Liderul de opinie Şi viii, şi morţii - somaţi de bănci - Bancherii îşi căsăpesc clienţii
Liderul de opinie: Şi viii, şi morţii - somaţi de bănci - Bancherii îşi căsăpesc clienţiiUnităţile bancare continuă să facă viaţa amară constănţenilor. O dată cu apariţia OUG 50/2010 a crescut numărul reclamaţiilor la Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC), ceea ce demonstrează că bancherilor nu le pasă de relaţia cu clienţii, tot ce-i interesează este încasarea, de multe ori abuzivă, a banilor. Astfel că, dacă în luna iunie, 14 constănţeni au sesizat activitatea băncilor la CRPC, în luna septembrie, 188 de persoane au recurs la reclamaţii. Luna octombrie numără şi ea 102 sesizări. Ce-i nemulţumeşte pe constănţeni? În primul rând, băncile au continuat să încaseze comisionul de risc, deşi, de la data de 21 iunie, odată cu intrarea în vigoare a OUG 50, acesta a fost interzis. Mai mult, unităţile bancare şi-au permis să inventeze alte şi alte comisioane înrobitoare, cu toate că legislaţia le pune piedici la acest capitol. Şi ca totul să încline spre ipoteza că băncile nu-i consideră pe clienţi partenerii lor, acestea refuză să răspundă la reclamaţii în timpul legal de 30 de zile şi modifică după bunul plac dobânzile, desigur, fără să anunţe clienţii. Dacă ar fi posibil, băncile ar încasa bani şi de la decedaţi. Un caz aparte, ce demonstrează neglijenţă în activitate, a fost constatat de comisari ai CRPC la o bancă locală, unde titularul creditului, deşi declarat decedat, primea somaţii din partea unităţii bancare. „Familia a declarat decesul persoanei, înregistrând certificatul de deces. Cu toate acestea, banca a continuat să trimită somaţii", au declarat reprezentanţii CRPC.
Amenzi de peste un milion lei
Nemulţumirile constănţenilor au fost parţial răzbunate. Până în prezent, potrivit comisarilor, au fost soluţionate 272 de reclamaţii şi au fost aplicate instituţiilor bancare 46 de sancţiuni, în valoare de 1.125.000 lei. „Mai avem de răspuns la alte 122 de sesizări", a precizat Dionisie Culeţu. Trei unităţi bancare au îndrăznit să conteste în instanţă măsurile şi amenzile CRPC. Cum era de aşteptat, nu au avut câştig de cauză. „Contestaţiile făcute de bănci au fost câştigate de CRPC", a mărturisit comisarul-şef.
FMI dictează împotriva consumatorilor
Cu toate că, prin OUG 50, s-a reuşit implementarea unei legislaţii în favoarea consumatorului, FMI încearcă să modifice actul normativ şi ameninţă oficialii că nu va încheia noul acord până când actul normativ nu se modifică. „FMI nu este de acord cu aplicarea retroactivă a ordonanţei. Dacă ea se va aplica doar în cazul noilor contracte, cu vechii beneficiari ce facem? Îi lăsăm să moară?", s-a întrebat retoric comisarul-şef Dionisie Culeţu. De altfel, comisarul-şef consideră amestecul FMI ca unul brutal şi nejustificat, atâta timp cât ordonanţa nu face decât să armonizeze legislaţia autohtonă cu cea europeană. „Sper că parlamentarii reprezentanţi ai poporului nu vor ceda presiunilor făcute de bănci şi se vor gândi la populaţie. Mi se pare de bun simţ să accepte această ordonanţă fără amendamente, în forma în care ea a intrat în vigoare la 21 iunie", a precizat Dionisie Culeţu. Comisarul-şef a mai mărturisit că au existat discuţii aprinse între reprezentanţii FMI şi cei ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului pe această temă. Amintim că, printre altele, OUG 50 prevede şi încurajarea mobilităţii consumatorilor, în sensul de a li se permite acestora mutarea creditelor de la un creditor la altul, în condiţii contractuale mai avantajoase, precum şi posibilitatea consumatorilor de a rambursa anticipat sumele contractate fără a plăti penalităţi excesive.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp