Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:45 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Şcolile nimănui

ro

28 Aug, 2010 15:03 716 Marime text
Şcolile au primit, recent, o adresă din partea R.A.E.D.P.P. - Direcţia Învăţământ. În calitate de administrator al unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa, R.A.E.D.P.P. le-a comunicat directorilor şcolari că prin OU 55/2010 ei trebuie să recurgă la reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile programate pentru semestrul II al anului 2010. Astfel, Guvernul Boc obligă şcolile, înaintea începutului de an şcolar, să procedeze în aşa fel încât elevii şi personalul să utilizeze cât mai raţional apa rece, apa caldă, energia termică, energia electrică, pentru a se reduce consumul de utilităţi. Tot ca urmare a necesităţii reducerii cheltuielilor bugetare comandate de Guvernul Boc, R.A.E.D.P.P. Constanţa va deconta pentru serviciile de telefonie şi Internet doar contravaloarea abonamentelor contractate, la care se adaugă TVA. Cum valoarea abonamentelor variază între 12 - 13,5 euro, acestea sunt singurele sume pe care şcolile le vor primi lunar pentru serviciile de telefonie şi Internet. Ce depăşeşte acest plafon vor plăti unităţile de învăţământ. Directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân", Vasile Nicoară, susţine că dintotdeauna şcolilor le-au fost acordate plafoane pentru astfel de cheltuieli. O dată depăşite plafoanele s-a apelat la sponsorizări şi, după caz, la venituri extrabugetare. „De obicei ne-am încadrat în plafoane. Cu serviciul telefonic au existat anumite depăşiri în perioada examenelor. În timpul bacalaureatului, când suntem nevoiţi să-i sunăm pe profesori, am avut facturi la telefon şi de 1.000 lei", a precizat Nicoară. Pentru a nu rămâne restanţi la plată şi a se ajunge în situaţia de a le fi desfiinţat postul telefonic, reprezentanţii CNMB au beneficiat de sprijinul părinţilor din cadrul Asociaţiei de Părinţi, formată la nivelul colegiului. Totodată, s-au folosit şi de venituri extrabugetare, obţinute în urma taxelor acaparate prin susţinerea examenului „Cambridge".

Lucrările de consolidare stagnează

Şi cu aceste restricţii, şcoala merge mai departe, şi aceasta pentru că, în ciuda crizei economico-financiare, părinţii sunt dispuşi să investească pentru binele copiilor. Nu acelaşi lucru face, însă, şi Guvernul, care a lăsat şcolile, educaţia de izbelişte. Economia la consumul de apă şi energie electrică a devenit mult mai importantă pentru Guvernul Boc decât procesul de învăţarea al copiilor. Urmarea? Lucrările de consolidare a clădirii CNMB stagnează de anul trecut. „Ministerul are de plătit constructorului o datorie din 2009. În momentul de faţă avem încheiate lucrările la o parte din clădire. Pentru ca elevii să poată susţine, de luna viitoare, cursurile, din venituri proprii am estetizat şi igienizat, zilele acestea, întreg corpul aflat în reabilitare", a menţionat directorul CNMB.

La aşa guvernanţi, acoperişul poate să şi cadă

Clădirea gimnaziului, Şcoala nr. 4, aparţinând aceluiaşi colegiu, doar a fost amăgită cu reabilitarea. La fel ca şi Şcoala vecină nr. 5, unitatea de învăţământ trebuia să fie reabilitată din fonduri structurale. Ministerul a uitat, însă, de ea. Directorul CNMB, Vasile Nicoară, susţine că în interior se lucrează în prezent la schimbarea pardoselii vechi şi mucegăite, la igienizare. De asemenea, şcoala are montate ferestre de termopan de acum doi prin bunăvoinţa Consiliului Local. Clădirea trebuie, însă, neapărat să intre în reabilitare, altfel nu este exclus să se prăbuşească acoperişul. „Politicienii ar trebui să înceteze cu lupta politică şi să facă ceva pentru şcoală. Dacă nu începe reabilitarea la clădirea gimnaziului o să ne trezim că-i va cădea acoperişul", a declarat Nicoară.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii