Liderul de opinie Cu acordul DSP-ului - Fast-food-ul (re)cucereşte şcoala
Liderul de opinie: Cu acordul DSP-ului - Fast-food-ul (re)cucereşte şcoalaS-a făcut multă vâlvă în 2008 cu lista alimentelor care nu pot fi comercializate în şcoli. Apăruse şi un cod etic, ce se opunea publicităţii fast-food-ului în rândul elevilor. Totul a rămas la nivel declarativ! Avem o lege care nu se aplică şi căreia inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică îi dau o altă interpretare. Urmarea? Chioşcurile din şcoli continuă să vândă nestingherite produse interzise copiilor, iar punctele fast-food se regăsesc ostentativ şi strategic la câţiva metri de unităţile de învăţământ sau în drumul şcolilor pentru a-i ispiti pe elevi. Ieri, tinerii de la Liceul Internaţional şi Colegiul Tehnic „Tomis" au profitat de pauza de la ora 11.00 şi au dat iama în fast-food-ul aflat la câţiva paşi distanţă de unitatea de învăţământ pentru a-şi comanda nepermisul şi nesănătosul kebab. Fast-food-ul rezistă în zonă de mulţi ani, pentru că nu există nicio referire în lege prin care să fie interzisă comercializarea în afara incintei şcolilor a produselor nedorite, precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prăjiţi sau a kebab-ului. Şi în apropierea Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân" şi a Colegiului Economic „Carol" se află câte două unităţi fast-food, iar exemple nocive pot continua. Ce părere au inspectorii DSP despre prezenţa punctelor fast-food în apropierea şcolilor? „Magazinele nu pot fi închise, întrucât nu vând alimente interzise, ci nerecomandate" (?!), a precizat, ieri, Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. O afirmaţie scandaloasă, având în vedere că specialiştii în nutriţie avertizează că existenţa chioşcurilor de lângă şcoli, care pun spre vânzare produse de tip junk-food, reuşesc în timp să schimbe într-un sens rău alimentaţia copiilor.
Inspectorii sanitari închid ochii în faţa abuzului
În Legea 123/2008 se vorbeşte de interzicerea mâncării fast-food în şcoli, nu şi-n apropierea acestora. Mai precis, este nepermisă comercializarea de produse fast-food, gen sandvişuri, dar şi a produselor sărate sau bogate în grăsimi în chioşcurile din incinta şcolilor. Lista din actul normativ enumeră, ca nedorite, produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prăjiţi, chipsurile, covrigeii, sticksurile, snacksurile, alunele sărate şi oricare alimente vrac. Culmea este că reprezentanţii Direcţiei Sanitare Constanţa afirmă, la fel ca şi în cazul fast-food-lui din imediata apropiere a şcolilor, că produsele sus-enumerate sunt doar nerecomandate, nu şi interzise (?!). „Nu sunt alimente interzise, sunt nerecomandate. Ca atare, ele pot fi vândute în preajma şcolilor şi-n şcoli. Tot ce putem noi să facem este să atenţionăm comercianţii că nu au voie să expună în vitrină sau pe rafturi produsele nerecomandate. Urmărim ca alimentele să fie ţinute jos, sub tejghea. Dacă copiii vin şi le cer li se dă", a declarat Constantin Dina. În Ordinul nr. 1563/2008, la articolul 1 alineat (2), se arată clar că „în incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în lista alimentelor nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor". Concluzia? Inspectorii se ghidează doar după titlul listei ce vorbeşte de alimente nerecomandate, nu şi după conţinutul legii care interzice aceste alimente. Urmarea? Chioşcurile din incinta şcolilor vând chipsuri, snacksuri şi sandvişuri fără probleme, deşi, chiar Constantin Dina a recunoscut, consumarea acestor produse „duce, în timp, la obezitate şi la alte complicaţii". Cu toate că a admis că produsele fac rău copiilor, la întrebarea „Nu credeţi că legea ar trebui să interzică astfel de produse în apropierea şcolilor?", Dina a răspuns că nu, motivând, din nou, că produsele nu sunt interzise, ci sunt... nerecomandate.
Părinţii - în luptă cu ispitele alimentare
Chioşcurile vând de toate, de la sucuri acidulate la sandvişuri şi chipsuri, deşi legea le interzice şi aceasta pentru că inspectorii DSP închid ochii în faţa abuzului. Consecinţa? Sunt părinţi ce susţin că este o inconştienţă să laşi bani pe mâna copilului. „Eu îi fac pachet de-acasă, nu am încredere în sandvişurile de la şcoală. Sunt colegi de-ai lui care îşi cumpără de la chioşcul şcolii, eu nu am încredere în produsele lor", a precizat Daniela A., o mămică al cărui copil este în clasa a IV-a.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp