugetul local, la care se adaugă TVA: „La momentul semnării contractului cu Fondul de Mediu, îmi făceam probleme, pentru că nu aveam aceşti bani în buget. Acum mă bucur că am cofinanţarea şi abia aştept, de la anul, să începem implementarea". Primăria Lumina are în program un proiect în valoare de un milion de lei, de înlocuire a sistemului clasic de încălzire cu unul din surse regenerabile la grădiniţa şi la şcoala din comună. La rândul său, primarul comunei Târguşor primeşte bani care acoperă cofinanţarea pentru realizarea unui teren de sport în valoare de 750.000 lei. Proiectul pentru care Primăria Cumpăna urmează să primească 550.000 de lei este unul de extindere a reţelei de canalizare şi reabilitare a conductei de refulare în comună. Imediat ce edilul se va întoarce din delegaţie, acordul va fi semnat pentru a primi banii.

"Ne punem singuri piedici"

Ceea ce a evidenţiat şeful administraţiei judeţene este faptul că primăriile din judeţ, ca şi cele din întreaga ţară, sunt de cele mai multe ori în dificultatea de a suporta cheltuiala cu cei 20% cofinanţare la proiectele europene, România fiind singura ţară care trebuie să plătească TVA pentru proiectele finanţate din bani europeni. „Ne punem singuri piedici în accesarea fondurilor europene. Dacă nu ar fi existat acest parteneriat, primăriile din judeţ n-ar fi putut realiza proiectele. Bugetul unei localităţi este mult mai mic decât suma necesară cofinanţării unui proiect de strictă necesitate", a declarat Nicuşor Constantinescu. El a subliniat faptul că, la jumătatea „cincinalului" 2007-2013, autorităţile locale au accesat peste 90% din fondurile europene, în timp ce ministerele abia au obţinut 3,4%, deşi beneficiază de 80% din sumele destinate ţării noastre. Preşedintele CJC a amintit şi de Măsura 322, referitor la care, în urmă cu ceva vreme, a înaintat o scrisoare comisarului european din partea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, solicitând ca banii pentru Măsura 322 pentru dezvoltarea satului românesc să fie realocaţi pe cele 1.700 de proiecte reportate din cauza lipsei de finanţare. „Dacă nu facem această mutare, vom pierde şi aceşti bani, vom pierde şi dezvoltarea regională, iar proiectele nu vor mai fi valabile peste două luni. Noi suntem ţară parte a UE, nu subordonaţi, nici vasali şi avem acest drept de a accesa fonduri, mai ales că este criză economică", susţine preşedintele CJC. Şeful administraţiei judeţene a întreprins nenumărate demersuri, inclusiv la Guvernul României, de a transfera din fondurile destinate ministerelor către autorităţile locale. Cu toate acestea, Executivul nu a catadicsit nici măcar să dea un răspuns, fie el şi negativ!

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii