Liderul de opinie Emil Boc ticăloşeşte Codul Muncii - Iobăgie portocalizată
Liderul de opinie: Emil Boc ticăloşeşte Codul Muncii - Iobăgie portocalizatăNU modificării Codului Muncii
Peste 1.500 de oameni din cadrul celor patru mari confederaţii sindicale respectiv BNS, Cartel Alfa, CNSLR „Frăţia", CSDR, dar şi din domeniul portuar, administraţie, sănătate, învăţământ, poştă şi energie, inclusiv cel al cadrelor militare disponibilizate şi în rezervă au protestat, ieri, pe platoul din faţa Prefecturii, împotriva adoptării Codului Muncii în forma propusă de Guvernul Boc. Aşa cum susţin protestatarii, inclusiv în adresa trimisă premierului Emil Boc şi ministrului Muncii Ioan Botiş, forma actuală a proiectului asupra căruia Executivul intenţionează să-şi asume răspunderea guvernamentală încalcă drepturile omului şi, dacă va fi votată, va bulversa total relaţiile de muncă între angajat şi angajator, indiferent că e vorba de sistemul privat sau de cel bugetar. „Va avea un efect devastator şi asupra copiilor noştri, care nu vor avea şansa de a trăi nici măcar la limita subzistenţei. Guvernul are un singur scop - acela de a umple cu bani trezoreria statului, însă uită că economia este la pământ, locuri de muncă nu sunt şi nici nu vor fi, iar preţurile cresc direct proporţional cu sărăcia", arătau sindicaliştii strânşi în faţa Prefecturii. „Guvernul a desfiinţat majoritatea firmelor particulare cu introducerea impozitului forfetar, a dezorganizat instituţiile publice cu blocarea posturilor, a alungat din ţară bugetarii tăind 25% din salarii, iar pe cei care mai muncesc vrea să-i transforme în sclavi moderni", reclamau protestatarii.
Sugative abonate la buget
„Jos Guvernul!", „Mincinoşii!", „Hoţii!" au scandat sindicaliştii, purtând pancarte pe care stătea scris „Boc şi acoliţii lui, să se ducă dracului!", „De ce e România săracă: căpuşele portocalii - sugative abonate la buget!". Huiduielile lor erau cu atât mai justificate, cu cât prin contractul individual de muncă pe durată determinată, potrivit noului Cod pregătit de Boc-ul pedelist, salariaţii pierd siguranţa şi protecţia locului de muncă, întrucât după expirarea contractului nu vor beneficia de ajutorul de şomaj. În plus, nu vor mai putea contracta credite bancare, în condiţiile în care băncile nu acordă împrumuturi persoanelor fără loc stabil de muncă. „Din trei în trei ani, dacă avem noroc, ne căutăm un alt loc de muncă sau ne facem preş în faţa angajatorului!". În baza legii modificate, concedierile vor fi la liber: fără preaviz, fără măsuri de evitare a concedierii şi fără salarii compensatorii. „Vom fi aruncaţi în stradă ca nişte obiecte uzate!", declarau participanţii la protest. Prin Codul lui Boc, este eliminată posibilitatea stabilirii salariilor prin negocieri colective, stabilindu-se numai nivelurile salariale minimale. Liderul „Cartel Alfa" Constanţa, Ion Caraignat, a declarat că cele patru confederaţii sindicale au decis realizarea unor ample mişcări de protest la nivel naţional pentru a le arăta guvernanţilor că nu sunt de acord cu modificarea Codului Muncii şi a precizat că acest proiect va duce la „sclavie", iar angajaţii vor fi obligaţi să muncească 16 ore pe zi. Sindicaliştii au cerut demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Muncii, Ioan Botiş, precum şi ca acest Cod al Muncii să fie negociat între sindicate şi patronate, nu să fie impus de la Guvern.
Boc ticăloşeşte Codul Muncii
Sindicaliştii au anunţat că au în vedere acţiuni de protest concomitent cu dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură privind Codul Muncii, precum şi faptul că strâng semnături pentru declanşarea grevei generale. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, a declarat, ieri, în faţa protestatarilor că deja s-au strâns 90% din semnături. De altfel, sindicatele vor avea acţiuni de protest în teritoriu în următoarele trei săptămâni. Acţiunile de protest organizate în această perioadă sunt declanşate exclusiv în teritoriu, reprezentanţii confederaţiilor menţionând că au păstrat resursele umane şi materiale pentru Bucureşti, în aşteptarea acelui moment în care, în Parlament, se va vota moţiunea de cenzură, ba chiar şi în momentul în care, dacă se întâmplă, ca moţiunea să nu treacă, actul normativ va merge spre promulgare. Concluzia protestatarilor a fost aceea că „Guvernul doreşte haos, nu ordine, Guvernul doreşte tensiuni sociale, nu pace socială, Guvernul doreşte fraudă fiscală, motive suficiente pentru a spune NU modificării Codului Muncii"!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp