Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:48 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Preşedintele Consiliului Judeţean acuză Guvernul de incompetenţă şi impotenţă

ro

14 Sep, 2010 12:52 574 Marime text

Primarii localităţilor din judeţul Constanţa nu exclud posibilitatea de a pune lacătul pe uşile administraţiilor locale. Banii, aproape 100 de miliarde de lei, care ar fi trebuit să ajungă la primării prin rectificare de buget, au fost însă înhăţaţi la bugetul central... Reporter: Administraţiile locale trebuie să se pregătească pentru iarnă. Asta înseamnă că trebuie să aloce sume pentru cumpărarea combustibilului cu care se încălzesc sălile de clasă. Vor avea bani, domnule preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa?

Nicuşor Constantinescu, preşedinte CJC: Nu sunt bani! O să închidă primăriile, o să pună lacăt pe ele! Nu ne-a luat prin Hotărâre de Guvern, acum două săptămâni, 98 de miliarde onor Guvernul „Boc x 5"?! Au fost 98 de miliarde de la judeţul Constanţa din sumele care erau pentru echilibrarea bugetelor locale din 24% şi 17%. Chipurile, au făcut o rectificare din cauza lipsei banilor de la toate judeţelor. Şi tot prin Hotărâre de Guvern le-au judeţelor PDL de trei ori cât le-au luat. Este publicat în Monitorul Oficial. Deci, primăriile trebuie să se aştepte la ce e mai rău. Şi autorităţile locale, din păcate... Bani nu sunt nici la nivelul CJC, nici la primăriile din judeţul Constanţa, inclusiv la comune, şi nu văd nicio perspectivă, pentru că acest Guvern impotent „Boc x 5" (sau şi un sfert, cum spunea un ziarist), nu este în stare să ia nicio măsură pentru a redresa economia reală.

R: Ce ar trebui făcut pentru ca economia să meargă în aşa fel încât să ieşim din criză?

Nicuşor Constantinescu: Firmele private sunt cele care susţin economia reală, pentru că bugetul statului, în proporţie de 70%, este format din sumele pe care acestea le virează. Firmele sunt blocate pentru că au avut de aşteptat luni de zile pentru încasarea TVA-ului, deci asta este datoria statului la firmele private, pentru că băncile împrumută Guvernul României şi nu sunt interesate de economia reală. Pun dobândă de 20% la lei şi condiţii înrobitoare pentru firmele private, astfel încât ele nu pot lua credite. În domeniul marilor proiecte de infrastructură, onor ex-ministrul Berceanu nu a făcut nimic, deşi era vorba despre bani europeni. Rezultatul? Proiectele sunt blocate. Celelalte ministere, de asemenea, nu au accesat decât 3,4% din banii europeni pentru cincinalul 2007 - 2013, în timp ce autorităţile locale, prin regiunile de dezvoltare, au accesat 90% din aceşti bani în 2010. Se dovedeşte, astfel, eficienţa autorităţilor locale şi a forurilor europene şi incompetenţa Guvernului, din 2007 şi până acum, de a accesa banii europeni. Acestea sunt realităţile.

R: Viziunea Guvernului cu privire la abordarea crizei a fost greşită?

Nicuşor Constantinescu: Guvernul României a sacrificat populaţia în loc să ia măsuri reale pentru depăşirea crizei. În toată Europa cuprinsă de criză, am văzut anul trecut şi am văzut şi anul acesta că guvernele Franţei, Germaniei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Suediei au luat măsuri economice extraordinare: reducerea fiscalităţii, au sprijinit firmele private prin subvenţionarea 100% a creditelor, au obligat băncile să dea credite cu dobândă 0. În Germania au garantat creditele landurilor, au dat drumul la proiecte de mare infrastructură, dublează autostrăzile, de parcă Germania nu are autostrăzi!... Noi dăm afară funcţionari publici, le tăiem salariile, dăm afară oameni de peste tot, omorâm pensionarii, tăiem medicamentele, distrugem tot şi pe urmă ne întrebăm ce este, oare, de făcut.

R: Ce ar trebui făcut pentru ca românii să nu mai resimtă atât de acut măsurile adoptate, fără eficienţă în plan economic, de altfel?

Nicuşor Constantinescu: Trebuie schimbaţi aceşti oameni care şi-au dovedit incompetenţa, acest Guvern „Boc x 5" şi pus un Guvern format din oameni responsabili. Orice variantă este bună, inclusiv cea a unui Guvern de tehnocraţi. Repet, orice variantă este mai bună decât asta. În primul rând, nu mai are credibilitate şi, din păcate, nu are nici în România, dar nici în Uniunea Europeană. 100% am fi putut să trecem peste aceste momente fără să ne împrumutăm la Fondul Monetar Internaţional. Unde sunt banii de la FMI?! S-a spus că banii s-au dus în pensii şi salarii. Nu există aşa ceva! Bunicii şi părinţii noştri nu au muncit? A primit vreunul o dobândă pentru banii pe care i-a dat, iar statul s-a folosit de ei? În primul rând, este o minciună, pentru că doar 10% dintre cetăţenii care au plătit contribuţii beneficiază de pensii. Durata de viaţă este scurtă şi mulţi dintre ei au murit. Nu aşa se rezolvă o criză mondială în România. Bulgarii şi ucrainenii au scăzut fiscalitatea şi au dat credite cu dobândă mică firmelor private. Au dat drumul la programe naţionale, au accesat fonduri europene şi au trecut peste criză. La noi...

R: România a devenit, din grânarul Europei, importator. Mai există şanse ca agricultura din ţară şi, implicit, din judeţul Constanţa să se redreseze în actualele circumstanţe?

Nicuşor Constantinescu: Eu mă întreb: se poate face agricultură fără irigaţii?! În anii 2008, 2009, 2010 se poate face agricultură fără apă? Nu se poate... Nu există niciun program guvernamental pentru crearea unor sisteme de irigaţii. Cele vechi au fost distruse. De un an cer premierului Boc să preia Consiliul Judeţean Constanţa sistemul de irigaţii abandonat. Aşa se puteau accesa nişte fonduri europene, să o luăm pas cu pas. Am vorbit cu fermierii şi m-au întrebat de ce nu investesc. Ne trebuie un furnizor care să nu îmi dea apa astfel încât preţul grâului să fie echivalent cu cel al drogurilor, pentru ca irigarea unui hectar să nu coste zece milioane pentru o mie de metri cubi. Cât să scoată la hectar, dacă apa costă, pe an, 30 de milioane de lei?! Este incredibil ce se întâmplă...

R: Guvernanţii au disponibilizat zeci de mii de oameni. Ar fi existat şi alte soluţii pentru ca actualii şomeri să îşi păstreze locurile de muncă?

Nicuşor Constantinescu: Fostul ministru Berceanu a dat afară mii de angajaţi. De ce?! Dacă vorbiţi cu agenţii economici, aflaţi că transportul pe Căile Ferate Române, sub guvernarea Boc - Berceanu, costă de două ori mai mult decât cel pe roţi. Transportul pe CFR ar trebui să fie mult mai ieftin decât cel auto. În toată Europa este aşa, numai la noi este dublu! La bază este un management defectuos şi trebuie daţi afară managerii. Atât cei ai CFR-ului, cât şi cei de la Transporturi. Ar fi trebuit privatizat managementul acestor companii naţionale, care ar fi salvat şi locurile de muncă. Dovada că se poate este că, după lupte grele, Consiliul Judeţean Constanţa a intrat, cu 25%, la aeroportul Mihail Kogălniceanu. Am avut o strategie şi un management adecvat şi am dublat traficul aerian, inclusiv prin aducerea low-cost-ului", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

R: Domnule preşedinte, reprezentanţii actualei Puteri susţin că alte soluţii în afara celor oferite de ei nu există. Chiar nu se găsesc soluţii concrete pentru ieşirea din criză există?

Nicuşor Constantinescu: Dacă vrei, găseşti soluţii, dacă nu vrei, nu găseşti şi dai vina pe pensionari şi pe politicieni. Politicieni consideraţi „ticăloşi" pentru că au majorat, cât de cât, pensiile oamenilor care au muncit o viaţă întreagă. Părinţii şi bunicii noştri au făcut tot ce avem. Acum toate acestea fie se vând pe nimic, fie sunt luate în batjocoră, fie se ignoră.

http://lideruldeopinie.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii