Liderul de opinie Într-o ţara plină de şomeri - Recalificaţi şi fără... job
Liderul de opinie: Într-o ţara plină de şomeri - Recalificaţi şi fără... jobAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă îşi propune să formeze profesional, în anul următor, 1.200 de şomeri, aproape de patru ori mai mulţi decât în acest an! O cifră impresionantă dacă luăm în calcul că pe tot parcursul acestui an vor fi formaţi profesional 322 de persoane şi, totodată, un target exagerat dacă ne gândim că cererea de forţă de muncă este mult redusă pe piaţa muncii locale. Ce se întâmplă, în prezent, cu mulţi dintre şomerii recalificaţi? Aceştia se bucură că deţin o a doua sau a treia specializare. În rest, continuă să tot spere la un loc de muncă. Şi cu siguranţă „creşterea" economică de 0,3%, anunţată recent de preşedintele Băsescu, nu le va asigura o ocupaţie... Cât priveşte măsurile anti-criză, luate de Guvernul Boc, acestea au băgat firmele în faliment şi nicidecum nu au impulsionat crearea de noi joburi.
Luna şi suta de reinstruiţi...
Şeful AJOFM, Romulus Mincă, susţine că formarea a 1.200 de şomeri într-un an este o decizie corectă din punctul de vedere al analizei pieţei muncii. „Eu am solicitat, pentru anul următor, de la Ministerul Muncii, bani pentru formarea a 1.200 de şomeri - număr de persoane ce corespunde indicatorului de performanţă evaluat la 15%", a precizat Mincă. Directorul AJOFM nu poate garanta că-i şi va reuşi 100% planul. „Rămâne ca ministerul să-mi aprobe bugetul necesar instruirii celor 1.200 de şomeri. În cazul unui răspuns negativ, voi încerca să reduc cheltuielile cu alte articole şi să suplimentez fondul de formare profesională, astfel încât să reuşesc instruirea celor 1.200 de persoane", a explicat şeful AJOFM. Ce şanse ar avea şomerii recalificaţi să-şi găsească cu toţii un loc de muncă în condiţiile economice actuale? Şanse slabe şi o recunoaşte şi şeful AJOFM. „Dacă 50% dintre cursanţi vor ocupa un loc de muncă, eu consider acesta ca fiind un succes", a mai precizat Mincă.
Slabe şanse de angajare
În acest an, cu banii de la minister, abia au fost formaţi, până la finele lunii iulie, 222 de şomeri în meserii precum bucătar, ospătar, cameristă, contabil, frizer, operator calculator şi inspector resurse umane. Până la sfârşitul anului se vor mai forma încă o sută de şomeri, ca zidari, zugravi, barmani şi cosmeticiene. De remarcat este că din cei 222 de şomeri deja formaţi doar jumătate şi-au găsit un loc pe piaţa muncii. Mai precis, în jumătate de an, piaţa locală a putut absorbi doar 107 şomeri recalificaţi!
Se dau în vânt după diplome
Deşi nu le oferă mari perspective, şomerii sunt amatori de recalificare şi sunt revoltaţi atunci când, din considerente financiare, cursurile se amână nepermis de mult. „M-am înscris în ianuarie pentru cursul de inspectori protecţia muncii şi nici în prezent nu l-au demarat", a precizat, dezamăgit, un şomer, ce deţine deja o grămadă de diplome, dar niciun loc de muncă. Reprezentanţii AJOFM susţin că formarea de inspectori protecţia muncii este prinsă în planul de instruire, însă sunt şanse mici să şi aibă loc. „Nu ştim dacă îl vom putea prinde în buget până la sfârşitul anului", a precizat Gabriela Spătaru, purtător de cuvânt al AJOFM. Mai pe româneşte, din lipsa fondurilor, cursul pentru inspectori de muncă, cel mai sigur, nu va mai avea loc. Pentru anul viitor, şeful AJOFM are în plan formarea de manageri de proiect, curs ce se va adresa absolvenţilor de facultăţi. Desigur, planurile sunt măreţe, mai rămâne şi ca piaţa muncii să-şi revină din letargie. Nu de alta, dar în lipsa redresării economice (la ce măsuri anti-criză ia Guvernul Boc, redresarea clar nu va fi posibilă!) agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă se vor specializa în recalificat şomeri pe bandă rulantă, iar statul nu va face decât să irosească banii contribuabililor (recalificarea unui şomer costă statul între 600 şi 800 lei!).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp