Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:18 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Majorarea preţului carburanţilor umple teşcălăul benzinarilor - Ieftinirea-i fudulie, scumpirea-i temelie!

ro

27 Jan, 2011 12:28 589 Marime text
Scumpirea benzinei este nejustificată! Este concluzia unui raport al ANAF, în care se precizează că, în urma analizelor de risc efectuate, în perioada anului 2010, preţul uriaş al carburanţilor nu a fost determinat de evoluţia cotaţiilor la bursa de ţiţei, de cursul valutar sau de taxele percepute de stat. S-a constatat, de asemenea, că pierderile semnificative invocate de marile companii nu au fost decât minciuni, câştigurile nefiind reflectate corespunzător. Mai mult, în cursul anului 2010, ponderea taxelor în structura preţului la pompă a scăzut de la 52,5% la începutul anului la 49,8% la sfârşitul perioadei (inclusiv în contextul creşterii TVA la 24%). Datele raportului ne fac să credem că marile companii au bătut palma şi au acţionat în cârdăşie: au majorat preţurile în acelaşi timp şi cu acelaşi procent de 20%, iar tarifele la pompă au devenit aproape identice. În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor de bursă pentru ţiţei, ca materie primă de bază, s-a constatat că, la începutul anului 2010, cotaţia de referinţă la New York a fost de 80 dolari pe baril, pentru ca, la 15 decembrie 2010, petrolul să fie tranzacţionat la circa 90 dolari pe baril. Concluzia este că nici ţinând cont de aceste aspecte preţul majorat la pompă nu se justifică. În ceea ce priveşte evoluţia raportului de schimb dolar/leu se arată că, la 7 ianuarie 2010, cursul de schimb era 2,9089, iar la 13 ianuarie 2011 - de 3,2350, rezultând „o creştere nesemnificativă, de natură să nu justifice creşterea de circa 20% a preţului la pompă". Acciza la benzină a crescut cu doar 3% în 2011 faţă de 2010, astfel că, luând în calcul şi evoluţia cursului valutar, ANAF demontează, încă o dată, „necesitatea" benzinarilor de a scumpi carburanţii cu 20%.

Gogomănii în acte

Verificările autorităţilor relevă şi existenţa unor nereguli în ceea ce priveşte rezultatele financiare ale companiilor petroliere. Conform celor prezentate mai sus şi adăugând o creştere cu 20% a vânzărilor, analiştii au concluzionat că profiturile companiilor ar fi trebuit să crească simţitor. În realitate, datele lor contabile arătau... pierderi, lucru imposibil. Spre exemplu, până în luna noiembrie a anului trecut, „Rompetrol-Rafinare", deţinută de „KazMunaiGaz", a înregistrat pierderi de 139,6 milioane dolari, mai mari cu 29,1% faţă de perioada similară din 2009. În acelaşi interval, OMV „Petrom" a obţinut un profit de 337,2 milioane euro, în creştere cu 46%. AGA „Petrotel-Lukoil" din Ploieşti a decis, la finele lunii noiembrie, majorarea capitalului social cu aproximativ 136 milioane euro pentru acoperirea pierderilor şi asigurarea continuării activităţii. Guvernul nu-şi permite să micşoreze accizele pentru a obliga benzinarii să scadă preţurile, ANAF nu are atribuţiuni în acest sens, iar Consiliul Concurenţei este ca şi inexistent în această poveste, pentru că nu poate dovedi că benzinarii s-au constituit într-un adevărat cartel. Şoferii constănţeni nu sunt deloc surprinşi de această descoperire a ANAF şi nu cred că se vor lua măsuri. „Şi ce dacă au descoperit marea cu sarea? Guvernului portocaliu nu-i convine să scadă preţul carburanţilor, că doar face afaceri cu privaţii. Nu? Clar asta e", a declarat Ionuţ Mincu, şofer cu o experienţă de peste 25 de ani. La rândul ei, Cristiana Popa este de părere că statul nu are niciun control asupra companiilor din domeniu, iar ieftinirea de ieri a benzinei cu 4 bani pe litru o consideră o insultă. „Nu-i mai satură nimeni pe ăştia. Toţi sunt puşi pe furat: şi privaţii, dar şi statul, care merge mână în mână cu ei", a afirmat şoferiţa.

Protestele la pompă, cauza revelaţiei

În luna ianuarie, mai mulţi şoferi au început să plătească cu mărunţiş preţul carburantului, nemulţumiţi de nivelul ridicat. Amplele mobilizări de forţe în lupta dintre benzinari şi şoferi au dat de gândit autorităţilor, care au iniţiat o serie de verificări privind preţul carburanţilor. La Constanţa, benzinăriile au fost blocate. Pentru ca protestul să fie unul legal, şoferii s-au mişcat cât mai greu posibil şi au plătit combustibilul în monede cât mai mici. Pentru ca timpul petrecut în benzinărie să fie şi mai lung, şoferii constănţeni şi-au spălat geamurile, au folosit toaleta, au verificat uleiul, doar-doar, prin şederea îndelungată, vor produce pierderi de ordin financiar benzinăriilor. Punctul de întâlnire a fost stabilit în parcarea complexului „Aqua Magic". De acolo, 30 de maşini au făcut un scurt tur al benzinăriilor, în care şi-au făcut de treabă cel puţin câte o oră.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii