Liderul de opinie Funcţionarii CJC se revoltă - Nu au după ce bea apă...
Liderul de opinie: Funcţionarii CJC se revoltă - Nu au după ce bea apă...„Haideţi să ne trezim şi să mergem concret. Facem grevă administrativă, 16 judeţe, preşedinţi de consilii judeţene ai PSD şi 1.300 de primari PSD. Facem, începând de luni, grevă administrativă, nu rezolvăm decât chestiunile de strictă urgenţă, facem grevă până se lămureşte situaţia şi pleacă acest Guvern portocaliu de unde a venit, adică la dracu'!", a susţinut, vineri, la Bucureşti, Nicuşor Constantinescu. Îndemnul a fost urmat de toate primăriile din judeţul Constanţa a căror conducere este PSD. La fel s-a întâmplat la Consiliul Judeţean Constanţa. „Dacă vine un cetăţean din localităţi precum Băneasa sau Oltina, nu o să-l lăsăm cu problema nerezolvată. În schimb, dacă vom fi solicitaţi, de cine ştie ce minister, să trimitem informaţii sau tabele o să ne uităm în lege, să vedem în ce termen trebuie să răspundem, sau o să le sugerăm să apeleze la site-ul instituţiei, unde vor găsi, eventual, datele necesare", a declarat Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa. Îndemnul a fost urmat de toţi primarii PSD din judeţul Constanţa. „Noi am fost în grevă administrativă patru ore şi mâine o luăm de la capăt", a declarat Cristian Telehoi, primarul localităţii Cobadin. Primarul de la Independenţa, Cristea Gâscan, este de părere că „trebuie să tragem un semnal de alarmă Guvernului". Cetăţenii care au avut de rezolvat probleme la primărie au plecat cu ele rezolvate. „Nu poţi să laşi oamenii să plece aşa cum au venit, mai ales dacă vin din alte localităţi. Vom continua protestul până pleacă Guvernul ăsta", a mai spus Cristea Gâscan.
Protest spontan
Ieri ar fi trebuit să fie o zi obişnuită de muncă... Nimic nu anunţa ceea ce urma să se întâmple la Consiliul Judeţean Constanţa. Angajaţii au venit la program, au semnat condica de prezenţă şi s-au dus în birouri pentru a se apuca de lucru. În jurul orei 10.30, un grup de angajate a ieşit în faţa instituţiei. Încet, încet, alţi angajaţi au venit să îngroaşe numărul celor care, spontan, au ieşit în faţa instituţiei. Când au fost întrebaţi, oamenii au ştiut foarte bine care sunt motivele pentru care au întrerupt lucrul. Niciunul dintre ei nu a încercat să găsească cuvinte pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile prin care au ajuns să nu mai poată trăi nici măcar de pe o zi pe alta. Fluturaşii pe care i-au primit împreună cu salariul arată că banii nu ajung nici măcar pentru o săptămână. „Nici dacă mâncăm pâine şi bem doar apă banii nu ne ajung o lună... Gândiţi-vă că avem de plată întreţinerea, iar facturile mari nu au început, încă, să vină. Nu poţi să mai cumperi nimic altceva... Nu mai poţi să supravieţuieşti. Nu ştiu ce o să ne facem...", a declarat o angajată a Consiliului Judeţean. Toţi cei cu care am stat de vorbă nu văd cum or să treacă peste iarna care vine. În privirile oamenilor se vede îngrijorarea că nu vor face faţă perioadei următoare.
Studiile superioare?! Un moft...
S-au aşezat unele lângă altele şi au ţinut în mâini coli pe care scria „Vrem salarii decente". Toate lucrează la Juridic şi, pentru a ajunge să ocupe posturile, au terminat facultatea (unele dintre ele chiar câte două!), au masterat şi se pot considera, în acest moment, muritoare de foame. La început, au refuzat să vorbească despre motivul pentru care protestează, dar după ce au auzit ce a spus una dintre ele, şi-au dat seama că au multe de spus. Contractul colectiv de muncă a fost semnat cu patru ani în urmă şi a fost aprobat, în unanimitate, de consilierii judeţeni. „Lumea îşi imaginează că poate am luat salarii de zeci de milioane. Cel puţin asta este imaginea pe care o etalează guvernanţii... Salariile pe care le încasam erau de 1.300 - 1.500 de lei, iar eu consider că era decent. Aveam doar trei sporuri: de dispozitiv, de confidenţialitate şi de fidelitate, aşa cum prevede Legea 330 din 2009. Curtea de Conturi, însă, este mai puternică decât legea", a declarat una dintre juriste. Angajaţii de la Consiliul Judeţean Constanţa mai au şi o altă problemă care le loveşte, la fel de rău, bugetul. Camera de Conturi Constanţa a considerat că angajaţii CJC trebuie să restituie sume aferente sporurilor pe care le-au primit, ce depăşesc 2.000 de lei. „Banii pe care i-am primit noi nu au venit de la bugetul stratului. Pentru munca pe care o facem, cu profesionalism, suntem plătiţi din sumele ce se încasează la nivelul judeţului Constanţa... În ce ţară trăim?! S-a tot vorbit despre autonomia locală, dar ceea ce am spus eu este dovada faptului că nu există", a susţinut o altă angajată a CJC.
Poveşti de adormit copiii
„Protestul nu are nicio legătură cu sindicatul... Este un protest spontan al angajaţilor din instituţie şi este îndreptăţit. Sunt aici ca toţi ceilalţi funcţionari din CJC. Ar trebui să se spună care sunt economiile care s-au făcut la bugetul statului prin tăierea salariilor cu 25% şi a sporurilor salariaţilor din sistemul bugetar. Sunt sigur că economiile nu sunt mai mari decât datoriile pe care le-au acumulat, în ani de zile, companii şi societăţi din ţara asta. Întrebarea asta nu s-a pus niciodată. Şi mai e o problemă: negocierile separate cu anumite categorii de bugetari, vezi Finanţele, nu fac altceva decât să dezbine sindicatele. Activitatea de «poliţie fiscală» este sarcină de serviciu, deci nu ar trebui plătită separat", a declarat George Târnoveanu, liderul sindicatului din CJC. Oamenilor li se pare nedrept că există bugetari privilegiaţi. Angajaţii din CJC susţin că, în Prefectură, salariaţii continuă să primească norma de hrană, cam 500 de lei, şi sporul de dispozitiv, unul dintre cele pe care şi ei ar fi trebuit să-l primească. Nemulţumirea este justificată, în condiţiile în care este vorba tot despre bugetari, cu singura diferenţă că muncesc în instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu.
Bugetari de mâna a doua
„Protestez pentru că nu mai vreau să fim împărţiţi în categorii: salariaţi guvernamentali şi funcţionari publici. Deja la Finanţe vor fi alte salarii, cadrele didactice vor primi şi ele ce cer, iar noi iar vom rămâne ultimii... Dacă nu protestăm, o să se spună că suntem mulţumiţi...", a declarat Cristian Moldovanu în calitate de angajat al Consiliului Judeţean Constanţa. Funcţionarii din administraţia judeţeană au plecat spre Primăria Constanţa, unde şi-au chemat colegii să protesteze alături de ei. Preşedintele sindicatului din Primăria Constanţa, Mirela Carabaş, a declarat că se fac pregătiri pentru organizarea unui protest autorizat. Liderul de sindicat nu exclude posibilitatea ca angajaţii din primărie să şi mărşăluiască prin oraş, pentru a atrage atenţia populaţiei asupra problemelor lor. Situaţia angajaţilor din administraţia publică locală este similară cu cea a bugetarilor din toate instituţiile. Nici lor nu li s-au mai acordat sporurile prin care salariile lor ajungeau la limita decenţei. Mulţi dintre angajaţii din primărie şi Consiliul Judeţean Constanţa se află în situaţia de a cere ajutor părinţilor pensionari. „S-a indus ideea că avem salarii nesimţite. Acum primim bani sub nivelul pe care legea îl prevede pentru mediul privat. Nu ştiu ce legi avem, nu ştiu dacă ele se mai respectă... Mai mult ca sigur, cei care ne-au tăiat salariile şi sporurile nu duc grija zilei de mâine. Aş vrea să văd cum Boc împarte banii pe care-i iau eu acum ca să cumpere mâncare copiilor şi să vadă cum e când cei mici îţi cer o prăjitură sau o jucărie şi se rupe sufletul pentru că nu poţi", a declarat, cu lacrimi în ochi, una dintre angajatele din Primăria Constanţa, pe al cărei fluturaş este trecut suma de 430 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp