Liderul de opinie Şcoli cu apă portabilă şi toaleta-n vine
Liderul de opinie: Şcoli cu apă portabilă şi toaleta-n vineProgresăm lent... mai lent ca melcul. Aşa se face că, în anul 2011, mai sunt încă unităţi de învăţământ care funcţionează ilegal din cauză că nu respectă nici cele mai elementare condiţii sanitare. Toalete în curte, departe de sălile de clasă, apă potabilă inexistentă, pereţi scorojiţi care stau să cadă peste elevi...este descrierea succintă a multe clădiri constănţene unde copiii învaţă să scrie şi să citească. Din 2005 şi până în prezent, nu s-au făcut progrese spectaculoase. Dacă atunci, 40% dintre grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ funcţionau fără autorizaţie sanitară, în 2011, procentul celor aflate în ilegalitate abia a scăzut până la 22,38%. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, din cele 505 instituţii de învăţământ rămase după comasare, 392 funcţionează în baza autorizaţiei sanitare. „Celelalte, 113 la număr, nu sunt autorizate pentru că nu îndeplinesc toate condiţiile igienico-sanitare. Printre ele, există multe şcoli ai căror directori nici măcar nu au solicitat autorizarea pentru că sunt conştienţi de problemele pe care le au", a declarat directorul adjunct al DSPJ Constanţa, dr. Mihaela Dinisov. În anul şcolar 2010 - 2011, din totalul celor 196 de grădiniţe, şcoli, licee şi unităţi speciale din mediul urban, 28 au funcţionat fără autorizaţie. „În mediul rural, 228 de instituţii de învăţământ au autorizaţie, iar cinci sunt neautorizate. Situaţia actuală va fi reevaluată după vacanţa de vară", a mai precizat directorul adjunct al DSPJ Constanţa.
Lucrările de reabilitare interminabile sunt o altă cauză pentru care învăţământul constănţean funcţionează ilegal. Banii sunt insuficienţi, aşa că unele instituţii de învăţământ sunt într-un şantier permanent. Spre exemplu, şcoala „Lazăr Edeleanu" din Năvodari nu are autorizaţie sanitară. Are nevoie de 500.000 de euro pentru reabilitare dar... Ministerul Educaţiei nu are bani. La începerea anului şcolar 2010 - 2011, Direcţia de Sănătate Publică a efectuat controale în şcolile constănţene pentru a vedea dacă se respectă sau nu condiţiile de igienă. Răspunsul a fost un NU categoric. Printre instituţiile amendate, cap de afiş a fost „Gheorghe Ţiţeica" - Şcoala nr. 30, care a primit o amendă cuprinsă între 1.000 şi 4.000 de lei. Toaletele nu aveau săpun şi nici hârtie igienică. Şcoala nr. 30 a fost avertizată şi în privinţa lipsei apei potabile în camera special amenajată pentru depozitarea alimentelor din programul „Cornul şi laptele". La Şcoala „Mihail Coiciu", inspectorii pentru Control în Sănătate au descoperit două corpuri de clădire total diferite: unul nou, modern şi altul, construit în 1947, care păstrează şi acum amintirea vremurilor apuse - în corpul B, mobilierul este foarte vechi şi neadecvat vârstei copiilor, podelele sunt deteriorate, acoperişul este găurit.
Spre deosebire de finalul lui 2010, acum DSPJ nu-i mai poate sancţiona pe directorii nepăsători din cauza unui... vid legislativ. Actul normativ, în baza căruia funcţionează DSPJ şi organismele de control, a fost abrogat începând cu 1 iunie şi se aşteaptă noile reglementări. Hotărârea de Guvern s-a aflat în discuţie şi ar fi trebuit finalizată pe 1 iulie, când DSPJ şi-ar fi reluat activitatea în regim obişnuit. Potrivit noului act legislativ, amenzile pentru cei care nu respectă normele de igienă vor fi mult mai drastice. Până atunci însă, nimeni nu-şi face probleme...
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp