Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:27 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie România, în vârtejul protestelor disperării -Răzmeriţa finanţiştilor

ro

14 Oct, 2010 11:46 852 Marime text
„Ne-a ajuns cuţitul la os", asta au susţinut zecile de angajaţi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa în momentul în care au decis, ca, de altfel, toţi colegii lor din ţară, să iasă în stradă ca să-şi strige sărăcia. Membri sau nemembri ai Alianţei Bugetarilor - SEDLEX nu au găsit soluţii cu ajutorul cărora să depăşească lunile de iarnă ce vor urma. Nu au strigat „hoţii" sau „banii", aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Bucureşti, dar abia aşteptau să fie întrebaţi ce anume îi nemulţumeşte pentru a revărsa un potop de vorbe prin care să descrie umilinţa la care sunt supuşi. După ce li s-au tăiat salariile cu 25%, mulţi dintre ei, mai ales tineri, iau în mână câteva sute de lei, cu care nu au cum să trăiască de pe o lună pe alta. Cei care au vechime ridică din umeri neputincioşi, pentru că, după 27 de ani de muncă, au salarii de şapte sute de lei. „Cu ce să trăieşti?! Cu ce să creşti un copil care trebuie hrănit şi îmbrăcat?! Cu ce să-ţi mai plăteşti dările?! Noi nu avem voie să prestăm alte activităţi în afară de, eventual, cea didactică. Dar, pentru asta, trebuie să ai şi alt tip de cunoştinţe", s-a întrebat o angajată care a preferat să nu-şi spună numele.

Au de luat...

Vasile Marica, liderul naţional al SEDLEX, ne-a declarat că bugetarii de la Finanţe nu şi-au primit, de două luni, veniturile suplimentare. „Banii ar trebui să vină din activitatea de combatere a contrabandei şi a evaziunii fiscale. O parte o luau angajaţii de la Finanţe, o alta statul. Avem o lege a Salarizării proastă şi urmează să iasă una şi mai proastă...", a declarat Vasile Marica. Practic, procentul din care salariaţii ar fi trebuit să-şi primească suplimentele este 15%, în timp ce statul încasează diferenţa. Mult? Puţin? Suplimentul înseamnă trei salarii, adică cam 2.000 de lei, în cazul celor care au salarii de 700 de lei. În mână ar mai fi rămas cam cu 1.500 de lei, iar, pentru mulţi dintre ei, suma ar fi fost echivalentul salariului pe care l-au avut înainte de aplicarea odioasei ordonanţe prin care venitul le-a fost ciuntit cu 25%. „Nu poţi să trăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spun că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt cei care afirmă aşa ceva!", şi-a strigat disperarea unul dintre protestatari

Nu primesc sporuri

Finanţele sunt, poate, printre puţinele sectoare unde nu se acordă sporuri. Nu tu spor de fidelitate, dar nici de confidenţialitate. Funcţionarii de la Constanţa au susţinut că, în ciuda acestui fapt, ei sunt fideli instituţiei în care lucrează şi nici nu au divulgat aspecte legate de munca lor. Şi salariul de merit a devenit o amintire... Cei care aspirau la salariul de merit ar fi trebuit să obţină, două luni la rând, calificativul „foarte bine". Doar aşa s-ar fi putut înscrie la concursul pentru promovarea în funcţie. Cât despre organizarea unui astfel de concurs, angajaţii susţin că ultimul a fost prin... 2007, iar de atunci s-a „uitat" că există această posibilitate de a-i recompensa pe oamenii care sunt devotaţi instituţiei. Doar angajaţii de la trezorerii se pot numi privilegiaţi, pentru că primesc în plus la salariu zece procente pentru că stau mult în faţa calculatorului.

Cu bani de acasă

Nu au participat la protestul de la sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, dar au ieşit în stradă, ca toţi ceilalţi colegi ai lor. Este vorba despre cei aproape 50 de angajaţi de la Administraţia Finanţelor Publice din municipiul Constanţa ce au protestat împreună cu cei din toată ţara, pentru că nu mai văd licărind luminiţa de la capătul tunelului. La protest nu au participat numai membrii de sindicat. Au ieşit în stradă toţi angajaţii care consideră că sunt bătaia de joc a guvernanţilor. La Administraţia Financiară, o mână de oameni trebuie să se ocupe de 16.800 de agenţi economici din municipiul Constanţa. „Munca noastră nu înseamnă doar statul la birou... Înseamnă şi arhivarea documentelor. Arhiva este tocmai în zona industrială, iar actele le ducem şi le aducem cu maşinile personale sau cu taxiul. Nu ni s-a decontat nici măcar un leu, deşi nu este vorba despre rezolvarea problemelor personale. În afară de asta, suntem prea puţini. Nu ne putem lua concediu, pentru că nu are cine să ne înlocuiască. Iar, dacă ne luăm concediu o săptămână, ne ocupăm de arhivarea documentelor", a spus una dintre angajatele participante la protest.

Amenzi pentru protestatari

Este trist că vocile participanţilor la proteste nu ajung la urechile celor care ne conduc... Mai mult chiar, protestatarilor li s-a pus pumnul în gură în momentul în care au fost ameninţaţi că vor fi amendaţi dacă nu eliberează zona din faţa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, de la intersecţia bulevardului Mamaia cu strada I.G. Duca. La Ministerul de Finanţe, în schimb, oamenii au refuzat să mai părăsească clădirea. L-au aşteptat aproape toată ziua pe ministrul Gheorghe Ialomiţianu, plecat la şedinţa de Guvern. La întoarcere, l-au întâmpinat cu... huooo. Întors de la Constanţa, Vasile Marica a discutat cu ministrul Ialomiţianu, care a refuzat să acorde stimulentele. „Ministrul a spus că stimulentele se dau pe criteriu clientelar. Dacă ar ceda acum, ar trebui să cedeze şi în faţa altor categorii sociale. Dacă aceşti bani s-ar da, ar însemna că am putea să ne plătim datoriile. Nu cred nici în premier şi în nimeni altcineva", le-a spus Marica oamenilor care l-au ascultat cu sufletul la gură. La ora închiderii ediţiei, Vasile Marica, liderul SEDLEX, a luat măsuri ca oamenii care se află în clădirea ministerului să primească apă, mâncare şi ceai.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii