Liderul de opinie Dintr-un os gros şi-o pâine, PDL a hrănit un om cu inimă de câine - Palaz îmbolnăveşte Sănătatea!
Liderul de opinie: Dintr-un os gros şi-o pâine, PDL a hrănit un om cu inimă de câine - Palaz îmbolnăveştePrefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz, şi-a dat, din nou, în petic, ieri, anunţând cu mare fast reorganizarea sectorului sanitar local prin desfiinţarea a trei unităţi sanitare din judeţ - Spitalul de Ftiziologie Agigea, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud şi cel din Cernavodă. Deşi aceste atribuţii nu îi revin lui, ci autorităţilor locale care au preluat spitalele, prefectul a bătut palma pe modificări cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), o altă instituţie fără drept de decizie în acest caz. În plus, nici Palaz, nici DSPJ Constanţa nu au binevoit să cheme la şedinţa de ieri reprezentanţii consiliilor de administraţie ale unităţilor sanitare, dar au avut tupeul să se plângă de faptul că... nu au găsit pic de înţelegere la cei care administrează unităţile aşa cum este legal. „Cu Primăria Cernavodă nu ne-am consultat", a declarat directorul DSPJ, dr. Constantin Dina. În ajutorul său a sărit prefectul Palaz, care a subliniat că, „oricum, cu Cernavodă nu găsim niciodată dialog". Prefectul nu a făcut decât un joc politic slab, profitând de absenţa din ţară a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Dan Căpăţână, două dintre personajele care se opun deciziilor lui.
Trei spitale... "moarte"
Ignorând Legea descentralizării sistemului sanitar, prefectul şi dr. Dina au anunţat, ieri, că au decis împreună ca SOTRM Eforie Sud - unitate aflată în administrarea Consiliului Judeţean - să se desfiinţeze şi să devină secţie exterioară a Spitalului de Urgenţă. Aceeaşi soartă a fost bătută în cuie şi pentru Spitalul de Ftiziologie Agigea, iar unitatea sanitară din Cernavodă va deveni un compartiment exterior al Spitalului Municipal Medgidia. Motivul este cel financiar: se va reduce aparatul administrativ şi se vor face economii la buget. Cât se va economisi nu se ştie, pentru că DSP şi Prefectura nu au făcut calculele prealabile. Cum se va desfăşura activitatea unităţilor comasate? Nici acest lucru nu s-a stabilit, dar propunerile vor ajunge pe masa Ministerului Sănătăţii. Nici managerii spitalelor nu au primit mai multe informaţii. „Am primit o convocare la Prefectură şi m-am dus. Ni s-au comunicat aceste modificări şi atât. Mai multe detalii nu vă pot spune, pentru că ni s-au transmis", a declarat managerul SOTRM Eforie Sud, Viorel Pascaru.
"Dacă aşa îşi cheltuiesc ei timpul..."
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, a apreciat gesturile celor două instituţii drept exces de zel şi depăşirea atribuţiilor. „Nu este de competenţa lor să facă organizări şi reorganizări. Competenţele DSPJ se referă la cu totul şi cu totul alte aspecte, nu la ceea ce s-a întâmplat azi (n.r. - ieri). Nici Prefectura nu are asemenea competenţe. Ministerul Sănătăţii nu are cum să le aprobe propunerile, pentru că nu sunt legale", a afirmat Cristian Moldovanu. Acesta a mai precizat că spitalele sunt în subordinea autorităţilor locale şi judeţene, fapt pentru care nici DSPJ, nici Prefectura nu poate decide „asupra bunurilor altcuiva. Ceea ce fac ei este o depăşire de competenţe. Cât timp rămân doar la stadiul de propuneri nu deranjează pe nimeni. Dacă ei aşa îşi cheltuiesc timpul...". Problema este că oamenii aflaţi pe lista celor aproape 100 de posibili disponibilizaţi sunt deja îngrijoraţi. iar managerii nu ştiu cum să le dea vestea că Prefectura şi DSPJ au decis deja că nu mai este nevoie de ei. „Avem soţ şi soţie care lucrează la noi. Este o sarcină ingrată să le spun că posturile lor sunt propuse pentru desfiinţare", a declarat Viorel Pascaru, managerul SOTM Eforie Sud.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp