Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:22 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Mâine, profesorii predau în şcoală - Salvaţi şcoala din paragină!

ro

04 Oct, 2010 12:37 633 Marime text
Profesorii şi alţi bugetari afiliaţi CSDR au stat cuminţei luna trecută - unii la catedră, alţii la tejgheaua funcţionărească şi o parte în slujba sănătăţii cetăţeanului, aceasta după ce liderii lor sindicali de la CSDR au abandonat protestele, puternic susţinute de celelalte trei confederaţii sindicale - BNS, „Cartfel Alfa", CNSLR „Frăţia", de... dragul negocierilor. Lovită sâmbătă dur de premier în aripa sindicală (ea a cerut un salariu minim pe economie de 750 lei, Boc i-a oferit absurdul 640 lei), CSDR a hotărât, în sfârşit, să protesteze şi-i scoate la înaintare pe profesori. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizaţie afiliată CSDR, cu 10.000 de cadre didactice, ameninţă să blocheze mâine străzile Capitalei într-un marş şi-un miting pe atât de incendiare, pe cât de mistuitor a fost răspunsul primit din partea premierului în urma negocierilor. Liderii sindicali îi aşteaptă şi pe părinţi, şi pe studenţi să se alăture acţiunii, pentru a salva şcoala românească din ghearele pedeliste.

Mii de profesori în stradă!

La cum anunţă liderii sindicali, mâine va fi o Capitală paralizată de strigătele a 10.000 de profesori, atenţie!, ale celor care acum şase ani au votat încrezători cu preşedintele Băsescu pentru un trai mai bun. Naivitatea i-a costat. S-au ales, în cele din urmă, cu un trai umilitor. Acţiunea revendicativă are loc într-o zi cu o mare semnificaţie pentru dascăli, 5 octombrie reprezentând Ziua Mondială a Educaţiei. Aşa că sărbătoarea lor, mai abitir ca altădată, va lua forma protestelor şi se va desfăşura sub sloganul „Salvaţi şcoala românească". „Am dat acest slogan mitingului nostru deoarece vrem să transmitem un alt mesaj. Este vorba despre faptul că profesorii sunt umiliţi prin salarii indecent de mici, elevii îşi desfăşoară activitatea în condiţii insalubre şi total nesatisfăcătoare (n.r. - la nivel naţional, 2.000 de unităţi de învăţământ nu au aviz sanitar de funcţionare din cauza condiţiilor insalubre), iar toţi au manuale şi programe de învăţământ învechite. Cu alte cuvinte, dorim o reformă reală a şcolii româneşti", a declarat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Nu scapă nimeni de furia protestatarilor

Mitingul începe la orele 11.00 şi 12.30, în Piaţa Victoriei, după care profesorii se vor deplasa, într-un marş, pe Calea Victoriei până la Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, unde vor depune memorii cu revendicările şi solicitările avute. În timp ce dascălii - 10.000 la număr -, afiliaţi FSLI, vor fi văzuţi şi auziţi timp de o oră şi jumătate în Piaţa Victoriei şi apoi pe străzile Bucureştiului în marşul spre Ministerele Muncii şi Educaţiei, unde vor mai staţiona revendicativ timp de o oră, dascălii arondaţi Federaţiei Educaţiei Naţionale, alături de cei de la Federaţia „Spiru Haret", au anunţat că se vor uni într-o alianţă şi vor participa concomitent la un miting în Cotroceni. Nicio instituţie centrală a statului care le-a furat demnitatea nu va fi salvată de furia protestatarilor! Profesorii vor astfel să atragă atenţia guvernanţilor să nu-i mai umilească. Ei vor striga în stradă pentru salarii decente (cât să-şi cumpere un costum pe lună, şi nu patru cât merită!), dar şi coeficienţi mai mari în grila unică de salarizare, majorarea salariului minim la 750 lei, din 2011, stoparea reducerilor de personal din învăţământ (peste 15.000 de posturi s-au desfiinţat în acest an şi alte peste 17.000 anul trecut), deblocarea posturilor, depolitizarea învăţământului sau adoptarea noii Legi a educaţiei care să reformeze sistemul de învăţământ.

Invitaţi nu doar s-o strige, ci şi să-şi semneze nemulţumirea

Începând de ieri, pe site-ul FSLI a fost postată o petiţie pe care sunt invitaţi să o semneze toţi cei nemulţumiţi de actualul sistem de învăţământ. Petiţia - care va fi înaintată Ministerului Educaţiei, Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei - militează pentru adoptarea Legii educaţiei, astfel încât să asigure reformarea sistemului, acordarea a cel puţin 6% din PIB pentru educaţie (mult aşteptatul 6% din PIB), revenirea la salariile din decembrie 2009 pentru personalul didactic, corelarea programelor şcolare cu cerinţele de pe piaţa muncii, combaterea abandonului şcolar, stoparea reducerilor de personal şi asigurarea posturilor necesare funcţionării învăţământului în condiţiile legii.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii