Liderul de opinie Concurenţă acerbă pentru un loc în creşele onstanţei - Creşa "La bunica"
Liderul de opinie: Concurenţă acerbă pentru un loc în creşele onstanţei - Creşa "La bunica"Părinţii a mii de copii sunt disperaţi că nu-şi pot duce micuţii la creşă. În toamnă, au fost doar 400 de părinţi care au jubilat la gândul că pot să meargă la serviciu şi să-şi lase copilul pe mâini sigure, în condiţiile în care există cereri de înscriere în creşe ce pot fi onorate abia în 2013. „Am făcut eforturi pentru a crea noi locuri pentru copiii din Constanţa. Dat fiind faptul că Serviciul Public de Administrare a Creşelor din Primăria Constanţa are un nou sediu, ce va fi inaugurat în curând, spaţiile în care au funcţionat birourile au fost transformate în săli în care copiii desfăşoară activităţi şi se odihnesc. Primăria a luat în calcul posibilitatea ca, anul viitor, să se mai construiască două creşe", a declarat Cezara Dima, şeful Serviciului Public de Administrare a Creşelor din Primăria Constanţa. Acum, de când s-a auzit despre micşorarea concediului pentru creşterea copilului de la doi ani la doar 12 luni, familiile care au copii mici caută soluţii.
Pândesc eliberarea unui loc
„Avem în aşteptare 1.500 de cereri. Părinţii aşteaptă cu sufletul la gură eliberarea câte unui loc, lucru care se poate întâmpla dacă familia se mută în altă localitate sau dacă bunicii sau alte rude sunt de acord să stea cu copilul. „Nu ştii pe cine să accepţi şi pe cine să respingi... Nu există legislaţie în care să se prevadă care sunt priorităţile... Numai acum avem 150 de cereri depuse de părinţi singuri şi altele ce intră în categoria cazurilor sociale... Pe cine să alegi?!... Pe ce criterii?!", se întreabă Cezara Dima. Părinţii copiilor de peste patru ani au alternativă: grădiniţele cu orar prelungit de stat şi private au grijă de copii în timpul zilei, cât părinţii sunt la serviciu. Nu am găsit niciun aşezământ privat care să se fi angajat să aibă grijă de copii cu vârste cuprinse între câteva luni şi trei ani. Cum în creşele administrate de municipalitate nu sunt locuri, soluţia sunt bonele, pe care nu şi le poate permite oricine.
1.000 de lei pentru bonă
Salariul pe care îl primeşte o bonă, care nu acceptă alte sarcini în afară de a îngriji copilul, este de 700 de lei, adică banii aferenţi întreţinerii în creşă a aproape cinci copii. Bonele care au grijă de mai mulţi copii ai aceleiaşi familii pot primi, lunar, chiar şi o mie de lei. Problema este că nu poţi avea încredere în oricine, iar bonele cu recomandări „beton" sunt rare. „La noi nu ajung doar cazurile disperate. În momentul în care un părinte vede că avem medic, psiholog, educatoare la fiecare grupă, este firesc să dorească să-şi aducă copilul la creşă, pentru socializare", a precizat directorul Serviciul Public de Administrare a Creşelor. Creşa este convenabilă pentru că asigură condiţii bune pentru copii, iar întreţinea costă doar 150 de lei pe lună. „În grădiniţe este mult mai uşor... Lucrezi cu copii cu care te poţi înţelege, ascultă când le spui să facă un lucru, pe când ai noştri ştiu să plângă şi să rostească câteva cuvinte", consideră Cezara Dima. Pentru 6 lei, copiii sunt îngrijiţi şi hrăniţi de trei ori pe zi. Părinţilor le convine să plătească 150 de lei pe lună şi să aibă siguranţa că celor mici nu le lipseşte nimic.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp