Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:48 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Ne-aţi promis lapte şi miere, ne-aţi dat concediere - Bugetari, pe loc repaus!

ro

21 Sep, 2010 14:08 670 Marime text
La ora 14.00, când ar fi trebuit să înceapă protestul programat să se desfăşoare pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, nu era aproape nimeni. Dintr-o dată, însă, oamenii au umplut perimetrul înarmaţi cu fluiere, trompete, sirene şi o canistră goală de benzină transformată, pentru acest eveniment, în tobă. Vacarmul creat la Constanţa, în faţa instituţiei care reprezintă Guvernul în teritoriu, ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti acolo unde s-au luat deciziile care au transformat viaţa bugetarilor într-un coşmar. În ciuda ameninţărilor pe care le-au primit, poliţiştii şi colegii lor de la Frontieră au fost cei mai vehemenţi. Au făcut pregătiri serioase pentru evenimentul de ieri. „Boc îşi doreşte stabilirea strategiei de finanţare a sistemului astfel încât să se asigure siguranţa cetăţeanului la nivel european. Unii spun că nu avem voie să facem grevă... Eu îmi iau acasă calculatorul, hârtia, pixurile şi mobilierul pentru că nu mai pot să susţin sistemul... Da, avem împrumuturi, dar asta este dovada faptului că suntem de bună credinţă", a declarat Vasile Zelcă, vicepreşedinte al Sindicatului Poliţiştilor - Biroul Teritorial Constanţa.

Veşnică pomenire

Poliţiştii au îngropat şi au pus cruce siguranţei cetăţeanului şi demnităţii poliţistului. George Caraivan, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, împreună cu alţi colegi, au oficiat „veşnica pomenire" pentru ceea ce trebuie să apere şi ce a reprezentat poliţistul, înainte de diminuarea drepturilor şi finanţarea pentru desfăşurarea activităţii. Poliţiştii de la Frontieră sunt la fel de nemulţumiţi. „Am venit să ne strigăm sărăcia şi mizeria în care trăim. Dacă trebuie să murim, murim în picioare. Cum să asigurăm siguranţa cetăţeanului dacă noi nu suntem în siguranţă?! Singurul lucru bun pe care l-a făcut Guvernul a fost că ne-a unit", a intervenit Ion Vasilică, de la Poliţia de Frontieră, în faţa protestatarilor. Poliţiştii nu se lasă intimidaţi nici de faptul că mai marele peste Administraţie şi Interne, Vasile Blaga, a anunţat disponibilizări, dar fără să menţioneze numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă.

Mai puţini cu 125

La protest au participat şi angajaţi din Primăria Constanţa, atâţi câţi au mai rămas după ce 125 dintre ei au fost disponibilizaţi. Liderul Sindicatului salariaţilor din Primăria Constanţa a vorbit despre efectele pe care reducerea numărului de angajaţi îl are asupra activităţii din administraţia locală. „Volumul de muncă a crescut considerabil şi muncim şi pe bani mai puţini. Este inadmisibil ca oameni care au terminat două facultăţi să aibă salarii de mizerie şi când spun asta mă refer la faptul că din 400 de lei nu se poate trăi o lună de zile, chiar dacă eşti singur", a declarat Antoanela Dancu. Diminuarea salariilor a avut şi un alt efect. Angajaţii au decis să-şi schimbe locul de muncă, în condiţiile în care banii pe care îi primeau după aplicarea prevederilor ordonanţei de coşmar nu le mai ajungeau să-şi întreţină familiile. „Jos Băsescu!", „Jos Guvernul!", „Demisia!", au scandat, într-o singură voce, sindicaliştii prezenţi pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa. O pereche de mâini încătuşate a fost imaginea pe care protestatarii au folosit-o pentru a pune în evidenţă consecinţele pe care le-ar avea modificările preconizate pentru Codul Muncii: sclavia modernă.

Presiuni pe lideri

Sindicaliştii din agricultură se confruntă cu aceleaşi probleme ca toţi salariaţii din sistemul bugetari. Şi pe ei i-au scos în stradă banii mult prea puţini pentru munca pe care o prestează, şi ei au împrumuturi la bănci pe care nu mai au cum să le plătească şi copii pe care să îi hrănească. Problema este a liderilor, ameninţaţi de conducerile Direcţiilor de Agricultură şi Dezvoltare Rurală că îşi vor pierde locurile de muncă în cazul în care vor organiza proteste. Democraţia, libertatea de exprimare au ajuns un lux pe care nu toţi ni-l mai permitem. Se pare, însă, că nimic nu mai poate ţine pe loc mulţimea de nemulţumiţi... Cuţitul le-a ajuns la os înainte ca facturile de tot felul să le consume întreg bugetul.

Sindicatele au soluţii

Sindicaliştii susţin că programele concrete de investiţii finanţate cu fondurile puse la dispoziţie chiar de Uniunea Europeană ar contribui la creare de locuri de muncă şi, astfel s-ar putea diminua numărul disponibilizărilor. O lege a pensiilor, conform căreia vârsta de pensionare ar fi de 65 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu trebuie adoptată, în condiţiile în care speranţa de viaţă a românilor este mult mai mică decât cea din alte ţări ale Europei. Nici Codul Muncii nu ar trebui modificat pentru că noile prevederi ar facilita desfiinţarea protecţiei sociale pentru salariaţii concediaţi şi i-ar transforma pe angajaţi în sclavi. De asemenea, sindicaliştii cer să nu se adopte o nouă lege a salarizării unice în sistemul bugetar, ca şi renunţarea la toate măsurile de austeritate. În opinia sindicaliştilor, multe dintre problemele financiare al statului s-ar putea rezolva prin eradicarea evaziunii fiscale şi prin diminuarea muncii la negru. Revendicările ar trebui să plece spre Bucureşti, acolo unde se vor strânge revendicările tuturor sindicaliştilor din întreaga ţară. „Nu mai suntem dispuşi să suportăm doar noi sacrificiile... Suntem prea săraci!", este mesajul ce trebuie să ajungă pe masa premierului care, în opinia sindicaliştilor, ar trebui să-şi dea demisia de onoare, împreună cu membrii cabinetului pe care îl conduce.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii