Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:37 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie E fraier cel ce bagă bani în aer?!

ro

07 Mar, 2011 12:27 677 Marime text
Nu cu mult timp în urmă, Constanţa se afla printre judeţele notificate de Uniunea Europeană din cauza proastei calităţi a aerului, existând ameninţarea unor sancţiuni aspre.Constanţa a avut termen până la finele lui 2010 să se încadreze în limitele impuse de UE. „La finele anului trecut am reuşit să finalizăm şi să obţinem aprobarea Consiliului Judeţean pentru Programul integrat de gestionare a calităţii aerului în aglomeraţiile Constanţa şi Medgidia", a declarat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Senol Zevri. La elaborarea Programului au participat persoane juridice, primăriile Constanţa, Năvodari, Medgidia şi Mangalia, dar şi agenţii economici cu activitate amplă, potenţiali poluatori. Fiecare dintre părţile implicate a venit cu propriul program de scădere a poluării. „Spre exemplu, primăriile au propus crearea de parcuri noi. Primăria Constanţa va amenaja parcul Carol, în zona CET prin intermediul Programului de mediu. Alte primării au mai propus spălarea străzilor de două ori pe zi şi au dat termene pentru aplicarea restricţiilor de trafic în zonele cele mai aglomerate", a mai precizat Senol Zevri.

Peste 32 milioane pentru noul parc

Potrivit şefului APM Constanţa, parcul Carol va avea o suprafaţă de 22.359 metri pătraţi. Bugetul local va aloca 30.600 lei, iar Fondul de Mediu va contribui cu două milioane de lei pentru ca proiectul să devină realitate până cel târziu în 2012. Acest program face parte din proiectul Primăriei de extindere a spaţiilor verzi. Tot în acest capitol, regăsim plantarea de flori şi arbuşti, dar şi refacerea gazonului din zona Casa de Cultură şi reabilitarea spaţiilor verzi din zona Tomis I, pe o suprafaţă de peste 35.000 de metri pătraţi. Pentru aceasta din urmă, Primăria va aloca 22.799 lei din bugetul local cărora li se adaugă 1,5 milioane lei de la Fondul de Mediu. De asemenea, Primăria Constanţa trebuie să reabiliteze spaţiile verzi din zona parcului Tăbăcărie, să reamenajeze şi să extindă parcul Aurel Vlaicu. În total, este vorba despre o investiţie de 378.418 lei de la bugetul local şi aproape trei milioane de lei de la Administraţia Fondului de Mediu. Cât despre şoseaua de centură, rută ocolitoare pentru a decongestiona oraşul Constanţa de traficul greu, termenul de finalizare a fost stabilit în 2014.

Seriozitate maximă

Agenţii industriali au luat în serios ameninţarea UE şi au venit cu măsuri tehnice concrete pentru îmbunătăţirea activităţii şi reducerea gradului de poluare. „Lafarge" Medgidia, pericolul numărul 1 în materie de poluare, va investi cel mai mult în programele propuse de protecţie a mediului şi asigurare a calităţii aerului. Până în 2013, societatea se obligă să reducă nivelul de emisii printr-o serie de investiţii în utilaje de ultimă generaţie. Peste 13 milioane de euro din surse proprii vor fi investite, într-o primă fază, în păstrarea calităţii aerului. „Periodic primim informări de la autorităţile locale şi agenţii economici privind stadiul în care se află proiectele propuse. Până acum putem să afirmăm că lucrurile merg în direcţia cea bună. Suntem mulţumiţi de ceea ce s-a realizat şi se lucrează în continuare la asigurarea unei bune calităţi a aerului", a declarat şeful APM Constanţa, Senol Zevri.

Silozurile din Port nu pot fi sancţionate

„Comvex", „Minmetal", „Oil Terminal", agenţi economici puternici care deţin silozuri şi depozite în Portul Constanţa investesc, din surse proprii, pentru reducerea factorilor de poluare a aerului. „Am avut, în trecut, foarte multe reclamaţii împotriva marilor operatori care deţin silozuri, mai ales cele de cereale din Port. Sunt mari poluatori din cauza prafului", a precizat şeful APM Constanţa. „Minmetal", spre exemplu, a propus ca o măsură de protecţie a mediului, repararea şi etanşarea punctelor de preluare a materiilor pulverulente. Programul se derulează cu fonduri proprii. Potrivit şefului APM, Senol Zevri, societăţile care deţin astfel de depozite şi silozuri au acceptat să colaboreze cu Agenţia de Mediu chiar dacă împotriva lor nu se pot da amenzi pentru poluarea aerului. „Silozurile nu au nevoie de aviz de mediu pentru a funcţiona, deci nu pot fi amendate pentru poluare", a conchis Senol Zevri. Nerespectarea programului de gestionare a calităţii aerului atrage amenzi pornind de la 300.000 euro.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii