Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:44 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie "Drumul către şcoală le pune viaţa în pericol" - Golgota şcolarilor

ro

23 Nov, 2010 12:05 876 Marime text

19 unităţi de învăţământ din judeţ se află pe lista Inspectoratului Şcolar Judeţean în aşteptarea unui microbuz şcolar. Lista încropită pe data de 20 octombrie a fost transmisă la Ministerul Educaţiei pentru aprobare. Cu toate acestea, nici până în ziua de azi şcolile nu au primit microbuzele solicitate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, elevii merg la şcoală cu transportul în comun pe banii lor! Purtătorul de cuvânt al ISJ, Gabi Costea, a transmis, ieri, că, acolo unde nu există microbuze şcolare, primăriile nu închiriază microbuze, ci decontează transportul elevilor în funcţie de fondurile de care dispun. La mai bine de două luni de la începerea cursurilor, realitatea din judeţ este cu totul alta decât cea prezentată de inspectorii şcolari.

La Oltina, primarul va refuza să mai transporte elevii

Un caz aparte este cel din localitatea Oltina, unde primarul a făcut tot posibilul pentru a ajuta şcoala. Întrucât unitatea de învăţământ din comuna Satu Nou s-a închis din cauza numărului mic de elevi, copiii, 11 la număr, sunt transportaţi zilnic la şcoala din Oltina. Pentru că microbuzul de la Ministerul Educaţiei întârzie să apară, primarul din localitate, Gheorghe Chirciu, a apelat la închirierea unui mijloc de transport. „Sunt convins că reprezentanţii ISJ cunosc realitatea. Chiar vineri i-am spus inspectorul şcolar general (n.r. - Aliss Andreescu) că am închiriat un microbuz şcolar, ce reprezintă un real pericol pentru elevi, întrucât nu este autorizat. Maşina aparţine unui consilier local pe care l-am rugat să ne ajute", a precizat primarul. Şeful autorităţii locale susţine că i-a explicat şefei ISJ, Aliss Andreescu, situaţia în care se află copiii din localitate. „Am constatat că de pe poziţia 3 am ajuns pe poziţia 14 pe lista ISJ, deşi ne aflăm într-o situaţie ce trebuie urgent rezolvată", a menţionat edilul. Gheorghe Chirciu ameninţă că de la anul va refuza să mai transporte cei 11 copii din Satu Nou la şcoala din Oltina. „După vacanţa de iarnă, îi voi aduce pe copii la Inspectoratul Şcolar şi-i voi lăsa acolo dacă nu se înţelege gravitatea problemei şi Ministerul Educaţiei nu ne ajută cu un microbuz şcolar", a precizat şeful administraţiei locale din Oltina.

167 de elevi şi un singur microbuz cu 16 locuri!

La Peştera sunt transportaţi, zilnic, către şcolile din localitate, 167 de elevi cu un microbuz cu o capacitate de 16 locuri. Se fac patru curse zilnic a câte două ore, iar elevii pleacă cu noaptea în cap pentru a ajunge la ora 8.00 dimineaţa la şcoală. Sunt, potrivit primarului, şi elevi care ajung cu două ore mai târziu la cursuri. Problema s-ar rezolva dacă Ministerul Educaţiei ar trimite în localitate încă un microbuz şcolar. „Din cauza suprasolicitării, microbuzul a intrat în service trei săptămâni", a menţionat Valentin Vrabie, primarul din Peştera. Cât timp microbuzul şcolar a fost în service, şeful autorităţii locale a închiriat pentru copii, pe cheltuiala primăriei, un alt mijloc de transport, fapt ce vine şi contrazice încă o dată cele susţinute de inspectorii şcolari, cum că primăriile nu ar închiria maşini!

ISJ a desfiinţat şcolile, dar microbuz pentru transportul elevilor nu a trimis

În Mihail Kogălniceanu, Inspectoratul Şcolar a dispus închiderea a două şcoli (una din localitate şi cea din Palazu Mic), dar a promis, în schimb, că va trimite un autocar pentru a asigura transportul elevilor către şcolile din comună. Primarul localităţii nu crede că va primi vreun mijloc de transport şi aceasta din cauza culorii politice diferite de cea a ISJ-ului, aşa că şi-a luat măsuri pentru ca elevii să ajungă în siguranţă la ore. „Pe lângă microbuzele primăriei avem abonamente la diferite firme pentru a aduce la şcoală copiii din Piatra şi Palazu Mic", a menţionat primarul Valer Iosif Mureşan. La Crucea, de 4 ani se aşteaptă sosirea măcar a două microbuze şcolare, care să ajute la transportul a 110 elevi. În momentul de faţă, autoritatea locală se laudă doar cu două maşini, dintre care una este un „Volkswagen", ce a devenit rablă după şase ani de suprasolicitare pe drumurile de ţară. Primarul localităţii, Gheorghe Frigioiu, susţine că sunt copii care deja au renunţat să mai meargă la şcoală şi că situaţia prezentă încurajează abandonul şcolar. „Elevii trebuie să se trezească cu noaptea în cap pentru a ajunge la timp la şcoală", a menţionat edilul.

P.S.: Potrivit listei Inspectoratului Şcolar Judeţean, au nevoie de microbuze şcolare pentru transportul în condiţii de normalitate a 1.744 de elevi următoarele localtăţi: Băneasa, Carsium, Adamclisi, Nicolae Bălcescu, Cogealac, Mihail Kogălniceanu, Albeşti, Poarta Albă, Castelu, Oltina, Dobromir, Crucea, Amzacea, Pantelimon, Peştera, Pecineaga, Rasova şi Cochirleni, Grădina, Aliman.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii