Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:11 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Prefectul Iorga şi-a pierdut... morga - Tort "îmbogăţit" cu fluturaşii sărăciei

ro

23 Oct, 2010 15:20 565 Marime text
Protestele organizate de sindicatul salariaţilor din Primăria Constanţa au continuat, vineri, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa. Pentru a atrage atenţia asupra revendicărilor lor, salariaţii din Primărie şi cei din Consiliul Judeţean Constanţa au confecţionat din carton un tort cu două etaje, pe care l-au îmbrăcat în fluturaşii pe care i-au primit odată cu salariul. O delegaţie formată din Mirela Carabaş, preşedintele sindicatului din Primărie, George Târnoveanu, liderul de sindicat din CJC, şi doi funcţionari din Consiliul Judeţean a dus tortul la cancelaria Prefectului. Nu au putut să-i dea reprezentantului în teritoriu cadoul şi nici nu reuşit să-i adreseze urarea pe care au pregătit-o pentru ziua aniversară. Totuşi, prin intermediari, prefectului i se va transmite „multă sănătate, fericire şi să nu ajungă să trăiască aşa cu trăiesc funcţionarii din cele două instituţii". Protestatarii au avut parte, în schimb, de o întâlnire cu subprefectul Aidun Curt-Mola, care a primit de la cei doi lideri de sindicat câte o informare privind situaţia în care se află funcţionarii din cele două instituţii.

Umiliţi în faţa cetăţenilor

Reprezentanţii protestatarilor au vorbit subprefectului despre situaţia fără ieşire în care se află. „Cu cine trebuie să vorbim ca să ne înţeleagă şi pe noi?! La nivelul întregii ţări sunt 118.840 de funcţionari publici. La Finanţe, după negocieri, suplimentele s-au introdus în salariu. Noi nu suntem în subordinea niciunui minister... Ce să facem? Să ne vindem sufletul? Nu mai avem încredere în ce ne spun guvernanţii", a susţinut George Târnoveanu în faţa subprefectului. La rândul ei, Mirela Carabaş a prezentat situaţia angajaţilor din Primăria Constanţa. „Salariile sunt foarte mici, în condiţiile în care angajaţii sunt subordonaţi doar primarului. Sporurile s-au stabilit împreună cu şeful administraţiei locale şi au fost obiectul unei hotărâri adoptate în Consiliul Local. În 2007, am primit aceleaşi drepturi, dar, anul trecut, a venit Curtea de Conturi şi ne-a tăiat sporurile, pentru că au fost considerate ilegale. Vrem şi noi să negociem o grilă de salarizare corectă, dar nu ne putem face auziţi", a spus Mirela Carabaş.

Hotărâri legale încălcate de Curtea de Conturi

În cele două instituţii ale administraţiilor locală şi judeţeană, sporurile au fost stabilite cu aprobarea aleşilor în Consiliul Local şi în cel Judeţean. Cu ani în urmă, prefectul nu a avut obiecţii în ceea ce priveşte legalitatea actelor emise de cele două foruri. Chiar dacă, în unele cazuri, s-a ajuns la instanţă, magistraţii au considerat că nu a existat nicio abatere de la lege în momentul în care salariaţii au primit sporurile. Subprefectului i s-a explicat că salariaţilor din cele două instituţii li s-a tăiat, de fapt, 75% din salariu. Este vorba despre diminuarea cu 25% ordonată de Guvern, despre sporuri şi sumele pe care trebuie să le dea înapoi ca urmare a hotărârii Curţii de Conturi. „Dacă va trebui să dăm înapoi câte o treime din salariu, în fiecare lună, cu ce mai rămânem ?! Există angajaţi care sunt în pragul pensionării sau familii care au copii... Din ce să trăiască?!", a întrebat, retoric, George Târnoveanu. Reprezentanţii protestatarilor au subliniat, de asemenea, discrepanţa care există între angajaţii din mediul privat, care se manifestă, în primul rând, la salariul de încadrare. Un funcţionar public primeşte puţin peste 600 de lei, în timp ce angajatul de la privat ia 1.300 de lei.

Poate se va rezolva

În opinia protestatarilor, statul ar fi cel care ar trebui să susţină, nu să-i desfiinţeze. În condiţiile în care Constanţa este printre primele judeţe în ce priveşte contribuţia la bugetul statului, ar trebui ca sumele care se întorc în teritoriu să fie pe măsura contribuţiilor. Protestatarii au atras atenţia asupra faptului că situaţia ar fi alta, mai ales în sănătate, dacă banii ar fi împărţiţi corect, nu pe criterii politice. Subprefectul Aidun Curt-Mola le-a spus protestatarilor că va transmite, mai sus, doleanţele, dar nu a avut răspunsuri pentru niciuna dintre întrebările pe care le-au pus reprezentanţii funcţionarilor din administraţia locală şi judeţeană. „Am încredere că, pe modelul de la Finanţe, se va rezolva şi problema salariaţilor din administraţiile locale", a spus Aidun Curt-Mola. Cum revenirea la vechile salarii şi sporuri nu depinde de subprefect, este greu de crezut că oamenii vor mai primi vreodată ceea ce au pierdut. „Am vorbit cu Mircea Banias, care a spus că nu a citit documentul pe care l-am lăsat la sediul partidului... Aşteptăm o invitaţie oficială de la parlamentarii PDL după ce vor citi informarea", a declarat George Târnoveanu. În aceste condiţii, dar şi pentru că ar fi depăşit ora până la care a fost autorizat protestul, funcţionarii din Primărie şi Consiliul Judeţean au mărşăluit până la Camera de Conturi şi au încheiat protestul pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii