Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:41 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Prea săraci să-şi protejeze avutul - NU asigurării locuinţelor!

ro

15 Nov, 2010 11:57 551 Marime text

Două luni de zile îi mai despart pe români până la expirarea termenului de plată a poliţelor de asigurare a locuinţelor în valoare de 10 euro/an, în cazul caselor din chirpici, respectiv, 20 de euro/an pentru locuinţele din beton. O statistică încropită la nivel naţional arată că mai puţin de 2% dintre cei 8,3 milioane de proprietari au plătit prima de asigurare împotriva dezastrelor naturale, precum inundaţii, cutremure şi alunecări de teren, aceasta deşi Legea privind obligativitatea achitării unei astfel de poliţie a apărut încă din vara acestui an. Românii şi, implicit, constănţenii, nu se înghesuie să încheie contractele de asigurări, deşi ei sunt obligaţi, conform legii, să o facă până la 15 ianuarie 2011, în caz contrar, fiind pasibili de amenzi ce se ridică până la suma de 500 de euro.

"Le dau pielea de pe mine în loc de amendă"

Ce părere au constănţenii despre această asigurare şi amenzile ce vor fi aplicate în cazul neonorării ei? Ei se declară prea săraci pentru a achita o astfel de poliţă. Totodată, nu le este frică de ameninţarea Guvernului Boc cu sancţiunile contravenţionale. Mai mult, consideră că o vor plăti degeaba pentru a ajunge în conturile altor directori şi directoraşi. „Nu am plătit-o. Nu am venit - aştept să-mi vină decizia de pensionare şi sunt cu starea sănătăţii foarte-foarte precară. La starea de sănătatea pe care o am şi la situaţia care este acum în ţară nu am bani şi nu am să plătesc o astfel de asigurare. Ce să amendeze? Să amendeze, că tot ei or să suporte şi amenda. Să o înghită ei! Ce să le dau? Le dau pielea de pe mine în loc de amendă", a precizat, revoltată, Elena Magdalena Găinuşa, în vârstă de 60 de ani. Alţi constănţeni declară, cum menţionam anterior, că totul este o cacealma, o hoţie şi nu vor achita niciun leu. „În Constanţa nu s-a simţit cutremur mai mare de 6 grade. Dacă va fi unul de 20, s-a terminat atunci cu toţi. Pe cine să mai despăgubeşti?! Banii aceştia se adună pentru confortul directorilor de societăţi, agenţii", crede un alt constănţean sub anonimat. În comuna Cogelac s-a auzit vag de asigurarea obligatorie, dar nimeni nu se gândeşte să o plătească. „Stau la casă. Nu sunt în temă, nu ştiu. Am auzit vag cum că trebuie să o plătim. Nu o să plătesc, nici nu m-am gândit la asta. Prioritatea mea este să-mi găsesc un loc de muncă", a mărturisit M. Andrei din Cogealac.

Asiguratorii admit că nu oferă mare lucru

Asigurarea este o cacealma şi o recunosc indirect şi asiguratorii. Potrivit acestora, poliţa se încheie în caz de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, dar în aceste situaţii nu se va asigura niciun bun din casă. Tot asiguratorii au transmis, în repetate rânduri, că persoanele care vor o asigurare la adevărata valoare a apartamentului, casei, care să despăgubească şi bunurile pierdute, trebuie să încheie o asigurare facultativă, la o valoare net superioară celor 10, respectiv 20 de euro anual ceruţi obligatoriu. De altfel, asiguratorii susţin că cei 10 sau, după caz 20 de euro, plătiţi într-un an, nu pot fi consideraţi primă în adevăratul sens al cuvântului. „Primele de asigurare sunt mai mult decât modice. Cred că nu putem pune în balanţă pierderea ori avarierea unei locuinţe cu posibilitatea de a plăti aceste prime, care, până la urmă, nu pot fi numite prime de asigurare, ci preţ de asigurare de tip social", a declarat Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Interesant este că reprezentanţii asiguratorilor nu şi-au trimis agenţii pe teren să-i convingă pe români să plătească asigurarea. Drept urmare, şi numărul mic de contracte încheiate (mai puţin de 2% la nivel de ţară). La cum decurge programul şi dacă luăm în calcul declaraţiile asiguratorilor, ce în niciun caz nu sunt pentru a încuraja practica unei astfel de poliţe, nu ne rămâne decât să concluzionăm că acest tip de asigurare a fost inventat pentru amenzile sale usturătoare. Mai rămâne de văzut câte primării vor aplica sancţiunile contravenţionale, în condiţiile în care, prin reducerea de personal, autorităţile locale merg în regim de avarie.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii