Liderul de opinie "Le dăm pacienţilor doar... ştiinţa medicală" - Tratamente cu materialul bolnavului
Liderul de opinie: "Le dăm pacienţilor doar... ştiinţa medicală" - Tratamente cu materialul bolnavuluiSituaţia critică, fără precedent, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa! Halatele albe nu mai cu ce să-şi îngrijească bolnavii după ce farmacia unităţii s-a golit, iar bani pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare nu mai există. „Bolnavii noştri îşi cumpără totul. Cel puţin pe Medicală, Gastroenterologie îşi cumpără antispastice, antialgice, antibiotice. Noi le dăm doar ştiinţa medicală. Mai avem foarte puţine medicamente în spital", a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU Constanţa, dr. Florian Stoian. Dacă vor să trăiască, pacienţii îşi cumpără orice. Pe lângă medicamente sunt nevoiţi să ia de la farmacii feşi, vată, tifon şi chiar mănuşi chirurgicale pentru chirurgi. Cei cu posibilităţi materiale fac tot ce li se spune, dar cei care nu au de unde să scoată atâţia bani sunt ţinuţi în spital până când... banii vor face picioare şi vor ajunge şi la ei.
Şuruburi şi tije scoase de la naftalină
Medicii Clinicii de Ortopedie au ajuns la capătul puterilor. Le dau bolnavilor câte un bileţel bătut la calculator, unde sunt trecute toate cele necesare intervenţiei (ex.: pentru o intervenţie la genunchi: betadină, vată de pus sub gips, Cefort, Perfalgan, Algocalmin, Clexane, mănuşi, Romplast, tifon, feşi, branule etc., adică în jur de 600 lei). Cine are bani se operează, cine nu, rămâne internat până când se întâmplă o minune. Lunar, trei dintre 40 de pacienţi se află în situaţia de a sta mult şi bine în spital pentru că nu are cine să le cumpere cele necesare. Medicii au ajuns să nu mai ţină cont de gravitatea şi specificul afecţiunii în adoptarea tehnicii chirurgicale, ci de buzunarul bolnavului. Mai mult, în lipsa unor elemente esenţiale într-o sală de chirurgie ortopedică, medicii au început să scotocească cotloanele uitate ale spitalului, unde au găsit şuruburi şi tije „aruncate" în urmă cu 20 de ani. Le-au „aranjat" şi au început să le reutilizeze atât cât se poate.
"Noroc că nu am avut urgenţe"
Medicii şi asistentele Clinicilor de Cardiologie şi Ortopedie-Chirurgie Pediatrică îi mulţumesc Celui de Sus că săptămâna trecută şi finalul de săptămână au fost liniştite, fără cazuri foarte grave care să necesite un consum mare de medicamente de ultimă generaţie. „Am fost plecată din ţară la un congres şi am lăsat pe Clinică medicamentele de maximă urgenţă, dar şi câteva uzuale - mostre primite de la diverse firme, care ne sunt de mare folos", a precizat prof. dr. Elvira Craiu, şeful de la Cardiologie. „Părinţii cumpără medicamente fără să ezite, dar când le ceri să ia şi materiale sanitare, deja este prea mult. Nu avem nici măcar sonde. Supravieţuim cu greu, dar măcar nu am avut o avalanşă de cazuri grave", a declarat prof. dr. Constantin Tica, şeful Clinicii de Ortopedie-Chirurgie Pediatrică. Cea mai mare problemă este, însă, la aţa chirurgicală pentru copii. Nu s-a mai achiziţionat de multă vreme. Clinica mai are câteva „resturi" cumpărate de medici din banii lor şi câteva din sponsorizări.
Conturi goale
Este posibil ca luna aceasta angajaţii să îşi primească salariile reduse cu 30%, căci banii de la Casa de Asigurări nu sunt suficienţi. Potrivit managerului SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână, unitatea sanitară are nevoie urgentă de o rectificare. „Dacă mă luam după finanţarea de la CJAS, pe 15 ale lunii ar fi trebuit să închid spitalul pentru că nu mai am bani să fac servicii medicale", a explicat acesta. Deşi spitalul are nevoie, lunar, de 9 milioane lei, contractul cu Asigurările se situează între 6 şi 7 milioane. În plus, pentru luna decembrie, CJAS a alocat SCJU doar ... 600.000 lei. CJAS are de dat unităţii sanitare peste 16 milioane lei, reprezentând depăşiri ale valorii de contract efectuate în perioada 2009-2010.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp